Onko koirasi lihava? Tiedosta riskit ja puutu lemmikkisi kiloihin

Mistä tiedän, onko koirani ylipainoinen? Kysyimme asiaa eläinlääkäriltä ja selvitimme, miten punkeron hauvelin saa hoikistumaan.

Vaikka hieman pullero koira onkin monen mielestä söötti, ylipaino on terveydellinen riski koirille siinä missä ihmisillekin.

Eläinlääkäri Erica Lindell kertoo, että toisinaan hän kohtaa vastaanotollaan karvaisia potilaita, joilla on liikaa massaa. Nämä tilanteet vaativat yleensä hienovaraista suhtautumista.

”Joskus omistaja loukkaantuu, jos hänen koiraansa sanoo ylipainoiseksi. Silloin täytyy selittää konkreettisesti ylipainon koiralle aiheuttamat terveysriskit, jotka ovat hyvin pitkälti samat kuin ihmisilläkin: tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä sydän- ja verisuonisairaudet. Myös hengitystieoireita tai ihotulehduksia voi esiintyä”, Erica Lindel kertoo.

Koira vaa´allaNapostelu nostattaa koiran painoa

Koiralle ylipaino kertyy usein yhtä salakavalalla tavalla kuin ihmisellekin: napostelemalla herkkuja.

”Moni koiranomistaja ei tiedosta lemmikkinsä saamien herkkujen määrää, ennen kun rupeaa laskemaan niitä konkreettisesti. Pullapala aamulla, toinen iltapäivällä ja herkut aterioiden välissä nostavat helposti päivittäisen kalorimäärän paljon suuremmaksi kuin olisi tarve”, Erica Lindell muistuttaa.

Joissain tapauksissa painonnousu ei kuitenkaan johdu mässäilystä.  Esimerkiksi steriloinnin ja kastraation jälkeen koiran hormonitoiminta muuttuu ja aineenvaihdunta hidastuu.

”Koirilla voi olla myös kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä aiheuttaa ylipainoa. ”

Kaaviosta apua

Mutta mistä sitten tiedän, onko lemmikkini lihava? Puntarin ja mittanauhan lisäksi apuna on koiran kehon kuntopisteiden arvioimiseen kehitetty body condition score, BCS.

Sen mukaan koira voi olla liian laiha (1-3 pistettä), ihannepainoinen (4-5 pistettä), ylipainoinen (6 pistettä) tai liikalihava (7-9 pistettä). Mitä korkeammat pisteet koira saa, sitä enemmän painoa on pudotettava.

Pisteet määräytyvät sen mukaan, miten paljon rasvaa koirassa on tunnusteltaessa. Kylkiluiden tunnustelu, vyötärön erottumisen tarkkailu ja vatsalinjan muoto vaikuttavat pisteisiin.

Ihannepainoisen koiran vyötärö erottuu selvästi. Sen kylkiluut sekä selkäranka tuntuvat helposti karvan alla, mutta ne eivät näy. Pyylevällä koiralla luiden tunnusteleminen on vaikeampaa eikä vyötärölinjaa erota niin helposti.

Koira tarvitsee terveellistä ruokaa ja liikuntaa

Erica Lindell muistuttaa, että koiran laihdutuskuuri ei ole koskaan pikadieetti vaan se vaatii pitkäaikaisia ja pysyviä muutoksia ruokavalioon. Jos ylipaino on merkittävää, sen hoitamisessa pitäisi aina konsultoida eläinlääkäriä.

Monet koiranruokavalmistajat ovat räätälöineet keventämiseen oman laihdutusruokia, jotka ovat kalorimääriltään kevyempiä kuin tavallinen koiranruoka. Ruoan määrää ei siis tarvitse vähentää, mutta sapuskan kaloripitoisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Ruokavaliomuutosten lisäksi liikunnan lisääminen on oiva apu koiran painonhallinnassa.

”Silti ylipainoista koiraa ei missään nimessä pidä lähteä juoksuttamaan pyörän perässä. Kun koira laihtuu vähäenergisemman ravinnon ansiosta, se rupeaa myös liikkumaan enemmän luonnostaan. Ensin puututaan ravintoon ja pikkuhiljaa lisätään liikuntaa”, Erica Lindell ohjeistaa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Onko koirasi lihava? Tiedosta riskit ja puutu lemmikkisi kiloihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X