Lemmikit

Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

Helteellä auton lämpötila voi nousta jopa 80 asteeseen. Viisikin minuuttia kuumassa autossa on koiralle koettelemus. Pidempi aika voi olla kohtalokas. Mitä autoilijan pitää tietää koirista ja helteestä? Entä ohikulkijan? 

Lämpimällä säällä auto voi olla koiralle surmanloukku. Silti moni luulee, että koiran voi jättää autoon, jos piipahtaa vain hetkeksi asioilla. Suomen suurin eläinsuojelujärjestö SEY saa päivittäin useita yhteydenottoja koirista, jotka on jätetty kesäkuumalla autoon.

”Kaikki ilmoitukset eivät edes tule meille. Moni ottaa yhteyttä suoraan hätäkeskukseen tai eläinsuojeluviranomaisiin. Toki on hienoa, että ihmiset selkeästi reagoivat helpommin ja osaavat ottaa yhteyttä. Se kertoo positiivisestakin muutoksesta”, kertoo SEY:n viestintävastaava Elisa Seppo.

Mitä autoilevan koiranomistajan on hyvä tietää kesähelteillä? Entä miten ohikulkijan on toimittava, jos huomaa, että koira on jätetty autoon kesällä? Kokosimme yhteen vastaukset.

Lue myös: Kun Yoda-koira pelastettiin pentutehtaalta, se sai ihan uuden elämän – omistaja Leena kertoo, millaista arki rescuekoiran kanssa on

Miksi koiraa ei saa jättää kuumaan autoon?

Koiran lämmönsäätelykyky on erilainen kuin ihmisellä. Autoon jättäminen altistaa koiran lämpöhalvaukselle. Jo viisi minuuttia kuumassa autossa on koiralle raskas kokemus. Pidempi aika voi olla kohtalokas. Lämpöhalvaus voi olla tappava.

”Lämpöhalvauksen ensioireita ovat voimakas läähättäminen ja heikentynyt motoriikka. Koira voi myös oksennella. Jos koira on tuupertunut autoon, pitää toimia todella nopeasti, sillä tilanne on jo hengenvaarallinen”, Elisa Seppo kertoo.

Auto kuumenee kesällä nopeasti. Tutkimuksissa on todettu, että helteisenä päivänä, jolloin lämpötila on lähes 30 astetta, auton sisälämpötila voi nousta 80 asteeseen. Jos ulkona on 20 astetta, auton sisällä on mitattu jonkin ajan kuluttua 50 astetta.

”Ei riitä, että auto parkkeerataan varjoon tai autosta avataan ikkunoita. Pahimmassa tapauksessa ikkunan avaaminen voi johtaa siihen, että ikkunasta pääsee kuumaa ilmaa sisälle pahentamaan tilannetta.”

Koiran jättäminen kuumaan autoon voi täyttää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit.

Miten kannattaa toimia, jos on autolla liikenteessä, koira on mukana ja pitäisi piipahtaa esimerkiksi kauppaan?

Kannattaako koira ottaa mukaan? Onko koira pakko ottaa mukaan? Nämä ovat kysymyksiä, jotka Elisa Seppo kannustaa jokaista koiranomistajaa kysymään itseltään, jos on lähdössä autolla liikkeelle. Auto voi olla koiralle tukalan kuuma silloinkin, kun auto on liikkeessä, jos autossa ei ole ilmastointia tai autoa ei saa tarpeeksi viileäksi.

Myös muissa kulkuneuvoissa, kuten junissa ja busseissa, piilee sama riski.

”Kannattaa suunnitella etukäteen hyvin, miten koiran jättämisen autoon voi välttää.”

Hyvä vaihtoehto on se, että joku perheestä jää koiran kanssa odottamaan varjoisaan paikaan pihalle, kun toinen käy kaupassa.

Jos on yksin liikkeellä, onko parempi, että koiran jättää kaupan eteen hihnassa kiinni kuin että koiran jättää autoon?

