Sisustus

Asbesti on syöpävaarallinen myrkky – tee-se-itse-remontoija tarvitsee sen poistoon ammattilaisen

Asbesti on siitä kelju, että sitä voi olla monessa paikassa, mutta myrkkyä on vaikea tunnistaa itse. Näin remontoit asunnon turvallisesti.

Mitä asbesti on?

Asbesti on mineraalikuitu, jonka käyttö rakennusmateriaaleissa on ollut Suomessa erittäin suosittua sen edullisuuden ja hyvien ominaisuuksien takia: se on kestävää ja sietää hyvin kuumuutta ja kemikaaleja.

Asbestin käyttö oli huipussaan 1960- ja 1970-luvuilla, mutta sitä on käytetty paljon pidempään: 1920-luvun alusta aina vuoteen 1993 asti. Asbestia on arvioitu olevan yli kahdessa miljoonassa suomalaisessa asunnossa.

Lue myös: Kreosootti voi tulla kalliiksi – ratapölkyltä haiseva vanha talo tai mökki on riskiostos

Mistä asbestin tunnistaa?

Asbestia on useita eri laatuja, ja tavallisen ihmisen on vaikea sanoa, sisältääkö jokin materiaalia sitä vai ei. Kun asbesti rikkoutuu, siitä syntyy hienon hienoa asbestipölyä, jonka hiukkaset ovat niin pieniä, ettei ihmissilmä pysty niitä erottamaan.

Miten asbesti vaikuttaa terveyteen?

Asbesti on terveydelle erittäin vaarallista. Asbestipöly kulkeutuu hengittäessä ilman mukana keuhkoihin ja aiheuttaa esimerkiksi hengityselinsairauksia sekä keuhkosyöpää, kurkunpään syöpää ja munasarjasyöpää.

Altistuksen seuraukset ilmenevät hyvin hitaasti. Ensimmäiset oireet tulevat vähintään kymmenen vuoden kuluttua altistumisesta, usein 20–30 vuoden kuluttua ja joskus vasta 40–50 vuoden kuluttua.

Lue myös: Alapohjan peruskorjaus ja eristäminen – näin remontoit vanhan lattian

Milloin asbesti pitää ottaa huomioon?

Rakenteissa oleva ehjä asbesti ei ole vaarallista eikä sitä tarvitse poistaa. Riski altistua asbestille on kuitenkin remonttien yhteydessä, varsinkin jos kotia remontoi omatoimisesti.

Siksi vanhaa taloa remontoidessa pitää selvittää, sisältääkö se asbestia. Tämä on tärkeää, jotta asbestille altistumisen voi välttää.

Ennen remontin aloittamista pitää tehdä asbestikartoitus. Se on pakollinen, jos talo on rakennettu vuonna 1993 tai sitä aiemmin ja remontissa korjataan tai puretaan talon rakenteita.

Tällaisia remontteja ovat esimerkiksi kylpyhuoneen uusiminen ja keittiön välitilan laattojen tai lattiamateriaalin vaihtaminen. Jopa tapetointi edellyttää asbestikartoitusta, jos seinästä poistaa vanhaa tapettia.

Lue myös: Ilmanvaihto vanhassa talossa – näillä perinnemestarin neuvoilla vältät sisäilmaongelmat

Asbestikartoituksesta vastaa remontin teettäjä: taloyhtiössä osakas silloin, kun hän toteuttaa remontin omana muutostyönään, muutoin taloyhtiö. Kartoittajalla on oltava riittävä perehtyneisyys asbestiin. Päteviä ovat esimerkiksi henkilösertikaatiin hankkineet asbesti- ja haitta-aineasiantuntijat (AHA) sekä rakennusterveys- tai sisäilma-asiantuntijat. Asiantuntijoita voi etsiä esimerkiksi täältä.

Kartoituksessa otetaan asbestinäytteitä, jotka analysoidaan laboratoriossa.

Miten asbesti vaikuttaa remontin sisältöön, aikatauluihin ja hintaan?

Jos remontoitavasta tilasta löytyy asbestia, se täytyy purkaa haitta-ainepurkuna. Asbestipurun saa tehdä vain siihen luvan saaneet yritykset. Tekijöitä löytää asbestipurkurekisteristä täältä.

Asbestikartoitus ja -purku lisäävät remontin hintaa ja venyttävät sen kestoa. Kartoitus ja näytteiden otto maksavat muutamasta sadasta eurosta yli tuhanteen euroon riippuen kartoitettavan kohteen koosta ja otettavien näytteiden määrästä.

Tilojen puhdistuksen jälkeen asbestia saa olla ilmassa enintään 0,01 kuitua kuutiosenttimetrissä. Pitoisuus selviää tekemällä ilmamittaus.

Asbestikartoitus ja -purku pitää myös dokumentoida. Asiakirjasta tulee selvitä, ettei tilassa ole asbestia, ja se, onko asbestia jäänyt rakenteisiin.

Lähteet: Hengitysliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Työsuojelu.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asbesti on syöpävaarallinen myrkky – tee-se-itse-remontoija tarvitsee sen poistoon ammattilaisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.