Koira syö kakkaa

Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Miksi koira syö kakkaa? Haisevan himon taustalta voi eläinlääkärin mukaan löytyä sairauksia tai käytösongelmia. Ruskea ateria voi olla koiralle pahimmillaan jopa kohtalokas.

Jos koira syö kakkaa, vastaanotto kotisohvalla voi olla kaikkea muuta kuin innostunut. Tapa on kuitenkin nelijalkaisten ystäviemme kesken melko yleinen.

Lue lisää: ”Koira haistaa hengityksestäni, milloin sairauskohtaus lähestyy” – kolme pienituloista kertoo, miksi tinkivät vaikka omasta ruoastaan lemmikkinsä hyväksi

”Ei ole mitenkään hirveän harvinaista, että koira harrastaisi tällaista”, sanoo eläinlääketieteen tohtori, dosentti ja pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Eläinsairaala Evidensia Tammistosta.

Miksi koira syö kakkaa?

Yksittäistä syytä koirien papanoiden popsimiselle on vaikea nimetä. Syyksi on arveltu kaikkea koiran huomionhakuisuudesta erilaisiin puutostiloihin, mutta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Myös susista polveutuva laumakäyttäytyminen saattaa olla käytöksen taustalla.

Jos koira syö kakkaa, Rinkisen mukaan se voi teoriassa olla oire esimerkiksi ruoansulatuskanavan sairaudesta tai haiman vajaatoiminnasta. Tavallisin syy on kuitenkin henkinen.

”Yleensä se on vain paha tapa”,  Rinkinen sanoo.

”Esimerkiksi nuorilla koirilla tulee usein ajankohta, jolloin ne syövät toisten kakkaa. Monet luopuvat tästä tavasta kuitenkin myöhemmin.”

Kakka voi tappaa

Koira kannattaa opettaa pennusta pitäen siihen, ettei maasta löytyviä kakkakasoja saa pistää poskeen. Pahimmillaan popsittu ulostekasa voi nimittäin jäädä koiran viimeiseksi ateriaksi.

”Hevosenlannan syöminen voi olla vaarallista, jos hevonen on vastikään lääkitty ivermektiiniä sisältävällä matolääkkeellä ja koiralla on ivermektiinille geneettinen herkkyys”, Rinkinen sanoo.

Ivermektiiniä käytetään eläinlääketieteessä loisien häätöön ja torjuntaan, ja ainetta löytyy usein esimerkiksi hevosten matolääkkeistä. Ivermektiini voi aiheuttaa voimakkaita haittavaikutuksia – jopa kuolemaa – kissoille, kilpikonnille ja koirille.

Erityisessä vaara-asemassa ovat aineelle herkät colliet, vanhaenglanninlammaskoirat sekä niiden lähisukuiset koirarodut tai risteytykset. Jos colliesukuinen koira ehtii popsia tuntematonta lantaa suuhunsa, eläin kannattaa kiikuttaa eläinlääkärille varmuuden vuoksi.

”Riskit eivät kuitenkaan yleisesti ottaen ole erityisen suuria. Koirienkin välillä esiintyy yksilöeroja, toiset colliet ovat herkempiä ivermektiinille kuin toiset. Hevosen ulostetta pitää myös syödä aikamoinen määrä, 1–2 kikkaraa ei vielä sisällä isoja määriä lääkeainetta. Eläinlääkäriin kannattaa tässä tapauksessa kuitenkin lähteä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Todennäköistä silti on, että selviää säikähdyksellä.”

Lue lisää: 6 asiaa, jotka kissa opettaa sinulle elämästä

Myös toisten koirien ulosteen popsimisessa on omat riskinsä. Kakan mukana voi levitä esimerkiksi sairauksia ja loisia. Etenkin, jos koiralla on muita oireita ja se laihtuu, tämä voi johtua sairaudesta ja karvatassu kannattaa viedä eläinlääkärin pakeille tutkituttavaksi.

”Mutta pääsääntöisesti kakan syöminen on enemmän ällöttävää kuin vaarallista”, Rinkinen sanoo.

Miten estää koiran papanoiden popsimista?

Markkinoilta löytyy pillereitä, joiden on myyntipuheiden perusteella tarkoitus vähentää nelijalkaisen himoa maasta löytyviin ruskeisiin jätöksiin. Tutkimusten mukaan tuotteilla ei kuitenkaan näyttäisi olevan lainkaan vaikutusta.

”Kaiken maailman kansan konsteja olen kuullut merilevästä valkosipuliin ja B-vitamiiniin, mutta ei niiden tehosta kakansyönnin lopettamiseen ole mitään kunnollista näyttöä”, Rinkinen kertoo.

Tehokkain keino kakan syömisen lopettamiseksi onkin Rinkisen mukaan yksinkertaisesti koiran touhujen huolellinen vahtiminen. Kuonokopankin voi tarvittaessa ottaa käyttöön.

”Ja itse välttelisin tässä tapauksessa sellaisia koirapuistoja, joissa kukaan ei ikinä kerää kakkoja maasta.”

Avainsanat

Keskustelu

Ihmisille annetaan, uudistetaan bakteerikantaa… kakkaimplanteilla ”sitä toista kautta”… bioversiteettiä, sano, ja maksaavat kuulema pari sataa hoidosta per… laaki.

Mulla oli koira ja se söi kaikki jänisten papanat, jos en kerinny kiskaista hihnasta

Harvemmin kakkaa, ruohoa kyllä. Mutta nyt talvella kun metsät on täynnä oksia myrskyjen ja tykkylumen takia, uskokaa tai älkää, koirani suorastaan himoitsee lepän urpuja.

Hei Minna!
meidän aika olisi taas tulla tervehtimään sinua. Davy täytti eilen, siis 17. pvä 9v. Tullaan ensi kuussa.
Mutta, Davy yrittää syödä toisten koirien jäätyneitä kakkapökäleitä. Kyttään nenä maassa, ettei näin kävisi!
Luin tuon sun tekstin ja siksi kirjoitan. Unohdin antaa Axilur-kuurin syksyllä, onkohan se syy. Luin netistä, että vois olla.
Joka tapauksessa annan sen tuota pikaa. Mitä mahdat antaa meille neuvoksi?
Yt. Liisa Savisalo ja Davy-poika

Kommentoi juttua: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X