Anu Pentik koti Posio

Anu Pentikin upea koti sijaitsee Posiolla järven rannalla: ”Kun kerron asuvani maisemassa, kukaan ei usko”

Pentikin voimanainen Anu Pentik asuu upeissa maisemissa Lapin Posiolla järven rannalla. Pihamaalla kuljeskelee niin poroja kuin erämaan villieläimiäkin.

Anu Pentik asuu miehensä Topi Pentikäisen ja kahden koiransa kanssa Posiolla järven rannalla.

”Pihamaalla kuljeskelevat porot ja ketut. Keväthangilla voi seurata teerien soidinmenoja, ja kesäisin järvellä asustavat kuikat. Keväisin järvi välkehtii turkoosinsinisenä, se on upea näky”, Anu maalaa meille kotimaisemaansa.

Talo sijaitsee niemen kärjessä, ja olohuoneen seinän kokoisista ikkunoista avautuvat huikeat maisemat järvelle. Rantaan on matkaa vain muutama metri. Lapin vaihteleva luonto tulee luonnostaan osaksi sisustusta.

Pentik_3

Valoisa olohuone toimii myös Anun ateljeena, jossa syntyy taideteoksia aina aamun ensimmäisinä ja illan viimeisinä tunteina. Korkea puinen veistos on Teuvo Tuomivaaran teos.

Pentik_4

Olohuoneessa on Raino Rannan kolmen ison taulun teos, jonka takana säilytän kolmea samankokoista punasävyistä taulua. Niiden paikkaa on helppo vaihtaa vuodenaikojen mukaan.

”Kun kerron asuvani maisemassa, kukaan ei usko, ennen kuin he näkevät omin silmin asuinpaikkamme.”

Vanha hirsimökki ja moderni uudisosa

Omakotitalo koostuu vanhasta hirsimökistä ja modernista uudisosasta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Arkkitehtina rakennusprojektissa oli Niko Tiula. Hirsimökki eli datsa on myös koirien valtakuntaa, ja ison oleskelutilan lisäksi sieltä löytyy kolme makuuhuonetta.

Pentik_5

Ihailen talvisin vuoteesta käsin pohjoisella taivaalla leiskuvia revontulia. Sängynpäätynä toimii palanen intialaisen palatsin kattoa, jonka ruotsalaistyylisiin väreihin ihastuin.

Uudella puolella jota kutsutaan myös Anun puoleksi on keittiö, olohuone, makuuhuone ja kuntosali.

”Halusin pienen ja modernin, minun näköiseni uudisosan. Homma ryöstäytyi käsistä ja tästä tuli vähän ylisuuri, mutta ihana tämä on.”

Astioistaan tunnetulla Anulla on kotona kolme isoa ruokapöytää, jonne hän tekee kauniita kattauksia. Uuden puolen olohuoneessa syödään ison puupöydän ja rokokootuolien seurassa, keittiössä istutaan värikkäillä puutuoleilla ja datsan ruokailutilassa kokoonnutaan ison tiikkipöydän ja kirkkaiden italialaisten pleksituolien ympärille.

Pentik_6

Keittiön tuoleista en varmaan luovu koskaan. Keittiön seinällä on Posiolla asuvan Paula Suomisen värikkäitä tauluja, joiden värit ovat antaneet sävynsä myös puisille tammituoleille.

”Olen intohimoinen ruoanlaittaja. Kokkaan luovasti, enkä katso ohjeita. Samalla tavalla katan pöydän: luon erilaisia tunnelmia erivärisillä astioilla.”

Anu taiteilee kattauksiinsa uusia astioita, jotka aina välillä päätyvät myös myyntiin. Lomilla apuna juhla-asioiden valmistuksessa ovat myös omat lapsenlapset. Posiolaiset ovatkin tottuneet löytämään oman kylän Pentik-liikkeestä uniikkeja yksittäiskappaleita.

Pentik_8

Ruokasali sijaitsee hirsitalon puolella. Puisten pintojen vastapainoksi olen hankkinut Kartellin kirkkaat pleksituolit. Seinällä on Paula Suomisen maalaus. Katan luovasti ja yhdistelen erilaisia elementtejä. Usein teen juhlaan muutamia uusia astioita.

Pentikin astiat valmistetaan Posiolla

Pentik täyttää tänä vuonna 45 vuotta, ja yritys valmistaa yhä edelleen kaikki astiansa Posion tehtaallaan. Astiat viimeistellään ja maalataan tehtaalla käsityönä. Tunnetun Vanilja-sarjan valkoisia kuvioita ei printtaa mikään kone, vaan väri levitetään käsin sablonin avulla.

”Piirrän itse vahalla värikkäiden koristemunien ja lautasten kuviot, tätä eivät varmaan monet asiakkaamme tiedä. Työntekijämme huolehtivat sitten niiden värityksestä.”

Maisema inspiroi

Valmistan keraamisia kiviä maaliskuussa 2017 avautuvaan näyttelyyn. Kannan savea sangossa tehtaalta ja muotoilen kiviä yksi kerrallaan. Kun kivet täyttävät olohuoneen kulkureitin, vien niitä tehtaalle polttoa varten.

Samalla herkällä kädellä ja tunteella Anu sisustaa myös kotiaan.

”Sisustuksessa tykkään sekoitella tyylejä ja kokeilla uutta. Vaihdan kotini sisustusta seuraavan kerran vuoden 2017 Taidehallin näyttelyn jälkeen. Siihen asti keskityn näyttelytöihin.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/2016.

Avainsanat

Keskustelu

Tämä juttu on 5 vuotta vanha! Eikö Kotiliedellä ole enää toimittajia, jotka kirjoittaisivat uusia juttuja?

Hei! Kotiliedellä on 100-vuotinen historia, jonka varrella on kirjoitettu paljon juttuja. Toisinaan jaamme vanhoja juttuja uudelleen, jos ne ovat ajankohtaisia. Juttu jaettiin nyt Facebookissa, koska Pentik täyttää 50 vuotta. Jaossa mainittiin, että juttu on vuodelta 2016.

Kommentoi juttua: Anu Pentikin upea koti sijaitsee Posiolla järven rannalla: ”Kun kerron asuvani maisemassa, kukaan ei usko”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X