Ahdistunut koira tuhoaa omistajan tavarat – eläinlääkäri neuvoo eroahdistuksen hoidossa

Eroahdistus on yksi koirien yleisimpiä käytösongelmia. Ongelma kehittyy, kun koira ei totu yksinoloon, vaan ahdistuu omistajan ollessa poissa. Hoito vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä, sillä se voi kestää kuukausia.

Kysyimme Vetcare Finlandin eläinlääketieteelliseltä johtajalta, eläinlääkäri Petri Bäcklundilta, miten eroahdistus ilmenee ja miten sitä voi hoitaa.

Mistä koiran eroahdistus johtuu?

Eroahdistus alkaa, kun koira sitoutuu omistajiinsa liian voimakkaasti. Tällöin koira hätääntyy jäädessään yksin. Eroahdistus huomataan pennuilla, jotka eivät ole tottuneet siihen, että myös yksinolo on normaali osa koiran arkea. Eroahdistusoireet voivat vahvistua ajan myötä koiran vanhetessa.

Eroahdistus saattaa alkaa myös jonkun muutoksen tai tapahtumaketjun seurauksena. Esimerkiksi ympäristön vaihdos tai luonnonilmiö kuten ukkonen voi pelästyttää koiran. Epämieluisa tilanne voi assosioitua yksinoloon, ja laukaista näin eroahdistuksen.

Miten eroahdistus lemmikillä ilmenee?

Koira huomaa, kun omistajat valmistelevat lähtöä. Tällöin se alkaa ahdistuneena kulkea omistajien perässä eikä rauhoitu lainkaan omiin oloihinsa.

Kun koira jää yksin, se voi ulvoa tai haukkua ja tuhota kodin tavaroita, joissa on omistajan tuoksu. Koira voi myös pyrkiä ulos ja raapia oveen jälkiä. Kun adrenaliini ja stressihormonit lisääntyvät, koira voi tehdä tarpeensa sisätiloihin.

Päivän mittaan koiran ahdistustaso vaihtelee, ja kun omistajan on aika palata kotiin, koira riemastuu ja voi alkaa riehua. Omistajalla on tällöin vastassaan yliaktiivinen ja ylikorostuneen iloinen koira.

Eroahdistus on yleisimpiä koirien käytöshäiriöitä.

Kun koira on ylivilkas, sitä ei kannata palkita silittämällä ja huomioimalla ylenpalttisesti. Tällöin riittää lyhyt tervehdys ja siirtyminen muihin puuhiin. Silityksen ja palkitsemisen aika on sitten, kun koira on rauhoittunut.

Miten eroahdistusta hoidetaan?

Eroahdistuksen hoito vie aikaa jopa useita kuukausia. Omistaja voi aloittaa hoidon tutustumalla eroahdistusta käsittelevään kirjallisuuteen tai kääntymällä asiantuntijan puoleen.

Eroahdistusterapian tarkoitus on totuttaa koira yksinoloon niin, ettei se enää ahdistu. Tämä tapahtuu esittelemällä koiralle tilanteita, joissa sen on turvallista olla yksin. Hoito voidaan aloittaa esimerkiksi tutun lenkkipolun varrella siten, että koira sidotaan reitin varrelle puuhun, ja omistaja lähtee näkyvistä aluksi muutamaksi sekunniksi. Poissaoloaikaa kasvatetaan vähitellen esimerkiksi minuuttiin.

Kotona yksinoloa voidaan harjoitella niin, että koira suljetaan hetkeksi yksin tuttuun huoneeseen. Yksinoloaikaa pidennetään sitä mukaa, kun koira oppii sitä sietämään. Koira myös palkitaan aina, kun se käyttäytyy rauhallisesti.

Lopulta omistaja poistuu kodista aluksi vain sekunneiksi ja taas vähitellen minuuteiksi. Kun koira osaa olla rauhallisesti yksin vartin tai puoli tuntia, se osaa luultavasti olla yksin useamman tunninkin. Koko päivän yksinolo voi silti olla koiralle haaste, joten omistajan olisikin hyvä miettiä, voiko koira tulla mukaan töihin tai voiko sen viedä hoitoon työpäivän ajaksi. Tärkeää yksinoloharjoitteluissa on, että koira ei ahdistu harjoittelun aikana. Mikäli näin käy, on siirryttävä lyhyempikestoisiin harjoitteisiin.

