Sisustus

Kampaajapariskunta pisti kaiken uusiksi ja muutti Billnäsiin: "Tämä on saavutettu unelmamme”

Maailmanympärysmatkalla Jenna ja Janne Aronen heittivät leikillään lausahduksen, joka hetti päälaelleen sekä nuorenparin ammatit että kotipaikan.

Kesäisenä aamuna Billnäsin ruukin kylänraittia kulkee tuttu näky: nuori pari käsissään kahvimukit ja termospullo, suuntana Mustionjoen ylittävä kävelysilta. Saman näyn on voinut havaita lähes jokaisena vuoden viikonloppuna, talven pakkasillakin. Jenna ja Janne Aronen ovat matkalla aamukahvipaikkaansa.

Miten Tampereelta muuttanut pari päätyi Billnäsiin asumaan ja työskentelemään? Saadaksemme tähän vastauksen meidän on suunnattava tuhansien kilometrien päähän, Kenian Mombasaan.

Lue myös: Lapsiperhe sai upean historiallisen huvilan lainaksi – näin fiksusti talon omistajat perustelevat anteliaisuuttaan

Jenna ja Janne ovat tiivis parivaljakko, joka viihtyy yhdessä niin työssä kuin vapaalla. Kaikki omat tuotteet suunnitellaan sellaisiksi, että ne miellyttävät myös itseä ja sopivat omaan kotiin. Mitään ei tehdä liukuhihnalla, vaan yksittäisinä kappaleina ja piensarjoina rakkaudella ja niistä on löydyttävä ”se jokin”.

Ei sittenkään kampaajia

”Olimme päättäneet perustaa oman parturi-kampaamon tehtyämme vuosia töitä vuokratuoleilla. Ennen sitä oli kuitenkin vuorossa pitkään haaveilemamme maailmanympärimatka. Sen aikana oli vielä tarkoitus viimeistellä yrityssuunnitelma”, Aroset kertovat.

”Kolmen kuukauden matkustamisen jälkeen, päästyämme Mombasaan, tapahtui kuitenkin jotain erikoista. Aloimme miettiä, olisiko kampaajan työ todellakin sitä, mitä haluamme tehdä eläkeikään asti, ehkä kauemminkin. Työssä käytettävät kemikaalit olivat jo siinä vaiheessa aiheuttaneet Jannelle allergioita, joten asiaa oli mietittävä myös terveysnäkökulmasta. Selvää oli, että työn oli oltava luovaa käsillä tekemistä. Leikillään heitimme ilmaan ajatuksen ryhtymisestä huonekalupuusepiksi, siinä pääsisi toteuttamaan itseään.”

”Idea ei lopulta jättänyt meitä rauhaan, joten aloimme innolla selvittää koulutusmahdollisuuksia. Balilla, ison villan uima-altaalla, täytimme hakemukset huonekalupuusepän perustutkintoon Tampereen Tredun aikuispuolelle ja pääsimme molemmat sisään”, Jenna ja Janne sanovat.

Olohuoneen pöydän ääreen katetaan varsinkin viikonloppuisin runsas ja kaunis brunssi. Yrittäjäelämä merkitsee usein ympäripyöreitä työpäiviä, arjen pienet juhlahetket ovat siksi tärkeitä. Virkattu peitto on Indonesiasta, maalausposterit tilattu netistä. Sohvapöytä Wood Mind.

Huima hyppy puusepiksi

Hyppy oli rohkea. Kummallakaan ei ollut entuudestaan mitää kokemusta alasta. Puu orgaanisena ja laadukkaana materiaalina tuntui kuitenkin mieluisalta, siitä voisi toteuttaa monenlaisia ideoita. Hyvän opettajan luotsaamina koulusta käveli reilut kaksi vuotta sitten ulos kaksi tuoretta huonekalupuuseppää.

”Alusta asti meille oli selvää, että valmistuttuamme perustaisimme oman yrityksen. Piti vain löytää paikka, missä saisimme luomisrauhan. Olimme sattumalta nähneet Kädentaitomessuilla kuvia upeasta, vanhasta pajarakennuksesta, jossa oli puuseppien työtiloja. Ihastuneina ajattelimme, että voisikohan sinne joskus mennä katsomaan paikan päälle. Emme silloin edes tienneet missä Billnäs sijaitsee”, Janne kertoo.

Työtilaa etsiessään Janne sattui huomaamaan Facebookissa vuoden vanhan ilmoituksen, jossa haettiin kahta puuseppää yhteisverstaalle Billnäsin. Hämmästyksekseen Jenna ja Janne totesivat rakennuksen olevan juuri se, jota he olivat aiemmin ihastelleet. Unelmien työtila oli löytynyt. Mutta mistä löytyisi asunto?

”Kävimme tutustumassa pajaan vuoden kurjimpaan aikaan, oli kylmä ja satoi räntää. Silti ruukin alue hurmasi meidät täysin ja aloimme etsiä lähistöltä vuokra-asuntoa. Meidän näköinen koti löytyikin ihanasta tiilirakennuksesta, jossa on alun perin ollut ruukin työläisten asuntoja. Ihastuimme vanhan talon tuoksuun, valon määrään ja natiseviin puulattioihin. Keittiön kermanväriset seinät viehättivät silmää. Näin heti itseni istumassa asunnon leveillä ikkunanlaudoilla kahvikuppini kanssa”, Jenna kertoo.

Keittiön hyllyyn on kerätty erilaisia kauniita mukeja. Muki valitaan joka aamu sen päivän fiiliksen mukaan. Puisen naamion veisti puunveistokurssin opettaja Balilla.

