Lemmikit

Saako kissalle antaa koiranruokaa tai koiralle kissanruokaa? Eläinlääkäri vastaa – ja muistuttaa seurauksista

Saako koiralle antaa kissanruokaa? Entä kissalle koiranruokaa? Ehkä satunnaisesti, mutta pidemmän päälle seuraukset näkyvät erityisesti kissojen terveydessä.

Samassa taloudessa asuvat kissat ja koirat saattavat salaa vierailla toistensa ruokakupeilla. Voiko koiralle antaa kissanruokaa ja kissalle koiranruokaa?

Ei ainakaan säännöllisesti, neuvoo eläinlääketieteen tohtori, dosentti ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Eläinsairaala Evidensia Tammistosta.

Lue lisää: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

”Kissa ja koira ovat eri lajeja, ja siksi luonnollisestikin niiden ruoat ovat erilaisia. Kissa on puhtaasti lihansyöjä. Sen proteiinintarve on suurempi. Kissa tarvitsee eläinperäistä ravintoa ja aminohappoja, joita on vain lihassa. Vegaanikissa ei ole onnellinen eikä terve kissa”, eläinlääketieteen tohtori, dosentti ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Eläinsairaala Evidensia Tammistosta.

Koira voi elää onnellisesti vegeruoalla

Vaikka koirasta puhutaan monesti lihansyöjänä, se on todellisuudessa sekaravinnon syöjä. Koira pystyy pärjäämään jopa pelkällä kasvisruoalla – kunhan ateriat ovat oikein ja huolellisesti eläinten ravitsemuksen ammattilaisten avulla koostettu. Rinkisen mukaan ei kuitenkaan ole lainkaan tavatonta, että koira eläisi kasvispohjaisella ruoalla.

”Koirilla voi esimerkiksi olla joitakin tiettyjä sairauksia, joiden vuoksi päädytään käyttämään kasvispohjaisia ruokia”, hän kertoo.

Kasvisruokavalio saa harvemmin koiran unohtamaan lihan himon kokonaan. Vegekoirakin voi olla lihan perään. Erityisesti mehevän maukas kissojen ruoka maistuisi useimmalle.

”Koira kuin koira – jos on tarjolla kissanruokaa, koira käy sen kyllä varastamassa”, Rinkinen nauraa.

”Mutta ei siitä ole haittaa, jos se tapahtuu vain silloin tällöin. Allergikkokoirat ovat toki asia erikseen, sillä pienikin määrä niin sanottua väärää ruokaa voi laukaista oireilun.”

Lue lisää: Näin koira nostaa elämänlaatua – Tutkimus: Koiranomistajat ovat hoikempia, terveempiä ja varakkaampia kuin muut

Älä anna kissalle koiranruokaa

Kissan ruokavalion kanssa pitää olla tarkempana. Erityisesti kissalle pelkkää koiranruokaa sisältävä ateria ei ole pidemmän päälle terveellinen.

Sen lisäksi, että kissat tarvitsevat koiria enemmän proteiinia, avainasemaan maukuvien eläinten ruokinnassa nousee eläinperäinen aminohappo tauriini. Tauriinia lisätään kaikkiin kissojen ruokasäilykkeisiin ja kuivamuoniin. Ilman sitä seuraukset voivat olla katille kohtalokkaita.

”Jos kissa ei saa riittävästi tauriinia ja muita sille elintärkeitä ravintoaineita, siitä voi seurata vakavia terveysongelmia pidemmän päälle. Kissa voi sokeutua tai saada esimerkiksi sydänlihassairauden. Eläimelle voi tulla jopa kuolemaan johtavia muutoksia”, Rinkinen kertoo.

Koska koiranruokia ei ole suunniteltu täyttämään kissojen ravitsemusvaatimuksia, on tärkeää, että kissa popsii nimenomaan sen tarpeisiin suunniteltua ruokaa.

”Satunnainen koiran nappula tai makkarasiivu ei kuitenkaan maailmaa kaada.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako kissalle antaa koiranruokaa tai koiralle kissanruokaa? Eläinlääkäri vastaa – ja muistuttaa seurauksista

airi.

Onko perhoskäkämmekkä myrkyllinen koiralle.

Tyhmää

Miksi ei voida tehdä jo valmiiksi molemmille sopivaa samaa ruokaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.