Suosituimmat lemmikit
Lemmikit

Eläinkauppias kertoo: Näitä eläimiä suomalaiset haluavat lemmikeiksi juuri nyt – yksi harvinainen laji saattaa nousta tulevaisuudessa suosioon

 Pieniä, suuria, pörröisiä vai suomuisia? Yhä useampi suomalainen tahtoo lemmikin. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä eläinlajit ovat nyt lemmikkeinä ylitse muiden.

Kaipaatko kotiisi eläinystävää? Et ole ainoa. Kenttäpäällikkö Elina Siren Faunattaresta kertoo, että erilaisten lemmikkieläinten kysyntä on kasvanut selkeästi korona-aikana.

Sirenin mukaan vuoden 2020 huhtikuun ja 2021 maaliskuun välisellä ajalla lemmikkien myynti on Faunattaressa lisääntynyt noin 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Luku olisi korkeampikin, jos tarjontaa olisi vastaamaan kovaa kysyntää.

Mitkä lemmikit ovat juuri nyt suosituimpia? Laadimme Elina Sirenin avustuksella listauksen eläinlajeista, jotka innostavat suomalaisia juuri nyt.

Lue myös: Heidi Burmeister hoivaa siilejä: ”Afrikkalainen kääpiösiili on hyvä lemmikki”

1. Koirat ja kissat

Suositut lemmikit
Koirat ja kissat ovat suomalaisten suosikkilemmikkejä.

Suosituista lemmikeistä ei voi puhua mainitsematta koiria tai kissoja. Pentubuumi villitsi suomalaiset pian koronan rantauduttua Suomeen, eikä se osoita vielä laantumisen merkkejä.

Siren kertoo, että etenkin koirien suosio näkyy Faunattaressa koiratarvikkeiden menekissä. Yhä useampi etsii koirakaverilleen nyt leluja, hihnoja ja herkkuja.

2. Hamsterit

Hamsteri
Hamsteri on monelle lapsiperheelle tuttu vipeltäjä.

Pienlemmikkien ykköspaikkaa pitää monelle tuttu pikkujyrsijä.

”Ehdottomasti suosituin on hamsteri. Tätä ei tarvitse edes miettiä”, Siren nauraa.

Lajin suosion salaisuus saattaa piillä sen helppohoitoisuudessa. Kun perusasiat ovat selvillä, hamsteria on verrattain helppo hoitaa hyvin. Säännöllisiin hoitotoimenpiteisiin kuuluu esimerkiksi juomaveden vaihtaminen päivittäin, ruokakupin täyttäminen ja hamsterin asumuksen siivoaminen 1–3 viikon välein.

Siren kertoo, että tällä hetkellä hamstereista on jopa pulaa. Vaikka lemmikkien kysyntä onkin yleisesti lisääntynyt, tarjonta ei ole kasvanut merkittävästi. Lemmikkejä – tai hamstereita – ei siis myydä tällä hetkellä erityisesti aiempaa enempää.

3. Kanit

Suosituimmat lemmikit
Pörröinen luppakorva hurmaa kaikki – mutta vaatii myös huolellista hoitoa.

Vuodesta toiseen pintansa pitävät myös hurmaavat kanit.

”Kysyntää on paljon, mutta joskus kanihaave vaihtuu johonkin toiseen lemmikkiin, kun ostaja ymmärtää, kuinka paljon hoitoa kani tarvitsee”, Siren kertoo.

Hän kuvaakin kania usein väärinymmärretyksi lemmikiksi. Monen mielikuvissa kani on söpö ja pörröinen lasten lemmikki. Yllätyksenä voi tulla, kuinka paljon tilaa, liikuntaa ja virikkeitä se todellisuudessa kaipaa.

Lue myös: Mikä lemmikki sopisi sinulle? Tee testi!

4. Marsut

Terve! Tässä kurkistelee marsu, puhelias laumaeläin. 
Terve! Tässä kurkistelee marsu, puhelias laumaeläin.

Marsut ovat suosittuja lemmikkejä eikä ihme. Ne ovat persoonallisia laumaeläimiä, jotka puuhailevat pääosin päivisin. Innostuessaan niistä kuoriutuu oikeita jyrsijämaailman klovneja. Ne saattavat ryntäillä riehakkaasti ympäriinsä, hypähdellä ja äännellä runsaasti.

Marsu ei viihdy yksin, joten niitä tulee aina olla vähintään kaksi.

5. Gerbiilit

Gerbiili
Aavikkoeläimenä gerbiili on moniin muihin otuksiin verrattuna lähes hajuton.

Toinen suosittu pikkujyrsijä on sympaattinen gerbiili. Se sopii hyvin lapsiperheen arkeen, sillä se on melko hajuton, helppohoitoinen ja puuhakas lemmikki. Nämä pörröiset vekkulit kaipaavat asumuksekseen riittävän isoa terraariota, jossa on runsaasti kaiveltavaksi soveltuvaa pehmikettä, ja gerbiilikaveria seuraksi.

6. Matelijat

Suositut lemmikit
Erilaiset terraarioeläimet ovat monien suosikkeja.

Siren kertoo, että pörröisten lemmikkien lisäksi myös matelijoiden suosio on kasvanut viime vuosina.

”Liskojen suosio on varmastikin lisääntynyt eniten, mutta kyllä kysyntää riittää myös käärmeille ja kilpikonnille”, hän sanoo.

Terraarioeläimien kirjo on laaja, ja esimerkiksi eri liskolajeja löytyy kymmeniä.

+ Tulevaisuuden suosikkilemmikki on…

Kysyimme Sirenilta, mikä eläin voisi nousta tulevaisuudessa suomalaisten suosikkilemmikkien joukkoon.

”Olen ollut alalla 17 vuotta, eikä lajien suosioon ole tänä aikana tullut mitään älyttömiä muutoksia. En usko, että yhtäkkistä käännettä olisi tulossa lähitulevaisuudessakaan”, hän sanoo.

Koirarotujen suosiosta voi kuitenkin kenties päätellä jotain. Harvinaisempien koirarotujen suosio on alkanut kasvaa, joten sama trendi saattaa näkyä tulevaisuudessa myös pienlemmikeissä.

”Itse uskon, että joidenkin harvinaisempien lajien kysyntä saattaa kasvaa, koska ylipäätään lemmikkieläimien kysyntä on kasvanut. Esimerkiksi degujen suosio voi lisääntyä, koska ne ovat tavallaan aika ihanteellisia lemmikkejä: uteliaita, päiväaktiivisia ja helppohoitoisia.”

Degu eli torvimyyrä hurmaa ketteryydellään ja puheliaisuudellaan. Pienen rotan kokoinen jyrsijä on fiksu ja sosiaalinen otus. Luonnonvaraiset degut elävät isoissa yhteisöissä Andien vuoristoilla Chilessä.
Degu eli torvimyyrä hurmaa ketteryydellään ja puheliaisuudellaan. Pienen rotan kokoinen jyrsijä on fiksu ja sosiaalinen otus. Luonnonvaraiset degut elävät isoissa yhteisöissä Andien vuoristoilla Chilessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eläinkauppias kertoo: Näitä eläimiä suomalaiset haluavat lemmikeiksi juuri nyt – yksi harvinainen laji saattaa nousta tulevaisuudessa suosioon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.