Nukutko lemmikkisi kanssa? Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen

Kesä ja punkkikausi ovat parhaimmillaan. Moni välttää heinikoita puutiaisten pelossa, mutta verenimijät voivat siirtyä ihmiseen myös lemmikistä.

Vaikka ei itse liikkuisi heinikossa, punkki voi siirtyä ihmiseen lemmikkieläimestä, esimerkiksi koirasta tai ulkona vapaana liikkuvasta kissasta.

Lue myös: Tunnista punkin purema ajoissa – milloin purema on syy hakeutua lääkäriin?

Kysyimme asiantuntijoilta, miten punkkien siirtymistä eläimestä ihmiseen voi estää. Entä uskaltaako koiran kanssa edes nukkua kesäaikaan samassa sängyssä?

Voiko puutiainen siirtyä lemmikistä ihmiseen?

Voi. Puutiainen voi siirtyä eläimestä toiseen tai eläimestä ihmiseen, kunnes se ottaa kiinni ihoon. Kiinnityttyään ihoon se ei enää irrota otettaan eläimestä. Punkki saattaa mönkiä pitkäänkin koiran tai kissan pitkässä ja paksussa turkissa, missä se etsii otollista ruokapaikkaa lemmikin iholta.

Lue myös: Hui, koiralla on punkki! Asiantuntija vastaa 7 kysymykseen koiran punkeista

Kuinka usein ihmisiltä löytyy lemmikeiltä tulleita punkkeja?

Sitä on vaikea sanoa, sillä tutkimustietoa ei juuri ole. Harva ihminen osaa sanoa, mistä puutiainen on tarttunut omaan ihoon. Todennäköisesti punkkeja siirtyy kotieläimistä ihmiseen vain harvoin.

Voiko punkki tarttua myös villieläimistä?

Puutiaiset eivät hyppää tai lennä, vaan ne ryömivät heiniä, turkkia tai ihoa pitkin. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että ne tarttuisivat ihmiseen villieläimestä. Luonnonvaraiset eläimet kyllä saattavat kantaa lukuisia punkkeja.

Millaisissa tilanteissa punkki siirtyy?

Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen vain läheisessä kontaktissa. Puutiainen pääsee siirtymään, jos esimerkiksi halailet koiraa tai rapsuttelet kissaa sylissäsi. Myös lemmikkien kanssa nukkuminen samassa sängyssä on punkille otollinen tilanne siirtyä ihmiseen. Esimerkiksi lattialta punkki tuskin tarttuu.

Miten punkin siirtymisen voi estää?

Paras on tehdä punkkisyyni aina, kun eläin on liikkunut ulkona. Lemmikin voi esimerkiksi harjata kevyesti ulkoilun jälkeen. Punkkisyyni on syytä tehdä myös itselleen, jos liikkuu alueilla, joissa puutiaisia ja niiden levittämiä tauteja on havaittu.

Lue myös: Katso videolta ohje punkin poistoon iholta – vältä yleiset virheet!

Auttavatko eläimille tarkoitetut punkinestoaineet?

Punkinestoaineet ehkäisevät puutiaisten tarttumista lemmikin iholle. Eläimen turkkiin ne kuitenkin saattavat tarttua,  ja siitä ne voivat  siirtyä edelleen ihmiseen. Punkkipannoista voi olla apua, sillä ne sekä karkottavat että tappavat punkkeja.

Lähteet:

Eläintautibakteriologia ja patologia -tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Lääketieteen asiantuntija Heidi Åhman, Pfizerin Punkkiklinikka

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nukutko lemmikkisi kanssa? Punkki voi siirtyä eläimestä ihmiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X