”Se on pienempi paha, mutta ei paras ratkaisu koiran turvallisuuden kannalta. Jos on jokin varjoinen katos, jossa on koiran kiinnitysmahdollisuus, koiran voi viedä sinne. Sitten kuitenkin tullaan siihen, kannattaako koiraa jättää yksin ulos. Sekään ei ole kauhean suositeltavaa”, Elisa Seppo sanoo.

Osaan kaupoista saa ottaa kesällä kauppaan sisälle. Se on parempi ratkaisu kuin kuumaan autoon jättäminen. Ruokakauppoihin koiraa ei saa viedä.

”Jos on yksin liikenteessä, pitäisi päästä kauppaan ja koira on mukana, voi joutua näkemään hieman vaivaa ja suunnittelemaan liikkumistaan enemmän. Ei ole yhtä ohjetta, joka toimisi kaikkiin tilanteisiin.”

Jos auton pystyy pitämään viileänä, koiran voi jättää autoon. Auton pysäköiminen varjoon tai ikkunoiden jättäminen auki eivät kuitenkaan viilennä autoa riittävästi. Joissakin autoissa ilmastoinnin voi kuitenkin pitää päällä ilman, että auto on käynnissä.

”Silloin omistajan on hyvä viestiä vaikka ikkunaan liimatulla lapulla asiasta. Mikäli lappua ei ole, saattavat ihmiset hätääntyä ja yrittää auttaa koiraa. Toki on syytä varmistua siitä, että viilennys todella toimii ilman katkoksia.”

Koira autossa
Pienikin aika kuumassa autossa voi olla koiralle kohtalokas.  Kuva: iStockphoto

Miten ohikulkija voi toimia, jos näkee, että koira on jätetty autoon kesällä?

Ohikulkijalla on velvollisuus puuttua tilanteeseen.

”Ensin pitää yrittää olla yhteydessä koiran omistajaan. Voi esimerkiksi rekisterinumeron avulla yrittää selvittää puhelinnumeroa. Jos auto on isomman marketin pihalla, jossa henkilökunta pystyy kuuluttamaan, henkilökunta voi kuuluttaa omistajaa rekisterinumeron perusteella.”

Tärkeää on, että ottaa ylös auton rekisterinumeron ja kellonajan. Autosta kannattaa ottaa myös kuva.

”Jos asialle tulee myöhemmin viranomaiskäsittely, niin todistusmateriaali on tällöin kunnossa.”

Lue myös Anna.fi: Koira rohkaisi liikkumaan ihmisjoukossa, auttoi selviytymään psykoosista ja sai tuntemaan olon hyväksytyksi – kolme naista kertoo, mikseivät halua elää enää ilman koiraa

Saako ohikulkija rikkoa auton ikkunan, jos näkee, että koira on jätetty autoon?

Jos auton omistajaa ei saada kiinni kohtuullisen ajan kuluessa ja viranomaiset eivät pääse ajoissa paikalle, kansalaisella on oikeus ryhtyä pelastustoimiin. Aina ennen kuin lähtee omin päin rikkomaan auton ikkunoita, on soitettava hätäkeskukseen numeroon 112.

”He antavat ohjeita siitä, miten tulee toimia, ja auttavat arvioimaan tilannetta.”

Jos hätäkeskus ohjeistaa rikkomaan auton ikkunan, autosta valitaan rikottavaksi se ikkuna, joka on mahdollisimman kaukana lemmikistä.

”Kun koira on jätetty kuumaan autoon, tilanne on sellainen, että siinä ei ole hirveästi aikaa jäädä odottelemaan, tuleeko omistaja tunnin vai kahden tunnin päästä. Lämpöhalvaus voi koiralla edetä todella nopeasti.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

Eläkeläinen

Ennen ikkunan rikkomista kannattaa varmistaa, ettei kyseessä ole plugari tai sähköauto, johon voi jättää ilmastoinnin päälle pysäköinnln ajaksi. Ikkunan rikkomalla päästää vain sisään kuumaa ilmaa ja pääsee maksamaan ikkunan korjauksen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.