Kotityöt kasautuvat yhä naisille

Suomalaisissa perheissä on yhä selvä jako miesten ja naisten kotitöiden kesken. Kuinka teillä jaetaan kotityöt?

Tämän faktan havaitsi tutkimuspäällikkö Anu Raijas suomalaisten lapsiperheiden kotitöiden jakamista koskevassa tutkimuksessaan, jonka Kuluttajatutkimuskeskus toteutti nettikyselynä syksyllä 2006.

Tutkimus osoitti, että lastenhoitoa ja kaupassa käyntiä koskevat askareet jaettiin perheissä useimmiten molempien vanhempien kesken.

Lukuun ottamatta kodin ja auton kunnossapitoon liittyviä tehtäviä naisten vastuu kotitöistä oli suurempi kuin miesten. Selkeimmin naisille kuuluvia töitä olivat ruoan valmistus sekä vaatehuolto.

Eri sukupuolten vastausten yksimielisyyden perusteella voidaan Raijaksen mukaan päätellä, että miehet tunnistavat epätasa-arvoisen työnjaon olemassaolon, ja ovat naisista poiketen tyytyväisiä siihen.

Naiset myös kokivat miehiä useammin, että kotitöiden jako aiheuttaa konflikteja perheessä.

Miten teillä jaetaan kotityöt? Voiko mielestäsi puhua naisten ja miesten kotitöistä?

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

  1. Vaihdetaan näkökulmaa toivoo nainen

    Mitä lasketaan kotitöihin? Ovatko tutkimuksessa mukana myös vakuutus-, sähkö-, pankki- yms, kilpailutus ja niihin liittyvät asiat, remontit, pihatyöt, auton lisäksi koneiden huollot, asunnon ylläpitotyöt (omakotitalossa paljon), tietotekniikkaan liittyvä tietämys, hankinnat ja huollot, polkupyörien, ruohonleikkurin ja vastaavien kunnostukset ja muu sellainen, jota mies usein tekee ääntä päästämättä, mutta jota ei kotityöksi lasketa. Näiden lisäksi mies pyykkää ja osallistuu lasten elämään.

  2. Maajaana.

    Kotitöiden rajaaminen on vaikeaa. Kerrostaloasukkaan kotitöihin ei kuulu esim.pihatyöt, keskuslämmityskattilan nuohous, rikkoutuneen huushollivesipumpun korjaus eikä asuinrakennuksen hirsiseinän kengitys. Minun maanviljelijä-aviomieheni on tämän vuoden aikana tehnyt kaikkia näitä kotitöitä. On mielestäni hyvä huomio edelliseltä kommentoijalta, että tutkimukset eivät todellakaan ole kovin kattavia ja siksi niitä ei voi pitää luotettavina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti