Varo, ettei koirasi nappaa ulkona liikkuessaan suuhunsa näitä kasveja – osa ulkokasveista voi aiheuttaa myrkytyksen

Puutarhassa ja villinä luonnossa kasvavat ulkokasvit saattavat aiheuttaa niitä syöneelle koiralle jopa kohtalokkaita myrkytysoireita.

Utelias koira saattaa ulkona liikkuessaan kiinnostua kukkien kauniista väriloistosta. Koiranomistajan onkin oltava tarkkana, sillä lemmikin suuhun päätyessään jotkin ulkokasvit voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Evidensian Espoon eläinsairaalan johtaja eläinlääkäri Tiina Wright kertoo etenkin nuorten koirien maistelevan kasveja silkasta kokeilunhalusta. Iäkkäämmät koirat puolestaan saattavat syödä kasveja esimerkiksi mahalaukun tai suoliston ärsytyksen tai sairauden aiheuttaman pahoinvoinnin vuoksi.

”Nuoret koirat ottavat suuhunsa herkästi kaikkea, mikä tulee eteen. Koirat eivät osaa arvioida, mitä voi syödä ja mitä ei. Vanhemmilla koirilla taustalla saattaa olla esimerkiksi jokin lievää pahoinvointia aiheuttava taustasairaus, jolloin koirat syövät herkästi kasveja, ruohoa tai muita vierasesineitä.”

Listasimme joitakin koirille myrkytysoireita aiheuttavia ulkokasveja. Lisäksi kokosimme yhteen lähes vastaavan määrän lemmikkiystävällisiä kasvivaihtoehtoja.

Lisää lemmikkieläimille myrkyllisiä kasveja löytyy listattuna esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kasviluettelosta.

Useimmat kasvit tai niiden osat aiheuttavat koiralle lieviä myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia tai vatsakipua. Joidenkin kasvien tai kukkien osissa on myös hyvin myrkyllisiä aineita, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa jopa sydänpysähdyksen.

Lue myös: Kissanomistaja, ole tarkkana luonnossa! Nämä ulkokasvit voivat aiheuttaa kissalle myrkytyksen

Koirille myrkylliset kasvit ulkona

1. Alppiruusu

Kuva: Jarmo Wright / OM-arkisto

Kuva: Jarmo Wright / OM-arkisto

Alppiruusun kaikki osat ovat koirille myrkyllisiä. Tavallisimmat oireet liittyvät mahasuolikanavan toimintaan, mutta kasvin nauttiminen saattaa aiheuttaa myös neurologisia oireita tai sydän- ja verenkierto-ongelmia.

2. Marjakuusi

Kuva: iStockphoto

Kuva: iStockphoto

Marjakuusen siemenet, neulaset sekä punaiset marjat ovat koirille myrkyllisiä. Kasvin syöminen vaikuttaa koiran sydämen toimintaan ja saattaa johtaa jo lyhyessä ajassa sydämen pysähtymiseen.

3. Krookus

Kuva: Seppo Saarentola / OM-arkisto

Kuva: Seppo Saarentola / OM-arkisto

Krookus aiheuttaa useimmiten ihon ja limakalvojen ärsytystä. Tyypillisiä ovat myös maha-suolikanavan oireet. Saattaa myös harvoissa tapauksissa aiheuttaa sekavuutta.

4. Kielo

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

Hyvin myrkyllinen paitsi koiralle myös ihmiselle. Oireet ilmenevät jo lyhyen ajan kuluttua kasvin nauttimisesta. Aiheuttaa koiralle tyypillisimmin maha-suolikanavan oireita, mutta voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä.

5. Tuija

Kuva: iStockphoto

Kuva: iStockphoto

Tuijat sisältävät myrkyllisiä eteerisiä öljyjä ja tujonimyrkkyä, joilla on munuaisia vaurioittava vaikutus.

Koirille turvallisia ulkokasveja

1. Voikukka

Kuva: Esa Mustonen / OM-arkisto

Kuva: Esa Mustonen / OM-arkisto

2. Heinät

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

3. Piharatamo

Kuva: Jarmo Wright / OM-arkisto

Kuva: Jarmo Wright / OM-arkisto

4. Useimmat puut ja pensaat

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

Kuva: Mirva Kakko / OM-arkisto

Lue myös Anna.fi: Miksi koira nylkyttää vieraiden jalkoja tai haukkuu ovikellolle? Tulkitse koiran käytöstä oikein – 5 tyypillistä tilannetta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Varo, ettei koirasi nappaa ulkona liikkuessaan suuhunsa näitä kasveja – osa ulkokasveista voi aiheuttaa myrkytyksen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X