Kodinhoito

Lasit ja aterimet kiiltäviksi

Juomalasit ja aterimet ovat kovassa käytössä päivittäin.

Vaikka lasi ja ruostumaton teräs ovatkin kovia aineita, niiden pinta naarmuuntuu ja ajan mittaan ne tummuvat, kun niihin kerääntyy ruoan- ja juomien sekä astianpesuaineiden jäämiä. Harmaat juomalasit ja aterimet kannattaa puhdistaa kirkkaiksi viimeistään juhlien tullessa.

Lasit kirkkaiksi

Jos lasit kaipaavat yleisesti kirkkaampaa ilmettä, mutta niissä ei ole pinttynyttä likaa, voit huuhdella ne lämpimässä etikkavedessä. Konepesu saattaa samentaa laseja. Kokeile koneastianpesuaineen vaihtamista ja käytä aina huuhtelukirkastetta. Se ehkäisee näkyviä vesitahroja lasiastioiden pinnalla.

Lasien perusteellisen puhdistamisen voi tehdä klooriliuoksella. Tarkasta, että lasit ovat ehjiä.

Asettele lasit astianpesualtaaseen tai vatiin ja laske niiden päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät. Lisää veteen klooripullon annosteluohjeen mukainen määrä klooria. Anna lasien liota kloorivedessä noin puolesta tunnista tuntiin.

Huuhtele sen jälkeen lasit erittäin huolellisesti useaan kertaan, ettei niihin jää klooria. Käytä suojakäsineitä.

Aterimet loistaviksi

Käytössä tummuneiden ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ruokailuvälineiden puhdistaminen on helppoa.

Kuumenna kattilassa vettä ja lisää kuumaan veteen desilitra pyykinpesujauhetta. Anna liueta hyvin. Upota ruokailuvälineet varovasti pesuaineveteen. Käytä suojakäsineitä.

Vähennä lämpöä ja anna ruokailuvälineiden liota noin 15 minuuttia. Kaada pesuliuos pois ja huuhtele ruokailuvälineet huolellisesti useaan kertaan.

Kiillota lopuksi nihkeällä liinalla. Menetelmä ei sovellu hopeisille ruokailuvälineille.

Teksti: Senja Jääskeläinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lasit ja aterimet kiiltäviksi

kotimuori

Nyt pitäisi saada Hackminna – ruokailuvälineitten kahvoista ihmeellinen vihertävä väri pois, liekö kirkasteen väriä vai mitä. Pohjoispohjanmaallla asuessani ei tätä ongelmaa ollut, mutta täällä Keski-Uudellamaalla se on ilmennyt. Voisko se johtua vedestä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.