Lemmikit

Jos koiraa ei opeta olemaan yksin, eroahdistus iskee helposti – näin lievität lemmikkisi yksinäisyyttä

Yksinäisyys on koiralle erityisen vaikeaa, koska se on lähtökohtaisesti laumaeläin. Onneksi useimmat koirat voi opettaa sietämään yksin olemista, kertoo työkseen koiria kouluttava Jenni Siikanen.

Koira on sosiaalinen eläin, joka on tottunut elämään laumassa. Ei siis ihmekään, että eroahdistus on yksi ihmisen parhaan ystävän yleisimmistä pelkotiloista.

Kysyimme koirankoulutusohjaajalta ja Taitoa tassuihin -koirakoulun perustajalta Jenni Siikaselta, mistä koiran eroahdistus johtuu, ja vinkit, joilla siitä voi päästä eroon.

Lue myös: Nessa-koira pysähtyi sillan kupeeseen, alkoi murista, ja pian kaislikosta paljastui kaatunut mies – tarkkanenäinen terrieri palkittiin sankarikoiran arvolla

1. Mistä koiran eroahdistus kumpuaa?

Eroahdistunut koira uskoo, että ruokakauppaan tai töihin lähtenyt omistaja ei tule enää takaisin. Koira huolestuu ja joutuu paniikkiin. Käyttäytyminen on ymmärrettävää, kun miettii lemmikkikoiran alkuperää.

”Koira on laumaeläin, eikä yksinolo ilman laumaa kuuluu automaattisesti koiran osaamiseen”, Siikanen selittää.

”Lisäksi huonot kokemukset, kuten hylkääminen tarhalle vieraaseen ympäristöön tai muutossa ilman suurempaa harjoittelua koiran jättäminen vieraaseen kotiin, aiheuttavat usein ahdistuneisuutta.”

Jotkut koirat ovat herkempiä eroahdistukselle kuin toiset. Erityisen kovaa eroahdistusta kokevat muutoinkin herkät ja erityisen miellyttämisenhaluiset koirat.

Lue myös Seura.fi: Koirien hinnat karkasivat käsistä – jopa sairaista roduista maksetaan ylihintaa ja sekarotuisista kilpaillaan

2. Mistä koiran eroahdistuksen voi tunnistaa?

Koiran eroahdistus voi oireilla monin eri tavoin, lievänä tai vakavampana. Koira haukkuu tai ulvoo jäädessään yksin, raapii tai hyppii ulko-ovea vasten ja käyttäytyy levottomasti. Jotkut koirat voivat ahdistuksissaan tuhota kodin irtaimistoa tai nakertaa jopa omat tassunsa rikki. Koira saattaa tehdä tarpeitaan sisälle, vaikka olisi muuten sisäsiisti.

Siikasen mukaan koiran eroahdistus saattaa näyttää merkkejä silloinkin, kun omistaja on kotona. Silloin koira pyrkii jatkuvasti kosketuksiin omistajan kanssa, makaa jaloissa tai sylissä eikä osaa rauhoittua omilleen. Koira seuraa omistajaansa kuin varjo ja tulee jopa vessaan mukaan.

”Merkit eivät aina tarkoita, etteikö koira osaisi olla rauhassa omistajan lähtiessä asunnosta. Usein ne ovat kuitenkin merkkejä mahdollisesta ongelmasta”, Siikanen sanoo.

3. Miten koiran eroahdistuksesta voi päästä eroon?

Säännöllinen harjoittelu kannattaa. Koulutuksessa maltti on valttia.

”Harjoituksissa ei kannata ahnehtia liikaa, sillä se kostautuu. Kun koira huolestuu, koulutus ottaa pahasti takapakkia”, Siikanen muistuttaa.

Näin opetat koiralle yksinoloa:

  1. Aloita yksinolon harjoittelu kodin seinien sisällä. Mene vessaan, laita ovi kiinni ja jätä koira oven toiselle puolelle. Alussa avaa ovi saman tien ja poistu vessasta rauhallisesti.
  2. Pidennä pikkuhiljaa aikaa oven takana. Pidä koulutushetket lyhyinä, mutta toista niitä säännöllisesti pitkin päivää. Näin yksinolosta tulee hiljalleen osa rutiinia.
  3. Älä avaa ovea, jos koira ääntelee tai raapii – seuraavalla kerralla koira oppii tekemään sen vain aiempaa voimakkaammin. Yksinoloharjoittelussa tärkeää onkin se, että koira pysyy koko ajan rauhallisena eikä joudu tilanteeseen, jossa se kokee tarvetta hätääntyä. Siksi harjoittelussa pitää malttaa edetä pienin askelin.

Harjoittelun tueksi kannattaa ottaa erilaisia kikkoja ja välineitä. Riippuu koirasta, mikä toimii parhaiten. Siikanen vinkkaa muutaman hyväksi todetun keinon, jotka voivat helpottaa karvakuonon oloa.