Jos eroahdistus on hyvin vaikea, eikä se helpota harjoittelusta huolimatta, kannattaa hakeutua käyttäytymishäiriöihin erikoistuneen asiantuntijan pakeille. Voi olla, että harjoitusten lisäksi tarvitaan mielialalääkitystä. Lääkitystä ei ole tarkoitus jatkaa ikuisesti, vaan se on hoidon apuväline korkeintaan muutaman kuukauden ajan.

Voiko eroahdistusta ehkäistä?

Paras tapa ehkäistä eroahdistusta on opettaa koira sietämään yksinoloa pennusta lähtien. Omistaja saattaa tehdä pentuvaiheessa sen virheen, että pitää koiran jatkuvasti vierellään, jolloin koira ei pääse tottumaan yksinoloon. Siispä sen lisäksi, että pentu opetetaan sisäsiistiksi, se pitäisi ehdottomasti opettaa myös sietämään yksinoloa.

Eroahdistus on yleisimpiä koirien käytöshäiriöitä.

Yksinoloa voi harjoitella pennun kanssa samaan tapaan kuin eroahdistuneen koiran kanssa: lyhyitä aikoja kerrallaan ja rauhallisuudesta palkiten.

Aktivointilelut ovat hyvää ajanviettoa sellaiselle koiralle, joka osaa jo olla yksin. Niiden avulla koira oppii viihdyttämään itseään silloinkin, kun omistaja on muualla. Koiran voi myös väsyttää yksinoloa varten esimerkiksi pitkän lenkin avulla. Väsynyt koira rauhoittuu helpommin omiin oloihinsa ja jaksaa päivän yksinolon.

Tulisiko eroahdistuneelle koiralle ottaa toinen koira kaveriksi?

Osalle koirista toisen koiran hankkiminen talouteen auttaa. Mikäli tätä harkitaan, tulisi uuden koiran olla eroahdistunutta koiraa vanhempi, kokeneempi ja jo tottunut yksinoloon. Mikäli uusi koira on esimerkiksi pentu, käy yleensä niin, että myös pennusta tulee eroahdistunut. Se ottaa mallia vanhemmasta ahdistuneesta koirasta hyvin nopeasti.

Välttääkseen ojasta allikkoon joutumisen, perhe voi kokeilla koirien yhdessäoloa ystävien koiraa lainaamalla. Tässäkin on hyvä lähteä liikkeelle pienistä asioista eli yksinolohetket on syytä mitoittaa aluksi hyvin maltillisiksi.

Koiran tekemä tuho turhauttaa. Miten siihen tulisi reagoida?

Kun tulet kotiin työpäivän jälkeen, ja vastassa on tuho, voi pinna olla hyvin lähellä katkeamispistettä. Koiraa on kuitenkin aivan turha rangaista ja moittia, sillä se ei ymmärrä, miksi sitä rangaistaan. Rankaisu vain lisää jo ennestään epävarman koiran epävarmuutta.

Parasta onkin vain purra hammasta, korjata tuho ja ryhtyä harjoittamaan eroahdistusterapiaa.

Avainsanat

Keskustelu

Koiran eroahdistus johtuu kylläkin siitä että ”lauman” hierarkia on väärillä urilla ja koira uskoo että sen täytyy huolehtia ihmisestä eikä pärjää ilman koiraa talon ulkopuolella. Ulvonnalla koira yrittää kutsua lauman takaisin kokoon. Koira ei näe ihmistä ihmisenä vaan koirana, ja jos ihmisen ulosanti on lässyttävää ja ailahtelevaa, olettaa koira että sen omistaja on vain vammainen koira joka ei pärjää..

Kommentoi juttua: Ahdistunut koira tuhoaa omistajan tavarat – eläinlääkäri neuvoo eroahdistuksen hoidossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X