Lemmikit

Koiran suun ei kuulu haista pahalle – eläinlääkäri neuvoo, miten koiran hampaat pestään ja kivuliaat hammasongelmat ehkäistään

Koiran suu voi olla kipeä, vaikka hauva ei sitä näyttäisikään. Siksi koiran hampaita pitää hoitaa aivan kuten ihmistenkin.

Koirien hampaat eroavat ihmisten hampaista niin lukumäärän, rakenteen kuin muotonsakin puolesta. Ihmisten hampaat soveltuvat sekaravinnon syöntiin, kun taas koirien hampaat ovat täydelliset ruoan repimiseen, järsimiseen ja kaluamiseen. Yksi asia on silti niin koirille kuin ihmisillekin yhteistä: molempien hampaat tarvitsevat hoitoa.

”Koiralle voi olla paljon haittaa hoitamattomasta suusta. Hampaissa voi olla ongelmia, jotka aiheuttavat koiralle kipua ja kärsimystä. Hoitamattomat hampaat voivat haitata myös koiran muiden sairauksien hoitoa tai jopa pahentaa niitä”, kertoo eläinlääkäri Elise Luttinen Omaeläinsairaala Mevetistä.

Erityishaasteen koiran suun hoitoon aiheuttaa se, että koirat näyttävät hammaskipua todella huonosti.

Vaikka koirilla esiintyykin reikiä ihmisiä harvemmin, erilaiset tulehdukset, purentaviat ja murtumat ovat karvakorvilla verrattain yleisiä. Pahanhajuinen hengityskin kielii ongelmista, vaikka moni mieltää sen lähinnä koirien perusominaisuudeksi.

”Koiran suun ei kuulu haista pahalle. Usein pahanhajuisen hengityksen taustalla on ientaskuihin kerääntynyt plakki ja hammaskivi. Myös tulehtuneet hampaat voivat haista.”

Erityisen tavallinen vaiva koirilla on parodontiitti, joka on seurausta plakin kertymisestä hampaisiin ja elimistön vasteesta plakkiin. Se vaivaa erityisesti pienempiä koiria.

”Hoitamattomana se voi johtaa hampaiden irtoamiseen ja leukaluun tuhoutuessa myös leukaluun murtumaan. Tulehtuneista hampaista voi myös levitä verenkierron kautta bakteereita muualle elimistöön”, Luttinen kertoo.

Lue myös: Älä syötä näitä koirallesi! 15+1 arkista asiaa, jotka voivat olla hauvalle haitallisia

Koirien hampaat pysyvät hyvässä kunnossa tällä neuvolla

Huonokuntoisista hampaista voi siis aiheutua karvakorvalle paljon kipua ja harmia. Ongelmaa on onneksi helppo ehkäistä. Kotihoitokeinoista tärkein on säännöllinen hampaiden pesu. Luttinen suositteleekin ottamaan sen osaksi koiran arkea jo pentuna.

Todellisuudessa vain harva koiranomistaja harjaa hurttansa hampaita. Luttinen arvioi, että hänen omista hammaspotilaistaan vain noin viiden prosentin hampaita harjataan kotona.

”Omistajat kokevat usein koirien hampaiden pesun liian haasteelliseksi, eivät niinkään turhaksi. Hyvin usein omistaja on koittanut hampaiden harjaamista, mutta todennut, että koira ei anna sitä tehdä. Yleensä on koitettu heti koko hampaiston harjaamista koiraa totuttamatta”, hän kertoo.

”Tehokkaalla hampaiden harjaamisella voidaan kuitenkin vähentää plakin määrää ja siten ehkäistä parodontiitin kehittymistä. Hampaat kannattaakin pestä päivittäin tai ainakin joka toinen päivä.”

Koiran hampaiden harjaamiseen tarvitaan koiran suuhun sopiva, pehmeä hammasharja. Hammasharjaksi käy tavallinen, kaupasta saatava harja tai koirille tehty hammasharja tai sormihammasharja. Myös sähköhammasharjaa voi käyttää, jos koira ei sitä pelkää. Silloin on hyvä valita pehmeä lasten harjapää, joka ei satuta koiran ikeniä.

Harjauksen avuksi voi ottaa koiralle tarkoitettuja hyvänmakuisia hammastahnoja. Ihmisten fluori- tai kylitolipitoisia hammastahnoja ei saa käyttää koirilla.

