Lemmikit

Koronavirus voi tarttua lemmikkiin – lemmikinomistaja, ota nämä faktat koronaviruksesta haltuun

Koronavirus voi tarttua myös lemmikkeihin. Pitääkö siitä olla huolissaan? Asiantuntija vastaa.

Maailman ensimmäiset tapaukset koronaviruksen saaneista lemmikkieläimistä raportoitiin jo maaliskuussa 2020. Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston osastonjohtaja Terhi Laaksonen kertoo, mitä kaikkea lemmikinomistajan kannattaa koronaviruksesta tietää.

Lue myös: Oletko sinäkin tehnyt nämä virheet kasvomaskin käytössä? Keuhkolääkäri nostaa esiin 3 yleistä tapaa, joihin ei kannata sortua

1. Tarttuuko koronavirus lemmikkeihin?

Koronavirus on ensisijaisesti ihmisten tauti. Korona voi kuitenkin satunnaisesti tarttua myös lemmikkeihin, mutta lajikohtaisia eroja on.

Lemmikeistä kissa on herkin saamaan koronavirustartunnan, ja kissa voi saada myös sairauden oireita. Myös fretti voi saada tartunnan, ja kokeellisissa tutkimuksissa hamsterit ja kanitkin ovat saaneet tartunnan. Koira voi saada tartunnan ja kantaa lyhytaikaisesti virusta. Koirilla ei ole kuitenkaan todettu sairauden oireita, eikä niiden ole todettu tartuttavan virusta eteenpäin.

Lemmikkien koronatapaukset ovat harvinaisia. Vaikka ihmisillä tartuntoja on pandemian aikana todettu miljoonia, lemmikkieläimien tartuntoja on raportoitu vähän.

2. Mistä voi tietää, onko lemmikillä korona?

Yleensä koronatartunnan saaneilla lemmikeillä ei ole oireita. Joillain kissoilla voi olla hengitystie- ja ruuansulatuskanavaoireita, jotka voivat olla vakaviakin. Mahdollisesti kissa voi myös kuolla tartunnan seurauksena, mutta tästä on saatavilla vasta vähän tietoa.

Lemmikin oireiden perusteella ei voi arvioida, onko sillä koronavirus vai jokin muu hengitystievirus. Jos lemmikin kanssa asuvat ihmiset ovat terveitä, silloin lemmikilläkään ei ole syytä epäillä koronavirusta. Jos ihmisellä on todettu koronavirustartunta ja kissalla tai muulla koronatartunnalle alttiilla lemmikillä on oireita, voi koronaa epäillä.

Lue myös Seura.fi: Koirien hinnat karkasivat käsistä – jopa sairaista roduista maksetaan ylihintaa ja sekarotuisista kilpaillaan

3. Miten toimia, jos epäilee lemmikillä koronatartuntaa?

Eläintä ei tarvitse viedä eläinlääkäriin, jos oireet ovat lieviä. Jos oireet vaativat vakavuutensa vuoksi eläinlääkärin hoitoa, on kotitalouden koronatartunnasta tai sen epäilystä aina kerrottava eläinlääkärille etukäteen. Näin vastaanotolla osataan tehdä tarvittavat varautumis- ja suojatoimet.

Sairaana oleva henkilö ei saa viedä eläintään eläinlääkäriin. Eläinten koronatartuntaan ei ole erityistä hoitoa, mutta siinä voidaan käyttää oireita lievittävää hoitoa ja tukihoitoa.

4. Miten lemmikki voi saada koronavirustartunnan?

Omistaja voi tartuttaa koronaviruksen lemmikkiinsä. Jos eläimellä on koronatartunta, tartuntalähde on lähes aina omistaja tai muu eläintä hoitava henkilö. Tartunnan siirtyminen ihmisestä lemmikkiin vaatii yleensä pitkäaikaista läheistä kontaktia.

Entä voiko koira saada viruksen esimerkiksi koirapuistosta tai ulkoileva kissa toiselta kissalta?

Koirien ei ole todettu tartuttavan koronavirusta toisiin koiriin. Koirien omistajat voivat kyllä koirapuistossa tartuttaa toisiaan, joten koirapuistoon menossa on käytettävä harkintaa ja huolehdittava turvaväleistä sekä maskien käytöstä.

Ulkoileva kissa voi teoriassa saada tartunnan toiselta ulkokissalta, jos kissat ovat läheisessä kosketuksessa toisiinsa. Jos perheen ihmisissä on koronavirustartunta, kissaa ei saa päästää ulos, vaikka kissa olisi itse oireeton. Mihin tahansa sairauteen sairastunut kissa on aina pidettävä sisätiloissa, eikä sitä saa päästää vapaana ulkoilemaan tai kontaktiin muiden kissojen kanssa.

5. Voiko lemmikki tartuttaa koronan omistajaansa?

Tartunta on mahdollinen myös eläimestä takaisin ihmiseen, mutta tätä pidetään harvinaisempana kuin tartuntaa ihmisestä eläimeen.

6. Miten lemmikinomistajan tulee toimia, jos itse sairastuu koronavirukseen?

Jos ihmisellä on koronavirustartunta, hänen pitäisi mahdollisuuksien mukaan välttää läheistä kontaktia lemmikkiin sekä terveenä oleviin perheenjäseniin. Lemmikkiä ei esimerkiksi kannata pitää sylissä, halata tai suukotella.

Olisi hyvä, jos joku muu perheessä voisi huolehtia lemmikin hoidosta. Jos tämä ei ole mahdollista, lemmikkiä hoidettaessa on huolehdittava hygieniatoimenpiteistä, kuten käsienpesusta ja maskin käytöstä. Lemmikki on myös hyvä pitää eri huoneessa kuin sairastunut ihminen, jos mahdollista. Ulkokissaa ei saa päästää ulos, vaikka kissa ei oireilisikaan.

7. Pitääkö lemmikinomistajan olla tästä kaikesta huolissaan?

Lemmikinomistajan ei tarvitse olla erityisen huolissaan lemmikkinsä puolesta. Koronatartunnat ovat harvinaisia lemmikeillä. Kuitenkin, jos omistaja on itse sairas, on hyvä pitää etäisyyttä lemmikkiin suojellakseen sitä tartunnalta.

Lisätietoa eläinten koronaviruksesta löytyy Ruokaviraston sivuilta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koronavirus voi tarttua lemmikkiin – lemmikinomistaja, ota nämä faktat koronaviruksesta haltuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.