Lemmikit

Reissukissa-Pessi on tassutellut perheensä kanssa kaikissa Suomen kansallispuistoissa – muutama puisto on noussut suosikiksi

Ahkerasti metsissä retkeilevä Pessi-kissa on suosittu somemagneetti, jonka laumaan kuuluu koirien lisäksi hevosia ja ihan uusia lampaita. Arkisin Pessi ei retkeile, vaan käy töissä.

Reissukissa-Pessi on luultavasti Suomen kuuluisin kissa. Kun se lähtee koirakavereidensa Aavan, Hettan ja Unnan kanssa metsään, vastaan tulevat ihmiset tunnistavat sen jo kaukaa: Reissukissa-Pessi!

Kissan reissuja voi seurata Facebookista ja Instagramista Reissukissa-Pessin omilta sivuilta. Se on tullut tunnetuksi erityisesti siitä, että on nimensä mukaisena reissaajana tassutellut kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa.

Kun Reissukissa-Pessi lähtee liikkeelle, mukaan pakataan monta tonkkaa vettä, aivan erityiset herkkueväät ja kosolti malttia, koska koko sakki etenee Pessin tahdissa, parin kilometrin tuntivauhtia.

Kissa saa rauhassa tutkia metsän aarteita. Jos tulee yllättävä kiire, se nostetaan hetkeksi reppuun. Siitä se ei kyllä tykkää, ellei kohdalle satu karmea sadesää.

Ragdoll-rotua edustava viisivuotias Reissukissa-Pessi pitää varansa outojen ihmisten suhteen, vaikka se on muuten rohkea ja utelias.
Ragdoll-rotua edustava viisivuotias Reissukissa-Pessi pitää varansa outojen ihmisten suhteen, vaikka se on muuten rohkea ja utelias.

Yksi kansallispuisto on ylitse muiden

Pessi tekee enimmäkseen päiväretkiä. Yöksi metsään ei jäädä, koska telttailu olisi isolla karvaisella konklaavilla vaikeaa. Jos kansallispuistoon tutustutaan pidempään, vuokrataan mökki ja tehdään useita reissuja.

Pessin ja muun perheen suosikkeja ovat kansallispuistot, joissa ei ole ihmisotuksia ruuhkaksi asti. Pessi ei viihdy suosituimmilla poluilla, vaan kävelee mieluiten paikoissa, joissa on tilaa ja avaruutta ympärillä.

Pessin emäntä Tuula Ojala-Nurmi kertoo, että Lapin kansallispuistot ovat koko sakin hurmanneita ehdottomia suosikkeja.

”Rakkain meille on Pallas-Ylläksen alue. Se on valtavan laaja, ja olemme mieheni kanssa käyneet siellä kaksikymppisistä asti. Meidät on aikanaan vihittykin kansallispuiston laitamilla tunturin päällä”, Tuula kertoo.

Lue myös: Mihin kansallispuistoon sinun kannattaisi lähteä retkelle? Vastaa 8 kysymykseen, ja me kerromme

Viimeksi Reissukissa-Pessi perheineen hurmaantui Hossasta

Toistaiseksi tuorein tuttavuus on Hossan kansallispuisto. Se on järjestyksessään neljäskymmenes ja kuuluu nyt kauniiden maisemiensa vuoksi myös perheen suosikkeihin.

”Meille on tärkeää, että paikasta löytyy erämaan tunnelmaa ja rauhaa. Tunturit, vaarat, erämaajärvet ja suot tekevät kansallispuistosta ihanan.”

Hossassa tehtiin viime syksynä pitkä kymmenen kilometrin lenkki, johon kului aikaa kahdeksan tuntia. Paikalla oli tuolloin poikkeuksellisen paljon väkeä, joten tulipaikoilla Pessi hakeutui  talutusliinassaan niin kauas ihmisnisäkkäistä kuin pystyi.

Yksi asia sai sen kuitenkin hakeutumaan porukkaan.

”Retkellä on aina mukana säilykelihaa, jota ei kotona kovin usein saa. Se on Pessin suurta herkkua”, Tuula kertoo.

Jos Kolille mielii, täytyy herätä aikaisin aamulla

Etelässä Pessin porukan suosikkireitit löytyvät Maskussa sijaitsevan kodin läheltä eli Kurjenrahkan kansallispuistosta.

”Se on hurjan laaja alue, josta löytyy monenmoisia polkuja. Aikaisemmin viihdyimme viikoittain Savojärven kierroksella, mutta koronan myötä sinne tuli niin paljon väkeä, että se on jäänyt pois ohjelmistosta.”

Monia Pessin lauman suosikkikohteista löytyy Pohjois-Karjalasta, siellä erityisesti Kolin, Patvinsuon ja Petkeljärven kansallispuistot kutsuvat.

