Koira on omistajalleen uskollinen seuralainen.

Huomio, koiranomistaja! Tiesitkö, että lemmikkisi parantaa terveyttäsi?

Karvainen ystävä tuo elämään hauskuutta joka päivä, mutta koiran omistamiseen liittyy myös tutkittuja terveyshyötyjä.

Oletko tullut ajatelleeksi, että koiran omistajana liikut säännöllisesti, pysyt sosiaalisena ja sinulla on aina kumppani vierelläsi? Listasimme koiran omistamisen tuomat terveyshyödyt.

1. Koira innostaa liikkumaan

Tutkimusten mukaan koiraperheissä liikutaan enemmän kuin koirattomissa perheissä. Koira aktivoi niin lapsia kuin vanhempiakin innostamalla leikkimään ja lenkkeilemään kanssaan.

Kanadalaisen Victorian yliopiston tutkimus vuodelta 2006 paljastaa, että koiranomistajille kertyy viikossa keskimäärin 300 minuuttia kävelyä, kun taas koirattomilla vastaava luku oli 168 minuuttia viikossa.

Totuus ei ole aivan noin yksinkertainen, sillä kävelyn määrä riippuu myös siitä, kuinka innokas koiranulkoiluttaja olet. 300 minuuttia viikossa ei täyty automaattisesti koiran myötä, vaan sen eteen on todella lähdettävä ulos liikkumaan.

Jos siis vasta harkitset koiran ottamista, pohdi rehellisesti, oletko valmis lenkkeilemään lemmikkisi kanssa päivästä toiseen ja säästä riippumatta.

Koira on omistajalleen uskollinen seuralainen.

2. Koiran omistaminen parantaa sydänterveyttä

Koiran omistaminen parantaa jopa sydänterveyttä! Sydäninfarktipotilaat, joilla on koira, elävät pidempään kuin koirattomat sydäninfarktipotilaat.

Miehiä seurannut vertailututkimus puolestaan paljastaa, että koiranomistajilla on matalammat veren rasva-arvot kuin koirattomilla miehillä. Matalammat rasva-arvot puolestaan tarkoittavat parempaa sydänterveyttä.

3. Koira lisää sosiaalista kanssakäymistä

Ikääntyessä voi olla hankalaa tutustua uusiin ihmisiin, kun työkuviot ja harrastukset ovat vakiintuneet. Eläkeläisellä mahdollisuuksia uusien kontaktien luomiseen voi olla vielä vähemmän.

Koira on omistajalleen uskollinen seuralainen.

Tässäkin tapauksessa koiran omistaminen auttaa. Koira on jo itsessään hyvä ja uskollinen kumppani, mutta se tarjoaa lisäksi mahdollisuuksia uusien tuttavuuksien luomiseen. Koiranulkoiluttajat juttelevat keskenään lähes automaattisesti, kun karvakaverit tutustuvat toisiinsa.

Myös koirapuistossa kannattaa jättää älypuhelin taskuun ja jutella rohkeasti muille koiranomistajille. Yhteinen kiinnostus voi olla alkusysäys ystävyydelle.

4. Koiran omistaminen vähentää stressiä

Sille on hyvä syy, miksi koiria käytetään apuna terapiassa. Jo muutama koiran kanssa vietetty minuutti vähentää stressiä ja laskee verenpainetta sekä lisää onnellisuuskemikaali serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa.

Tutkimukset paljastavat myös, että ihmiset suoriutuvat paremmin haastavista tehtävistä, kun vierellä on koira. Koira myös vähentää ihmisten välisiä jännityksiä niin työpaikalla kuin puolisoidenkin välillä.

Koiranomistaja saa parhaan hyödyn lemmikin stressiä vähentävistä ominaisuuksista, sillä lemmikin kanssa vietetty aika on terapiakoirien kanssa vietettyä aikaa pidempi, ja lisäksi omaan koiraan kehittyy erilainen tunneside.

Koira on omistajalleen uskollinen seuralainen.

5. Koiran seura voi suojata masennukselta

Stressin vähentämisen lisäksi koiran seura voi myös suojata masennukselta. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, miten monipuolisesti koira ihmisen terveyteen vaikuttaa.

Koiran edistämä aktiivinen ja sosiaalinen elämäntapa voi suojata masennukselta. Koiran tarjoama kumppanuus ja pyyteetön rakkaus herättävät meissä myönteisiä tunteita ja kiintymystä.

6. Koira ehkäisee lasten allergioita

Koiran hankkiminen voi jännittää pienten lasten vanhempia. Mitä jos lapsi onkin allerginen? Todellisuudessa koiran kanssa peuhaaminen voi suojata lasta allergioilta ja iho-oireilta, sillä eläinten seura lapsuudessa parantaa kehon immuniteettisuojaa myös myöhemmällä iällä.

Jos lapsella on kuitenkin todettu koira-allergia, koiran hankkiminen tuskin parantaa allergiaa. Päinvastoin – tällöin koirasta joudutaan usein luopumaan, kun oireet pahenevat merkittävästi.

Lähteet: Harvard Health Publications, Huffington Post, Live Science, WebMD

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huomio, koiranomistaja! Tiesitkö, että lemmikkisi parantaa terveyttäsi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X