Hampaiden harjauksen lisäksi koiran hampaiden hoitoon voi ottaa avuksi plakin ja hammaskiven ehkäisyyn kehitettyjä tuotteita: puruluita ja -leluja, juomaveteen lisättäviä jauheita, desinfioivia suuhuuhteita tai hammasgeelejä.

Miten koiran hampaiden harjaaminen onnistuu? Luttinen kertoo vinkkinsä

  1. Koiran hampaiden harjaamisesta on tärkeää tehdä kiva, yhteinen hetki. Aluksi koiralle näytetään hammasharjaa ja annetaan sen nuolla koiralle tarkoitettua, hyvänmakuista hammastahnaa harjasta. Palkitse sitten koira namilla.
  2. Kun koira on tottunut hammasharjaan, varsinaisen harjaamisen voi aloittaa. Harjaa ensin vain yksi kulmahammas, sitten palkitse. Hyvä! Siirry pikkuhiljaa harjaamaan useampia hampaita kerralla niiden ulkopinnoilta. Varsinkin etuhampaita harjatessa kannattaa olla varovainen, koska ne ovat usein hauvalle herkimpiä.
  3. Kun hampaiden ulkopintojen pesu onnistuu hyvin, hampaita voi harjata myös niiden sisäpinnoilta. Ulkopintojen harjaus on kuitenkin tärkeintä, sillä koiran kieli puhdistaa hampaiden sisäpintoja kohtalaisen hyvin.
  4. Eikö koira anna koskea hampaisiin? Älä hylkää toivoa vielä! Aloita harjaukseen totuttelu helpommista asioista. Palkitse koiraa jo silloin, kun se antaa koskea kuonoonsa tai huuliinsa. Hiljalleen voit siirtyä nostamaan koiran huulta ja koskemaan hampaisiin sormella. Kun nämä onnistuvat, koiraa voi lempeästi alkaa totuttaa hammasharjan läsnäoloon.

Hampaiden hoito kannattaa muistaa myös vanhoilla koirilla

Vaikka koiran hampaita hoitaisikin kotona säntillisesti, säännöllisiä eläinlääkärikäyntejä ei sovi unohtaa.

”Hampaiden todellinen kunto saadaan selville vain nukutuksessa tehtävässä hammashoidossa”, Luttinen selittää.

Perushammaskäynnillä eläinlääkäri puhdistaa, tarkistaa ja röntgenkuvaa koiran hampaat. Tarvittaessa huonokuntoiset hampaat poistetaan, hampaisiin voidaan laittaa paikkoja, tehdä juurihoitoja tai korjata purentavikoja.

Pienillä koirilla ensimmäinen hammashoito kannattaa usein tehdä koiran ollessa noin 2-vuotias. Isoilla koirilla hammashoidot voidaan usein aloittaa muutamaa vuotta myöhemmin. Kuitenkin myös pienillä pennuilla voi esiintyä murtuneita maitohampaita tai purentavikoja. Eläinlääkärin puoleen kannattaakin kääntyä jo aikaisemmin, jos mikään mietityttää, Luttinen suosittelee.

Eläinlääkäri pystyy hammashoidon yhteydessä arvioimaan myös sopivan aikavälin kunkin koirayksilön hammashoidoille.

”Pahasta parodontiitista kärsivä koira voi vaatia eläinlääkärin tekemiä hammashoitoja useita kertoja vuodessa, kun taas tervesuinen koira voidaan tarkistaa muutaman vuoden välein.”

Vaikka koiralla olisi jo ikää, hampaiden hoitoa ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa. Jos hampaiden harjaus on jäänyt koiran elämän aikana vähemmälle, reissu eläinlääkärille kannattaa tehdä ennen omatoimisen hoidon aloittamista.

Lue myös Anna.fi: Etätyöt vaikuttavat myös lemmikkeihin: ”Koirat ja kissat kiintyvät omistajiinsa yhtä vahvasti kuin pieni lapsi huoltajiinsa” – näin lievität lemmikin eroahdistusta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koiran suun ei kuulu haista pahalle – eläinlääkäri neuvoo, miten koiran hampaat pestään ja kivuliaat hammasongelmat ehkäistään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.