Älä syötä näitä koirallesi! 15+1 arkista asiaa, jotka voivat olla hauvalle haitallisia

Suurin osa koiranomistajista tietää, että koira kannattaa pitää erossa suklaasta ja ksylitolista. Yllättävän monet muutkin arkiset asiat voivat olla koiralle haitallisia.

Mitä koira ei saa syödä? Monet kotoa tutut herkut ja asiat voivat olla nelijalkaisille perheenjäsenille haitallisia ja jopa kohtalokkaita. Eläinlääkäri Maria Konkonen Omaeläinklinikka Ehelistä kertoo, mitä arkisia asioita ei kannata karvakorvaisille perheenjäsenille antaa.

Lue myös: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Mitä koira ei saa syödä? 15 asiaa, joista et ole ehkä kuullut

1. Hiiva ja pullataikina

Hiiva ja sitä sisältävät taikinat kannattaa pitää koiran ulottumattomissa. Hiiva alkaa koiran vatsassa käydä ja muodostaa alkoholia. Seurauksena voi olla tuskastuttavia vatsavaivoja ja huojuvaa liikkumista. Alkoholia ei kannata luonnollisestikaan antaa koiralle.

2. Rasvaiset grilliherkut ja ruoat

Koiranomistajan kannattaa kesän grillijuhlissa pitää maltti matkassa. Pienikin pala makkaraa voi olla koiralle kunnon rasvapommi. Liiallisen herkuttelun seurauksena koira saattaa kerätä turhia kiloja. Lihominen voi aiheuttaa karvakorvalle terveysongelmia.

3. Maissintähkät

Toinen asia, johon kesän juhlissa kannattaa kiinnittää huomiota, on ruoantähteet. Varsinkaan maissintähkiä ei saa antaa koiralle kaluttavaksi. Maissin puumainen rakenne voi aiheuttaa suolitukoksen. Innokas koira saattaa hotkaista maissintähkän kokonaisena.

4. Aidot luut

Aidot eläinten luut voivat tuottaa koiralle monenlaista haittaa. Hankalasti hoidettava luu-ummetus syntyy, kun kuiva ja sulamaton luuaines ei pääse etenemään normaalisti koiran suolistossa. Kypsennetyt luut voivat rikkoutua teräviksi sirpaleiksi, jotka vahingoittavat koiran suolistoa. Kokemattomampi luunpureskelija voi ahmaista luun kokonaisena, jolloin seurauksena on suolitukos. Aidoista luista voi seurata vatsanväännettä.

5. Raaka järvikala

Lapamatovaroitus! Raaka järvikala ja sen perkeet voivat huonolla tuurilla tartuttaa lemmikkiin leveän heisimadon eli lapamadon. Siksi kala tulee kypsentää tai pakastaa ennen herkuttelua.

6. Sipuli ja valkosipuli

Vaikka valkosipulia joskus markkinoidaankin koirille punkkihäätöön, koiranomistajan kannattaa pysyä siitä kaukana. Valkosipuli ja sipuli sisältävät ainetta, jotka voivat tutkimusten mukaan vaikuttaa koiran punasolujen tuotantoon ja aiheuttaa anemiaa.

Punkkihäädössä kannattaa luottaa turvallisiksi todettuihin punkkiaineisiin.

Lue lisää: Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

7. Viinirypäleet ja rusinat

Rusinat ja viinirypäleet voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Salaattia tehdessä kannattaa jättää viinirypäleet ihmisille.

8. Pähkinät

Rasvaiset pähkinät voivat aiheuttaa koiralle vatsanväänteitä ja ripulia. Moni koira on pähkinöille myös allerginen. Koiranomistajan kannattaa olla erityisen varovainen macadamia-pähkinöiden kanssa, sillä niiden on viime vuosien tutkimuksissa todettu olevan koirille myrkyllisiä.

9. Kuivatut kanatikut

Hieman kyseenalainen lisäys listalle on kuivatut kanatikut. Jotkut Kiinassa valmistetut kuivatut kanatikut on viime vuosina yhdistetty koiran munuaisten toiminnan heikkenemiseen eli Fanconin syndroomaan. Varmuutta siitä, mikä oireita tarkalleen aiheuttaa, ei vielä kuitenkaan ole.

10. Ihmisten särkylääkkeet

Ihmisille tarkoitetut särkylääkkeet voivat olla koiralle haitallisia. Niitä ei tule antaa koiralle ilman eläinlääkärin ohjeistusta.

11. Suklaa ja kaakao

Suurimmalle osalle lienee tuttua tietoa, ettei koiralle saa syöttää suklaata tai kaakaota. Kaakao sisältää teobromiinia, joka on myrkyllistä koiralle. Mitä enemmän kaakaota suklaa sisältää, sitä haitallisempaa se hurtalle on.

12. Ksylitoli

Toinen monelle tuttu lisäys listaan on ksylitoli. Se on yksi koiralle myrkyllisimpiä aineita, sillä se voi aiheuttaa hyvinkin nopeasti vakavan myrkytystilan. Jos koira on syönyt ksylitolia, eläinlääkärille kannattaa suunnata oitis. Purukumien lisäksi ksylitolia käytetään makeutusaineena makeisissa ja pastilleissa.

13. Suola

Koiran elimistö tarvitsee suolaa siinä missä ihmisenkin, mutta sitä ei kannata erikseen lisätä koiran ruokavalioon. Liika suola voi aiheuttaa myrkytysoireita.

14. Avokado

Avokado sisältää monille eläimille haitallista persiinitoksiinia, minkä vuoksi sitä ei kannata antaa koiralle edes pienissä määrin. Lisäksi avokadon kivi voi aiheuttaa karvaturrille suolitukoksen.

15. Kofeiini

Kahvin, teen ja monien virvoitusjuomien sisältämä kofeiini muuttuu koiran elimistössä myrkylliseksi teofylliiniksi. Käytännössä koiran pitäisi kuitenkin juoda kahvia todella monta kupillista, jotta se saisi kofeiinimyrkytyksen.

Lähteenä on haastattelun lisäksi käytetty: Agria, Rahula

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Älä syötä näitä koirallesi! 15+1 arkista asiaa, jotka voivat olla hauvalle haitallisia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X