Lemmikit

Oman koiran karvasta syntyy maailman lämpöisintä lankaa, mutta miten sitä saa, ja mitä se maksaa?

Suomenlapinkoira Rölli tuottaa jatkuvasti erinomaista lapasten ja villapaitojen raaka-ainetta. Lajitoveri Ronjasta on juuri tehty kilo ruskeaa lankaa.

Suomenlapinkoira Ronjalla ja sen emännällä Raija Myöhäsellä on lämmin suhde, mutta pian Ronja lämmittää Raijaa sanan varsinaisessa merkityksessä, lapasina ja kaulahuiveina. Raija on nimittäin teettänyt Ronjan karvoista neulottavaa lankaa.

”Sukat kuluvat niin nopeasti, että niitä en raaski tästä langasta tehdä”, hän sanoo.

Raija keräsi Ronjan karvoja paperipusseihin parin vuoden ajan. Kehräämöön oli lopulta  vietävänä noin 800 gramman lasti lämmintä pohjavillaa ja pidempää päällyskarvaa.

”Kaikkea sitä karvaa, mitä tuosta elukasta lähtee.”

Kehräämössä koirankarvaan lisättiin 20 prosenttia lampaanvillaa, joten valmista lankaa syntyi noin kilo.

Kovin edullista omasta koirasta saatava villa ei ole sillä Raija laskeskelee maksaneensa tästä ilosta jo reippaasti yli parisataa euroa. Osa karvasta on vielä kehrättävänä.

Ronjan kahden vuoden karvoista syntyi kilo villalankaa,.
Ronjan kahden vuoden karvoista syntyi kilo villalankaa.

Ronjassa on vaaleaa, ruskeaa ja harmaata karvaa. Kehräämössä tehtiin ensin pieni koe-erä sekä ruskealla että valkoisella lampaanvillalla.

”Tykkäsin enemmmän valkoisesta, koska siitä jää lankaa pieni vaaleita stibluja, ja langasta tulee elävämmän näköistä.”

Sisältä ontto karva on lämmin

Raija kehräytti karvat Kainuun pirtissä Kajaanissa. Käsityöyhdistys ottaa vastaan kaikenlaista lemmikkien karvaa. Lankaa on kehrätty paitsi koirasta, myös kanin, kissan, lehmän ja hevosen karvasta.

Koska kehruu tehdään käsin ja perinteisin menetelmin rukilla, keskimääräinen hinta yhdelle lankakilolle on 400 euroa. Halutessaan saa lisätä mukaan lampaanvillaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Vähimmäismäärää ei ole, joten lankaa saa teettää pieniäkin eriä.

Käsin kehrätessä hävikki on pieni, joten kilosta karvaa syntyy suurin piirtein kilo lankaa.

Taitotuottaja Maarit Leinonen vinkkaa, että parhaiten langaksi taipuu koirasta harjaamalla irrotettu pohjavilla.

”Koirankarva on sisältä ontto, joten se on erityisen lämmintä, ja jos se on vielä omasta lemmikistä, se on tietysti erityisen lämmintä ja arvokasta”, Leinonen sanoo.

Lammasta puolet sekaan

Oman lemmikin karvasta neulotuille käsitöille tulee hintaa, vaikka kehruu tehtäisiin koneella.

Pirtin Kehräämö Hiirolassa käsittelee vuosittain muutamia satoja kiloja koirankarvaa, jota otetaan vastaan myös postitse.

Pienin vastaanotettava määrä on viisi kiloa karvaa, johon lisätään toinen mokoma lampaanvillaa.

Tuotevastaava Päivi Häkkinen selittää, että koneet eivät pysty kehräämään pelkkää karvaa, joten lampaanvillaa laitetaan mukaan sideaineeksi.

Tästä yhteensä kymmenen kilon raaka-aineesta syntyy  6,5–7 kiloa valmista lankaa.

Kehrääminen maksaa 30 euroa kilo + lampaanvillan lisäys 6,5 euroa kilo eli viiden kilon karvaerälle tulee hintaa yhteensä 332,50 euroa.

”Pienet erät valmistetaan useimmiten yhteiskehruuna”, Häkkinen sanoo.

Hävikkiä kolmasosa

Koneellisesti kehrää myös Kehräämö Christina Merijärvellä.

Pienin käsiteltävä erä on kolme kiloa, mutta koirankarvaa tästä määrästä voi olla vaikka pieni osa. Loppu katetaan lampaanvillalla.

Kehruuhävikki on noin 30 prosenttia eli valmista lankaa syntyy pari kiloa.

”Koirankarvan laatu vaikuttaa paljon. Lyhyt karva varisee karstatessa pois, mutta kammattu pitkä ja pehmeä pysyy paremmin kasassa”, Nina sanoo.

Hyviä rotuja langan tekemiseen ovat Ronjan tavoin suomenlapinkoira, samojedi tai espanjanvesikoira, siis koirat, joiden karva on pitkää ja pehmeää.

Koirien omistajat ovat tietenkin sitä mieltä, että oman lemmikin karva on lämpimintä ja pehmeintä maailmassa, mutta kehrääjä on toista mieltä. Kehräämön yhteyshenkilö Nina Karkulahti tunnustaa, ettei itse juuri perusta koirankarvasta.

”Koirankarvassa ei ole sitä villarasvaa, mitä tekee lampaanvillasta erinomaisen tuotteen.

Christinassa koirankarvan kehrääminen maksaa 29–30 euroa kilo. Tähän lisätään lampaanvilla ja pienerälisä, joten esimerkiksi 1,5 kiloa koirankarvaa muuttuu langaksi 114 eurolla.

Kaikkien juttuun haastateltujen kehrääjien mukaan koirankarvasta tehtyjä vaatteita ja pukineita voi pestä varovasti koneessa, kunhan käyttää hellävaraisinta villapesuohjelmaa.

Kysy myös täältä

Jos karvalanka kiinnostaa, kehräyspalveluita kannattaa kysyä myös Sanski Rukki & Rautapadasta tai Koirankarvan kehräys- ja käsityöt Pinkystä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oman koiran karvasta syntyy maailman lämpöisintä lankaa, mutta miten sitä saa, ja mitä se maksaa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.