”Maisemat ovat ihanat. Kolille täytyy tosin mennä varhain aamulla tai siihen aikaan vuodesta, ettei siellä ole ihmisiä.”

Reissukissa-Pessi ja koirat pitkospuilla
Suot ylitetään sujuvasti pitkospuista pitkin, Pessi edellä, koirat perässä.

Pessi ja koirat ovat luontoihmisten tavoin luonnossa viihtyviä eläimiä, mutta hyttysistä nekään eivät tykkää. Siksi retkille mukaan otetaan aina lapsille tarkoitettuja hyttyskarkotteita, joita suihkutetaan turkkiin ja pestään illalla pois.

Vettä kuluu myös paljon. Koko päivän kestävän retken painavin kantamus ovatkin vesipullot. Vettä varataan niin kaksi- kuin nelijalkaisillekin perheenjäsenille pari litraa kuonoa kohti

Metsässä retkeilyn lisäksi Reissukissa-Pessi käy päivittäin töissä

Kissa ja koirat tulevat keskenään hyvin juttuun, ja pakko tullakin, sillä ne tekevät yhdessä kaiken muunkin kuin metsäretket. Koirat ja kissa käyvät porukalla myös emäntänsä Tuula Ojala-Nurmen työpaikalla.

Tuija tekee paperitöitä perheyrityksessä, eikä muita kaksijalkaisia työkavereita ole. Karvainen lauma saa siis vedellä rauhassa päiväunia, kun ihmisotus työskentelee.

Pessille ja koirille on itsestäänselvää, että kun Tuula tarttuu autonavaimiin, se tarkoittaa, että taas mennään.

”Kun lähden vaikka kauppaan niin, etten ota Pessiä mukaan, kyllä se aika onnettoman näköiseksi menee. Koirien kanssa lenkkeillään päivittäin ilman Pessiä, mutta jos tavaroita aletaan pakata, Pessi on valmiina ovensuussa”, Ojala-Nurmi sanoo.

­Koska Pessi on kissa, sillä täytyy koiralaumassa olla myös omia kissamaisia tapojaan.

Silloin tällöin se ikään kuin omaksi ilokseen härnää laumaansa. Näin tapahtuu erityisesti silloin, kun koirilla on ruoka-aika.

Koska Pessi ruokailee useita kertoja päivässä, se saattaa yltyä pyörimään koirien kuppien edessä, kun näillä on kiljuva nälkä. Koirat ovat onneksi leppoisia kavereita, eivätkä tästä juuri hermostu.

Uudet lampaat saapuivat maaliskuussa

Pessin ja koirien lisäksi Tuulan ja tämän puolison huusholliin kuuluu kolme hevosta ja maaliskuun lopusta lukien myös viisi uutta lammasta. Lampaat tulivat taloon tilalta, jossa Tuula käy bordercollie Aavan kanssa treenamassa paimenkoirahommia.

Tuulan vanhan lampolan tuhosi tuli ennen joulua. Palon syytä ei tiedetä varmaksi, mutta syyllisiksi epäillään sähköjohtoja nakertaneita rottia, jotka tulivat lampolaan kanojen ruoan houkuttelemina.

Savukaasuihin menehtyneet lampaat ja kanat synkistivät mielet pitkäksi aikaa koko perheessä.

Nyt ankarin suru alkaa viimein hellittää, sillä Pilvi, Tähti, Valo, Usva ja Tuhkimo muuttivat uuteen lampolaan maaliskuun puolivälissä.

Pessi ole ottanut uusia perheenjäseniä vastaan ihan yhtä lämpimästi kuin emäntänsä. Ensimmäisten päivien aikana kissa ja lampaat ovat vasta katselleet toisiaan. Nenäkosketusta ei ole otettu.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tuula Ojala-Nurmi (@reissukissapessi) jakama julkaisu

Lampaat sen sijaan ovat jo kuin kotonaan. Jos Tuula häviää niiden näkyviltä, ne aloittavat surkean määkimisen.

”Lammas on hirveän hellyttävä, hetkessä elävä, rauhallinen ja hellyydenkipeä eläin”, Tuula iloitsee.

Pessi tutustuu lampaisiin omaa tahtiaan. Lumien sulaessa sitä ja koiraporukkaa polttelevat kuitenkin jo uudet metsäretket. Kun lumesta päästään, Reissukissa-Pessi pääsee taas vauhtiin. Silloin se lähtee valloittamaan järjestyksessään 41. ja samalla koko maan uusinta Sallan kansallispuistoa Itä-Lappiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Reissukissa-Pessi on tassutellut perheensä kanssa kaikissa Suomen kansallispuistoissa – muutama puisto on noussut suosikiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.