Lemmikit

Lämpöhalvaus voi koitua koiran kohtaloksi – katso videolta, miltä näyttää koira, joka kärsii lämpöhalvauksesta

Koiran lämpöhalvaus on syytä ottaa vakavasti. Lämpöhalvauksesta kärsiviä koiria näkee päivystyksessä valitettavan usein, kertoo eläinlääkäri Mathilda Sjöholm. 

Kun aurinko lämmittää oikein kunnolla, koiranomistajan kannattaa olla tarkkana. Koska koiralla on hikirauhasia ainoastaan tassuissa eli anturoissa, eläin ei pääse lämmöstä eroon muuten kuin läähättämällä. Siksi kuumina kesäpäivinä koiraa uhkaa lämpöhalvaus.

Koiran ruumiinlämpö on normaalisti 38–39 astetta. Lämpöhalvauksessa koiran ruumiinlämpö voi nousta jopa yli 41 asteen.

”Lämpöhalvauksia näkee päivystyksessä valitettavan usein. Koirat eivät osaa itse hakeutua viileyteen ja varjoon, vaan ihmisen pitää huolehtia siitä. Etenkään pennut, jotka leikkivät ulkona, eivät osaa mennä varjoon”, kertoo Eläinsairaala Evidensia Tammiston pieneläinsairauksiin erikoistuva eläinlääkäri Mathilda Sjöholm.

Eniten lämpöhalvausta näkee Sjöholmin mukaan pennuilla, jotka ovat olleet leikkimässä keskellä päivää. Aina toisinaan päivystykseen tulee jokin isompi koira, jolla on paksu, tumma turkki ja joka on maannut pihalla kuumassa.

”Aika harvoin nähdään niitä koiria, jotka on jätetty kuumaan autoon – tai ainakaan tieto siitä, että koira olisi jätetty autoon, ei tule meille asti. Valistus siitä, että koiraa ei saa jättää autoon, on onneksi mennyt aika hyvin perille.”

Lue myös: Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

Koiran lämpöhalvaus: Tunnista oireet ajoissa

Kun koiran ruumiinlämpö on 40 astetta, sillä voi olla lämpöhalvauksen lievempiä oireita. Mitä korkeammalle lämpö kohoaa, sitä rajummiksi oireet muuttuvat.

”Yleensä koira menee todella vaisuksi. Se vain makaa eikä jaksa reagoida mihinkään tai reagoi heikosti. Koira voi myös oksentaa, ripuloida tai sille voi tulla kohtauksia.”

Jos epäilee lämpöhalvausta ja kotona on kuumemittari, kannattaa koiran ruumiinlämpö mitata. Jos koiran lämpö on tavallista korkeampi, pitää ensiapu aloittaa heti.

Ensiapuna voi laittaa koiran päälle kosteita, viileitä pyyhkeitä tai viedä sen suihkuun vilvoittelemaan. Koiralle voi antaa myös vettä, mutta sitä ei saa pakottaa juomaan.

”Aina kun epäilee lämpöhalvausta tai koira on niin huonona, että se oksentaa, ripuloi tai ei jaksa reagoida mihinkään, pitää mennä heti eläinlääkäriin.”

Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa kuolemaan. Kuumeneminen vaikuttaa koiran koko kehoon ja voi saada eläimen elimet antamaan periksi.

Eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola julkaisivat pari vuotta sitten Facebook-sivullaan videon, joka näyttää, miten lämpöhalvauksesta kärsivä koira saattaa käyttäytyä. Katso video tästä:

Lue myös: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Miten lämpöhalvausta voi ennaltaehkäistä?

Lämpöhalvausta ennaltaehkäistään välttämällä kuumuutta ja vilvoittelemalla koiraa. Kun ulkona on helle, koira kannattaa pitää sisällä.

”Ulos mennään vain pissalle ja kakalle ja lenkillä käydään vasta sitten, kun on viileää. Kuumina päivinä se tarkoittaa, että lenkille mennään tosi aikaisin tai myöhään. Kun lenkkeillään, lihakset tuottavat lämpöä. Myös asvaltti voi polttaa koiran tassuja. Koiran voi viedä pihalle varjoon, jos tietää, että siellä on viileää. Raikasta, viileää vettä pitää olla koiralle tarjolla koko ajan.”

Lue myös Seura.fi: Helpota helteillä koiran tukalaa oloa – 7 helppoa viilennysvinkkiä

Turkki ja turkin tummuus voivat lisätä koiran tuntemaa lämpöä. Jos on todella lämmin ja koira ei pääse viileään paikkaan, koiralta voi ajella karvat kaulasta ja vatsan alta. Sieltä lämpö haihtuu parhaiten.

”Koiran voi viedä myös viileään suihkuun, ei kuitenkaan jääkylmään, tai päästää järveen viilentymään. Myös viileillä, kosteilla pyyhkeillä voi vilvoitella koiraa. Olen kuullut, että joku on laittanut pakastettuja pyyhkeitä koiran päälle, mutta sitä ei kannata kokeilla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lämpöhalvaus voi koitua koiran kohtaloksi – katso videolta, miltä näyttää koira, joka kärsii lämpöhalvauksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.