Näin sisustusarkkitehti Weera Brown revittelee 66 neliön kodissaan: ”Sisustuksessa pitää olla mukana jotakin outoa”

Sisustusarkkitehti Weera Brown suunnittelee työssään selkeitä ja neutraaleja julkitiloja, mutta oman 66 neliöisen kodin sisustuksessa on mukana leikki – ja muutama outo yksityiskohta.

Miksi hankitte juuri tämän kodin?

Weera: Asuimme aikaisemmin lähes Helsingin keskustassa ja kaipasimme pois hälinästä. Tämän kodin sijainti rauhallisella alueella Itä-Pakilassa ihastutti. Meille oli tärkeää päästä lähemmäs luontoa ja lenkkeilymaastoja. Suunta on mainio myös mökkimatkan puolesta.

Marko: Näytin tämän asunnon myynti-ilmoitusta Weeralle alkukesästä, kiireessä hän kuitenkin ohitti koko jutun. Kesäloman alkupäivinä Weeralla oli aikaa perehtyä asunnon etsimiseen, ja hän löysikin meille täydellisen kodin. Hieman nauratti kun huomasin, että kohde oli juuri tämä sama, jota olin aikaisemmin yrittänyt hänelle innoissani esitellä.

Lue myös: Sisustussuunnittelija Vera Öllerin kodissa on rohkeat värit ja näyttäviä pintoja: ”Kauniit näkymät voi tuoda myös kodin sisälle”

 

Keittiössä ruokaillaan suuren peikonlehden katveessa. Weera metsästi ruokailuryhmää pitkään, sillä hänelle on tärkeää, että huonekaluilla on historia ja niissä näkyvät elämisen jäljet. Kultainen viiri on jäänyt roikkumaan Havun nimiäisistä.

Mikä ihastutti asunnossa erityisesti?

Weera: Kun ensimmäisen kerran astuimme sisälle, olo oli mitä kotoisin. Ostopäätös oli helppo tehdä. Tosin olimme ostamassa kotia vain meille kahdelle, mutta viisi päivää asuntokaupan jälkeen saimme tietää, että joukkoomme on liittymässä kolmas. Asuntoon on jo ehtinyt muodostua paljon tunnesiteitä, koska tämä on esikoisemme Havun ensimmäinen koti.

Marko: Tilat kahdessa kerroksessa olivat plussaa, koti mahtui budjettiimme ja asunnosta löytyi myös haavelistallamme ollut sauna. Lisäksi tällä suunnalla asuu paljon tuttaviamme, joten muutto tuntui luonnolliselta.

Kuinka paljon jouduitte remontoimaan?

Weera: Ostohetkellä asunto oli neutraalissa kunnossa ja selkeästi sisustettu. Suurempaa remontin tarvetta ei ollut. Päätimme silti uudistaa wc:n ja keittiön kokonaan sekä päivittää kylpyhuonetta. Kodin sisustuksessa pitää olla myös ripaus hauskuutta ja leikkisyyttä: niinpä tapetoimme wc:n värikkäällä Rabarber-tapetilla. Keittiöön valitsimme Ikean kaapistot ja tasot. Lopulta rakensimme portaikkoon kaiteen ja remontoimme myös saunaa ja makuuhuonetta.

Talossa on neliöitä 66. Avokeittiö saa yläkerran tuntumaan valoisalta ja avaralta. Valkoinen keittiö erottuu kauniisti portaikon murretulla sävyllä maalattua seinää vasten. ”Usein huonekalut ja esineet vain tulevat kohtalonomaisesti eteeni, vaikka en olisi etsimässäkään mitään”, Weera kertoo sisustusfilosofiastaan.

Kodissa on yhdistelty paljon erilaisia kuoseja, muotoja ja pintoja ja lopputulos on kodikas, rento ja viihtyisä.  Wc on tapetoitu värikkäällä Rabarber-tapetilla.

Kuka teillä suunnittelee ja kuka toteuttaa?

Weera: Meillä Marko hoitaa musiikki- ja ruokapuolen, minä vastaan sisustuksesta. Marko on intohimoinen musiikin keräilijä ja makuuhuoneessa yksi seinä on pyhitetty hänen vinyyleilleen.

