Lemmikit

Pitääkö huolestua, jos koira juo tavallista enemmän vettä? Eläinlääkäri kertoo, mitä koiran iso jano voi tarkoittaa

Jos koira juo tavallista enemmän, pitää selvittää, mistä se johtuu. Joskus koiran janon taustalta voi löytyä sairaus.

Kuinka paljon koira voi juoda turvallisesti vuorokaudessa? Miten hengenvaarallinen vesimyrkytys ennaltaehkäistään? Mitä pitää tehdä, jos koira ei juo tarpeeksi?

Eläinsairaala Evidensia Tammiston pieneläinsairauksiin erikoistuva eläinlääkäri Mathilda Sjöholm kertoo, mitä koirien nesteytyksestä pitää tietää kesällä.

Kuinka paljon koiran pitäisi juoda vuorokaudessa?

”Perusterve koira juo huoneenlämmössä ollessaan 0,5–1 desilitraa per kilo, per vuorokausi”, Sjöholm kertoo.

Esimerkiksi 10 kiloa painava koira juo noin 0,5–1 litraa vuorokaudessa, 25 kiloa painava koira 1,25–2,5 litraa vuorokaudessa ja 50 kiloa painava koira 2,5–5 litraa vuorokaudessa. Siihen, kuinka paljon koira tarvitsee vettä, vaikuttaa myös se, kuinka kuuma ulkona on ja syökö koira märkä- vai kuivaruokaa.

Jos koira juo enemmän, on syytä selvittää, mistä se johtuu. Kova jano voi liittyä tiettyihin sairauksiin, kuten munuaissairauksiin, virtsatietulehdukseen, kohtutulehdukseen, stressiin, diabetekseen, maksasairauksiin tai joihinkin syöpiin.

”Jos koiralla on kipuja tai tiettyjä sisäelinsairauksia, koiralle voi tulla janontunne. Silloin sen on pakko juoda tavallista enemmän.”

Lue myös: ”Koira haistaa hengityksestäni, milloin sairauskohtaus lähestyy” – kolme pienituloista kertoo, miksi tinkivät vaikka omasta ruoastaan lemmikkinsä hyväksi

Jos koira juo liian paljon vettä, sitä uhkaa vesimyrkytys

Vesimyrkytyksessä koiran kehoon kertyy liikaa vettä, minkä seurauksena veri laimenee. Kun veren elektrolyyttitasapaino horjuu (hyponatremia), soluihin menee vettä ja ne turpoavat.

”Vesimyrkytykseen tarvitaan aika paljon vettä. Siksi vesimyrkytystä näkee aika harvoin. Itse näen sitä päivystyksessä kerran tai pari kesässä”, Sjöholm kertoo.

Vesimyrkytyksen riski on erityisesti pennuilla ja leikkisillä koirilla, jotka kesällä viettävät paljon aikaa vedessä. Samalla kun koira käy uimassa, se saattaa hörppiä vettä ja juoda sitä liikaa.

”Vesimyrkytykseen liittyy erilaisia oireita riippuen siitä, kuinka vakava se on. Jos vesimyrkytys on lievä, koira voi olla vaisu ja vähän pahoinvoiva. Vakava vesimyrkytys voi aiheuttaa aivoperäisiä oireita, esimerkiksi kohtauksia ja pahassa tapauksessa koomankin.”

Pahimmillaan vesimyrkytys voi olla hengenvaarallinen. Jos epäilee, että koiralla on vesimyrkytys, koira pitää viedä mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tarkistaa, onko kyseessä vesimyrkytys, ja lähtee korjaamaan tilannetta.

Mikä avuksi, jos koira ei juo tarpeeksi?

Sjöholm kehottaa selvittämään aluksi, kuinka paljon koira juo. Aamulla omistaja voi täyttää koiran kupin ja mitata, kuinka paljon vettä siinä on. Kun seuraavana aamuna tyhjentää kupin, voi katsoa, kuinka paljon vettä on jäljellä. Näin saa selville, kuinka paljon koira on juonut.

”Kannattaa seurata tilannetta parin, kolmenkin päivän ajan, koska koirat voivat mennä juomaan ilman, että omistaja huomaa. Mittaaminen on varmin tapa tietää, onko koira juonut tarpeeksi.”

Jos koira on perusterve, kannattaa miettiä, syökö koira märkäruokaa, josta se saa nestettä. Entä pääseekö koira juomaan muualta kuin kupistaan?

”On aika harvinaista, että koira juo liian vähän. Toki jos asia mietityttää, aina voi käydä eläinlääkärissä katsomassa, onko koira kuivunut ja pitääkö asiaan reagoida.”

Lue myös Anna.fi: Antti Tuisku ja Viljo, Satu Tuomisto ja Leo, Mikko Alatalo ja Ringo – katso 11 julkkiksen ihanat kaverikuvat koiriensa kanssa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö huolestua, jos koira juo tavallista enemmän vettä? Eläinlääkäri kertoo, mitä koiran iso jano voi tarkoittaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.