Tue yksinoloa näillä vinkeillä:

  1. Jätä radio päälle. Hiljainen asunto on monille koirille haaste. Koira saattaa jäädä kuuntelemaan ääniä, jotka kantautuvat asunnon ulkopuolelta. Valitse kanava, josta tulee koko ajan musiikkia, äänitä itse koiralle sopivaa soitettavaa tai valitse rauhallinen soittolista. Varsinkin herkempi koira voi pelästyä yllättävistä äänistä.
  2. Tuttu haju. Jätä omia paitoja tai peittoja koiran petiin. Tuttu tuoksu rauhoittaa koiran mieltä.
  3. Thundershirt eli rauhoittava paita. Thundershirt-paita asettuu napakasti koiran päälle. Paidan napakkuus rauhoittaa useimpia koiria. Paitaa tulee pitää välillä myös omistajan ollessa kotona, jotta koira ei ala yhdistämään sitä yksin jäämiseen.
  4. Jätä pitkäaikaista purtavaa. Järjestä koiralle tekemistä yksinolon ajaksi. Täytä esimerkiksi ruokintakongi maistuvalla herkulla, tai tarjoa ruoka jäädytettynä. Varmista, ettei mistään herkuista tai luista irtoa palasia, jotka voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Tarjoa koiralle vastaavaa tekemistä muulloin, ettei koira yhdistä herkkuja yksinoloon.
  5. Lähtemisestä ja saapumisesta ei kannata tehdä numeroa. Muuten koira voi alkaa reagoida ikävällä tavalla lähtötilanteissa.
  6. Opeta koiralle temppuja. Ota tavaksi pitää päivittäinen treenihetki, jossa opetat koiralle jotain uutta. Aivotyöskentely haastaa ja vie energiaa, jolloin rauhallinen yksin jääminen on helpompaa.
  7. Liiku. Ulkoilu on koiralle elinehto, ja liikunnalla on tärkeä rooli myös eroahdistuneen koiran hoidossa. Hyvinvoiva ja tyytyväinen koira saa liikkua ulkona päivittäin.
  8. Dogsitter-sovellus. Sovellus äänittää tapahtumia omistajan ollessa poissa kotoa, jolloin koiran puuhia on helpompi seurata. Sovellukseen voi myös nauhoittaa omia äänitteitä, jotka voivat rauhoittaa joitakin koiria.
  9. Serene-UM-täydennysravinto. Luontaistabletteja annetaan koiralle kaksi kertaa päivässä jo muutama vuorokausi ennen kuin koiran pitää jäädä yksin. Tabletti lisää koiran elimistön serotoniinintuotantoa.
  10. D.A.P-feromonia sisältävät tuotteet. Tuotteet haihduttavat ilmaan samaa feromonia, jota koiran emä erittää pentueelle. Joitain koiria se rauhoittaa. Feromonia tuottavia tuotteita on erilaisia: pistorasiaan laitettavia haihduttimia, kaulaan laitettavia pantoja ja suihkeita.

Vaikka eroahdistuksesta olisi kertaalleen päästy eroon, koiran yksinoloa kannattaa jatkossa pyrkiä vahvistamaan aina lomien aikaan, etätöissä ja esimerkiksi muuttaessa. Jos eroahdistus pääsee palamaan, edessä voi olla uusi koulutusurakka.

”Vaikka ei olisi pakollista menoa, olisi hyvä jättää koira muutamia kertoja viikossa yksin noin 4–6 tunniksi”, Siikanen sanoo.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, miten opetat koiralle temppuja – katso kuvaohjeet 4 hauskaan temppuun

4. Entä jos koiran eroahdistus ei helpota?

Koiran eroahdistuksen hoito vaatii määrätietoista harjoittelua ja voi kestää kuukausia. Vaikka kärsivällisyys olisikin koetuksella, periksi ei saa antaa. Siikasen mukaan silloin kannattaa pysähtyä miettimään, mistä hidas eteneminen johtuu.

”Harjoituksista kannattaa pitää kirjanpitoa eli kirjata, miten harjoitus on toteutettu, miten harjoitus meni ja mikä ei onnistunut. Jos ongelmiin keksii syyn, sekin kannattaa kirjata ylös. Kirjanpidosta on helppo tarkistaa, onko opetus edennyt liian nopeasti ja onko treeneissä tapahtunut jotakin muutosta edellisiin treeneihin nähden.”

Jos silti tuntuu, ettei yksinolon opettaminen edisty, kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisen puoleen. Asiaan perehtynyt kouluttaja kannattaa kutsua kotikäynnille. Siikasen mukaan ammattilaiseen kannattaa olla yhteydessä silloinkin, jos koulutuksesta on epävarma olo.

”Jos lähtee kokeilemaan vähän kaikkea ilman tavoitetta ja suunnitelmaa, tilanne voi jopa pahentua.”

Lue myös: Tässä ovat 30 suosituinta koiran nimeä Suomessa – katso, löytyykö koirasi nimi listalta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jos koiraa ei opeta olemaan yksin, eroahdistus iskee helposti – näin lievität lemmikkisi yksinäisyyttä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.