Sisustusarkkitehdin työssä suunnittelen pääasiassa julkisia tiloja ja esteettömiä ympäristöjä eli tiloja, jotka ovat selkeitä ja neutraaleja. Omassa kodissa on ihana leikitellä sisustuksella. Olen lapsesta saakka sisustanut niin, että mukana on aina jotain outoa. Lapsena huoneessani oli kaverin maalaama pilvinen taivas, josta roikkui sadepisaroita. Sadepisarat olin leikannut oviverhosta ja ne kimmelsivät huoneen vaaleanpunaisia seiniä vasten. Olen aina pitänyt visuaalisesti kiinnostavista asioista ja se näkyy kodissamme.

Weera ihastui Instagram-tuttunsa matonkuteista tekemään hapsulliseen peitteeseen niin, että tilasi itselleen samanlaisen koristamaan Kukkapuron tuolia. Peite on valmistettu solmimalla matonkuteita liukuestemattoon.

Miten huonekalut valikoituvat kotiinne?

Weera: Moni asia sisustuksessamme on tavalla tai toisella vain ”ajautunut” meille. Haluan, että huonekalut ja pikkuesineet ovat jo nähneet elämää. Suoraan pakasta vedetyltä irtokalusteelta puuttuu luonne. Artekin ruokaryhmää jouduin metsästämään, sillä halusin, että sillä on takana kilometrejä.

Taiteilija Hanna Perälän maalaukset ovat kodissamme tärkeitä sisustuselementtejä. Hain aikoinaan Hannalta maalauksen työprojektiin ja sen jälkeen ystävystyimme. Usein huonekalut ja esineet tulevat vain vastaan ja aika hyvin tietää, milloin on löytänyt etsimänsä, vaikka ei olisi mitään etsinytkään. Mitä enemmän esineessä on patinaa, sitä viehättävämpi se on.

Lue myös: Suunnittelija Maija Puoskarin nelihenkinen perhe asuu kaksiossa: ”Mietin tarkasti, että kalusteet ovat asuntoon oikean kokoisia”

Marko: Olen kerännyt lapsesta saakka vinyylilevyjä. Minulle levyhyllykkö on kodin tärkein huonekalu. Kokoelmani elää koko ajan, mutta lapsuudessa ja nuoruudessa hankitut aarteet kuten Napalm Deathin Scum-levy säilyvät. Sisustuksessa luotan Weeraan ja makumme menevät hyvin yhteen.

Makuuhuoneeseen on koottu Palaset-hyllyistä koko seinän peittävä säilytyskaluste Markon vinyylilevyille. Hyllyn päällä on eri taiteilijoiden teoksia. Andrea Wanin Exploding Heads -kokoelman työn Weera löysi Instagram-näyttelystä, ja hän tilasi sen suoraan taiteilijalta

Kodissanne on paljon hauskoja yksityiskohtia. Mitä muuta keräilette vinyylien lisäksi?

Weera: Minua viehättävät vanhat nuket, ja erityisesti sellaiset, joilla on mielenkiintoiset ja hyväluonteiset kasvot. Käyn myös taidelainaamoissa, kirpputoreilla ja huutokaupoissa; niistä olen raahannut kotiin aika ihmeellisiäkin juttuja.

Millainen on unelmienne täydellinen koti – vai asutteko jo sellaisessa?

Weera: Täydellinen unelmakoti olisi funkkistalo, jossa on säilytetty alkuperäiset pintamateriaalit. Sellainen voi olla aika mahdoton löytää. Juuri nyt tässä kodissa asuminen tuntuu hyvältä. On ihanaa, että kaikki on lähellä ja luonto on vahvasti läsnä. Kun käymme Havun kanssa kärrylenkillä, vastaan tulee hevosia ja Vantaanjoki kiemurtelee aivan vieressä. Olemme kotiutuneet tänne hyvin, emmekä varmaan enää osaisi asua kerrostalossa. Kotimme alkaa olla siinä pisteessä, että tänne ei ole tarvetta tehdä uusia hankintoja. On ihanaa, kun olemme löytäneet paikan, jossa meillä kaikilla kolmella on hyvä olla.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 7/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Näin sisustusarkkitehti Weera Brown revittelee 66 neliön kodissaan: ”Sisustuksessa pitää olla mukana jotakin outoa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X