Puuarkku kulki rinkassa

Koti on haluttu sisustaa ilmavasti ja vain sellaisilla asioilla, jotka ovat tärkeitä ja tuovat hyvää mieltä. Tunnelma on tärkeä, tyylien sekoittuminen ei haittaa.

Jenna ja Janne rakastavat matkustamista, joten pieniä hankintoja kotiin tehdäänkin usein maailmalta. Niiden kotiin saaminen ei aina ole ollut ihan helppoa.

”Borneolla ihastuimme puiseen arkkuun. Olimme liikkeellä rinkkojen kanssa, joten pakkasimme kaikki tavaramme arkun sisälle, tungimme arkun rinkkaan ja loput vaatteet puimme päällemme. Filippiineillä taas menimme juuri ennen lähtöä ostamaan aiemmin näkemäämme unisiepparia – sillä seurauksella, että odottamaan jääneet matkatavarat olivat lähteneet itsekseen liikkeelle väärään suuntaan! Lentomme oli onneksi viisi tuntia myöhässä, joten ne ehdittiin toimittaa mopokyydillä kentälle ajoissa”, pari kertoo.

Joskus aarteita on lähetetty kotiin myös postipakettina – paitsi sen kerran, kun messinkiset kynttilänjalat tulivat lentokoneen kyytiin tungettuina Jennan ja Jannen huppuihin. Pakkotilanne, sillä laukut ja taskut olivat jo täynnä.

Lue myös: Satavuotiaasta huvilasta tuli suurperheen unelmakoti – näin Ritva ja Mika kolminkertaistivat neliönsä

Vanha Billnäs-tuoli edustaa sopivasti paikallista historiaa. Makramee on joululahja naapurilta. Puinen Viuhka, Inka-lauta, Frida Kahlo sekä kuivakukkavaasit ovat syntyneet omalla verstaalla.

Ihana maalaismiljöö

Kaupunkilaiselämää ei kumpikaan kaipaa, paitsi sopivina annoksina silloin tällöin. Luonto toimii vahvasti terapeuttina, se rauhoittaa, palauttaa ja inspiroi. Meren läheisyys on ollut sisämaan asukkaille erityinen ihmetyksen aihe, samoin luonnon monimuotoisuus. Ihastusta herättävät kaikki vuodenajat.

”Kerran lähdimme keskellä yötä ulos kuvaamaan talvista lumisadetta. Ruukin alue oli kuin sadusta”, pari hehkuttaa.

Kahville ja syömään ei voi enää poiketa niin helposti kuin kaupungissa, mutta sekään ei haittaa.

”Janne on täällä innostunut kokkaamisesta ja nykyään hän tekee vain minun lempiruokiani. Minä nimittäin tykkään lähes kaikesta, mitä hän tekee”, Jenna nauraa.

Kahvittelupaikkoja pari on löytänyt monen monta, Mustionjoen ylittävä kävelysilta on yksi suosikeista. Kahvit keitetään kunnon koneella ja sitten suunnataan ulos. Riittää kun hyppää tossuihin ja takkiin, nappaa viltin kainaloon ja astuu pari askelta ovesta pihalle. Aamukahvin jälkeen palataan kotiin syömään brunssi, joka sekin kuuluu erityisesti viikonloppujen nautinnollisiin hetkiin.

Jenna luo kotiin fiilistelypaikkoja, joihin voi ottaa mukaan mukillisen teetä, hyvän kirjan ja käpertyä peiton alle nauttimaan. Näyttävä sängynpääty toteutettiin alun perin välioveksi edelliseen kotiin. Makrameet on tuotu Indonesiasta, viltti Saana ja Olli, kukkalakanat Uhana Design, kaktukset ja kuivakuvat Opuntia.
Kaktusvillitys heräsi Usan reissulla, jolla pari yöpyi erikoisessa airbnb-majoituksessa: aavikolla tiipiissä, valtavien luonnonkaktusten lomassa. Suomeen palattua ahkerat visiitit tamperelaiseen kukkakauppa Opuntiaan ovat tuoneet palan siitä muistosta kotiin.Viherkasvit ovat muutenkin tärkeä osa kodin sisustusta. Kuukalenteri Wood Mind.

Täydellinen elämä

Luonto on vahvasti läsnä myös tuotteissa, joita Aroset valmistavat omassa yrityksessään. Työtä tehdään yhdessä, toinen toista villiten ja ideoita ruokkien.

”Tuotteissamme näkyy vaikutteita kivistä ja kristalleista, sekä särmistä että sileistä pinnoista. Inspiroidumme myös matkoista maailmalle, erikoisista majapaikoista ja paikallisista kädentaidoista”, Aroset kertovat.

Entä tulevaisuus, vieläkö pari haaveilee jostain?

”Ostimme hiljattain pajan itsellemme, sen mukana tuli maatilkku. Hankimme pihalle glamping-teltan, sen yhteyteen meillä on kaikkea kivaa suunnitteilla. Kasvatamme vähän yrttejä, raparperia, ehkä perunaakin. Luomme uusia fiilistelypaikkoja. Koti ja työ täällä Billnäsissä on meidän saavutettu unelmamme. Suurin toiveemme on, että saisimme pitää elämän tällaisena. Tänne haluamme jäädä ja täällä pysyä”, Jenna ja Janne sanovat.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 8/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kampaajapariskunta pisti kaiken uusiksi ja muutti Billnäsiin: "Tämä on saavutettu unelmamme”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.