Lemmikit

Lemmikki muuttuu kolarissa törmäystestinukeksi, jos sitä ei ole kiinnitetty oikein – miten lemmikki matkustaa autossa turvallisesti? 

Lemmikkiä ei pitäisi kuljettaa autossa kiinnittämättä edes lyhyitä matkoja. Eläinlääkäri kertoo, miten lemmikki reissaa turvallisesti autossa ja veneessä. 

Lyhytkin mökkimatka voi koitua karvakorvan kohtaloksi, jos lemmikkiä ei ole kiinnitetty asianmukaisesti autossa tai veneessä. Vain kolmasosa lemmikinomistajista kiinnittää lemmikkinsä aina automatkoilla, selviää If:n ja FirstVetin teettämästä tutkimuksesta. Onko kissan ja koiran kuljetus autossa hankalaa, vai mistä syystä lemmikki jätetään kiinnittämättä?

Lue myös: Älä syötä näitä koirallesi! 15+1 arkista asiaa, jotka voivat olla hauvalle haitallisia

Omaeläinklinikan johtava eläinlääkäri Elisa Valanta uskoo, että lemmikkien kiinnittäminen vaihtelee paljon lemmikinomistajien välillä.

”Oman kokemukseni mukaan iso osa lemmikeistä matkustaa autossa kuljetushäkeissä. Jonkin verran matkustetaan kuitenkin sylissä tai vapaana matkustamossa”, hän arvioi.

Eläinlääkärit suosittelevat, että lemmikki kiinnitetään automatkoilla aina turvallisesti – oli kyse sitten lyhyestä kaupunkiajosta tai kyläreissusta. Vapaana kuljeksiva karvakorva voi kolarin sattuessa loukkaantua pahoin. Valanta kertoo kohtaavansa vastaanotolla säännöllisesti kolareihin joutuneita eläimiä.

”Lemmikeille tulee kallovaurioita, luunmurtumia ja tylppiä vammoja samalla lailla kuin ihmisillekin”, Valanta kertoo.

Esimerkiksi 20 kiloisen koiran massa vastaa isoa, yli 500-kiloista hirveä, kun se paiskautuu kolarissa auton etulasiin 80 kilometrin tuntivauhdissa.

Onnettomuudessa ollut lemmikki voi myös säikähtää pahoin ja livahtaa paniikissa pakoon heti, kun auton ovi avataan. Säikähtänyttä lemmikkiä on vaikea ottaa kiinni.

”Paikallisissa someryhmissä näkee usein, että kolarissa ollut lemmikki on päässyt livahtamaan karkuun. Voi olla monen päivän operaation tulos, että lemmikin saa kiinni. Joskus käy vielä ikävämmin ja lemmikki jää seuraavan auton alle.”

Lue myös Seura.fi: Eläinten koskettava ystävyys – Aatu-kissa lopetti syömisen, kun sen rakas koirakaveri ja suojelija Kelmi kuoli: ”Se vain kyyhötti surkeana”

Kissan ja koiran kuljetus autossa ja veneessä

Lemmikin turvalliseen matkustamiseen ei ole vain yhtä oikeaa tapaa. Reissaamisessa pitääkin huomioida kulkuneuvon lisäksi myös eläimen koko.

Tutkimusten mukaan autossa lemmikin turvallisin paikka on lattialla. Pieni lemmikki tai kissa kannattaa asettaa takapenkin jalkatilaan kuljetushäkissä. Häkin voi kiinnittää myös takapenkille. Tarvittaessa lemmikin voi kiinnittää takapenkille kuljetusvaljaissa.

Isot koirat mahtuvat usein mukavimmin auton takakonttiin. Silloin koiralle tulee hankkia riittävän suuri kuljetushäkki, joka kiinnitetään sinne oikein. Aivan ehdoitta Valanta ei takakonttia kuitenkaan lemmikeille suosittele.

”Peräänajotilanteessa auton takaosaan osuu aikamoisia voimia. Jos auto on ihan lytyssä, koiraa voi olla vaikea saada ulos. Siksi pitääkin huomioida, että koiran voi tarvittaessa vapauttaa auton etupuolelta”, Valanta sanoo.

Veneillessä koiralle kannattaa aina pukea pelastusliivi. Kovakuntoinenkaan koira ei jaksa uida ikuisuuksia kovassa aallokossa, ja märkää eläintä on vaikea nostella kyytiin ilman pelastusliivin koukkua.

”Joskus koirat tykkäävät ottaa vesiroiskeita kiinni, ja se on omistajien mielestä hauskaa. Yhtäkkiä voi kuitenkin tulla iso aalto ja koira vain hupsahtaa veteen. Tärkeintä on ennakoida tilanteita ja pitää remmi kiinni koirassa varmistamassa, ettei se horjahda.”

Miten vastahakoisesta lemmikistä saa hyvän matkustuskaverin?

Matkustaminen sujuu mukavimmin, kun reissaamisen harjoittelu aloitetaan lemmikin ollessa nuori. Vanhemmankin karvakuonon voi kuitenkin opettaa tyytyväiseksi matkustajaksi. Jos esimerkiksi koira on haluton menemään häkkiin tai valjaisiin, ongelmaa lähdetään ratkomaan positiivisella vahvistamisella.

”Koira palkataan namilla heti, kun se kävelee itse valjaisiin tai häkkiin. Silloin siitä tulee koiralle mieluista ja mukavaa”, Valanta ohjeistaa.

Samaa kannattaa kokeilla myös veneillessä. Kun veneeseen menoa harjoitellaan ja veneilystä tehdään lemmikille mukavaa, veneessä ei enää odota paniikissa läähättävä eläin.

Myös osaavilta eläintenkouluttajilta voi pyytää apua ja vinkkejä. Ammattilaisia löytää esimerkiksi Suomen eläinkouluttajat ry:n sivuilta.

Eläinlääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos kissan tai koiran kuljetus autossa on vaikeaa pelon tai matkapahoinvoinnin vuoksi. Eläinlääkärit osaavat suositella lemmikille sopivia matkustuslääkkeitä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lemmikki muuttuu kolarissa törmäystestinukeksi, jos sitä ei ole kiinnitetty oikein – miten lemmikki matkustaa autossa turvallisesti? 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.