Sisustus

Kansakoulusta tuli ylellinen kantrikoti – tällaiset remonttivinkit Marni sai sisustusarkkitehtiveljeltään Marko Paanaselta

Kahvilayrittäjä Marni Paananen osti kodikseen puolikkaan satavuotiaasta koulurakennuksesta. Alusta lähtien oli selvää, että sisustuksesta tulisi jotain muuta kuin kansakouluromantiikkaa. Hyviä vinkkejä Marni sai veljeltään sisustusarkkitehti Marko Paanaselta.

Marni Paananen, 53, asui tyytyväisenä Kotkan keskustassa, kun netistä silmiin osui kiinnostava asuntoilmoitus. Myynnissä oli puolet 1920-luvulla rakennetusta kyläkoulusta.

Lue myös: Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin kalliolaiskoti on ihastuttavan avara – ”Olen muuttanut lähes 30 kertaa, joten pystyn tarvittaessa luopumaan kaikesta”

Hän hyppäsi siltä istumalta autoon ja oli pian kurkkimassa yhä remontoitavana olevan asunnon ikkunoista sisään.

Perinteinen kansakoulusisustus Arabian maitokannuineen ei ole Marnin juttu.

Marnia kiehtoi asunnon koko ja sen puolivalmis kunto. Kotkansaaren kupeessa sijaitsevassa Munsaaren ­entisessä kansakoulun puolikkaassa on neliöitä 177.

”Raakileet kiehtovat minua. En ikinä ostaisi uutta asuntoa. Haluan itse valita materiaalit ja värit oman makuni mukaan.”

Rinnetontille rakennetusta koulusta on kauniit näkymät rehevään saaristoluontoon.

Remontti kesti kolme vuotta

Munsaaren hirsirakenteinen koulurakennus oli ostohetkellä hyvässä kunnossa. Lautaverhoiltu rakennus seisoo korkean kivijalan päällä. Kunto­tarkastaja ei löytänyt kosteutta edes alimmaisesta, kiveä vasten olevasta hirsikerrasta.

Asunnon remontista tuli Marnille kolmen vuoden projekti, jota hän harrasti vapaa-aikanaan. Ensimmäisinä valmistuivat keittiö ja kylpyhuone.

Keittiön avohyllyillä säilytetään usein käytössä olevia astioita, poikkeuksena ylähyllyn öljykannut, joiden tehtävä on antaa mukavasti rosoa sisustukseen. Keittiön hyllyt on nikkaroitu vanhan navetan lattialankuista. Marni putsasi, hio ja öljysi laudat ennen asennusta. Nyt niiden sävy sopii yhteen Ikean sormipaneelia muistuttavien keittiönovien kanssa. Marni on erityisen ylpeä itse tekemästään takaseinän laatoituksesta.
Olohuoneen kahdeksan hengen samettinen kulmasohva on teetetty. Vanhoista lankuista ja kärrynpyöristä tehty sohvapöytä on Marnin mukaan juuri sopivasti rutunen eli krouvi. Takaseinään maalattu suorakaide on Marnin veljen sisustusarkkitehti Marko Paanasen idea. Marni ihastui eläinkuosisiin tyynyihin ystävänsä Jaana Aallon Bloom-kukkakaupassa. Vaalea nojatuoli on harvoja esineitä Marnin edellisestä kodista.

Marni pitää aidoista materiaaleista. Maalattu puu tai metalli ei viehätä.  Sisustustyyliään Marni kuvaa ylelliseksi kantriksi. Mottona on ollut tehdä itseä miellyttävä koti.

Huonekorkeus on ­hulppeat 3,5 metriä ja kalusteet on ­sijoitettu irti seinistä. Näin ­kokonaisuus säilyy  ilmavana.

Keittiö on tehty ammattilaiselle

Ravintola-alan ammattilaisen keittiön keskiössä on Smegin kuusipolttimoinen kaasuliesi. Lieden rinnalla on erillinen parila nopeaan paistamiseen. Työtasot ovat kiveä.

Koko kodissa on tumma lattia. Remontissa lattia hiottiin, jonka jälkeen se öljyttiin Osmon kasvipohjaisella öljyllä.

Tumma lattia antaa jämäkän perustan sisustukselle. Eteisen traktorituoli istuu kodin kantrityyliin täydellisesti. Pitkä ja tukeva metallinaulakko oli alun perin ravintolan narikassa. Siinä säilytetään helposti käden ulottuvilla olevaa takki- ja jakkuarsenaalia. Avonaulakosta voi napata päälle juuri siihen hetkeen ja asuun sopivimman.
Makuuhuoneen maalaaminen tummaksi on Marnista hänen paras ideansa. Seinien tummanvihertävän ­ruskea sävy sopii ­hienosti yhteen sisalmaton kanssa.

Marni avasi kaksi pienempää huonetta sisustusarkkitehtiveljensä Marko Paanasen vinkistä yhdeksi makuuhuoneeksi.

”Marko totesi, että ylimääräisestä pikkuhuoneesta tulisi ennen pitkään romuhuone kaikelle mitä ei enää oikeasti tarvita. Huoneiden yhdistäminen on ollut hyvä ja toimiva ratkaisu.”

Puiset sälekaihtimet luovat makuuhuoneeseen lämmintä tunnelmaa. Pitkät verhot keventävät kokonaisuuden. ”En voi mennä kangaskauppaan ilman että alan heti miettiä mitä tästäkin kankaasta voisi tehdä.”
Makuuhuoneen perällä on kirjoituspöytä, joka löytyi Marnin ystävän vaateliikkeestä. Koristeellinen korituoli on kulkenut Marnin mukana jo nuoruusvuosista. Pöytälamput ovat Markon löytö, niihin sopivat puolikkaat varjostimet ovat Vallilasta.

Valoisan ja korkean kylpyhuoneen seiniin Marni valitsi kiveä muistuttavan suorakaiteen muotoisen keraamisen laatan. Lattiaan tuli ruskea-beigen sävyistä kymppikymppilaattaa.

Ikkunassa näkösuojana on mattalasia imitoiva muovikalvo, joka asennetaan paikalleen saippuaveden avulla.

Kylpyhuoneeseen viidakkotunnelmaa tuova palmu nauttii kosteudesta ja valosta.
Valoisan ja tilavan kylpyhuoneen kauniit valaisimet olivat onnenkantamoinen Askosta. Alun perin Marni mietti kylpyhuoneeseen laivavalaisimia.
Televisiotaso on rakennettu puisesta hevosen­syöttökaukalosta ja pottulaatikosta. Niiden päällä on mittaan teetetty lasilevy. Seinän taulukollaasin kokosi Marnin Johanna-serkku. Pöytälamppu on Markon syntymäpäivälahja Marnille. ”Marko sanoi, että älä hanki tänne mitään tätä pienempää. Isoissa huoneissa pitää olla isoja tavaroita. Muuten tänne tulee nukketalotunnelma.”
Eteisen upea vuoristomaisema on akvarellisti Pia Hintulan maalaama. ”Mietin toisinaan että mitähän tuolla polun mutkan takana on. Pitäisi joskus vielä lähteä katsomaan, mutta ensin minun pitää kysyä Pialta, että missäs tuo vuori taas sijaitseekaan”, Marni toteaa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kansakoulusta tuli ylellinen kantrikoti – tällaiset remonttivinkit Marni sai sisustusarkkitehtiveljeltään Marko Paanaselta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.