Lemmikit

Rescuekoira Antero pääsi Romanian kaduilta lämpimään syliin Toijalaan – Olisitko sinä valmis auttamaan kodittomia eläimiä?

Romaniassa on kaksi miljoonaa katukoiraa. Suomessa kissoja hylätään metsään. Antero-koiralla ja Mochi-kissalla kävi tuuri: joku halusi omakseen juuri heidät.

Hätääntynyt koira nosti tassunsa Salla Honkapään olkapäille. Kodittomia koiria pelastavan rescueyhditys Kulkurien toiminnanjohtaja Salla oli matkustanut Romaniaan, ja maaseudulla oli karua.

Lue myös: 5 syytä, joiden takia kannattaa omistaa koira

Mutaiselle pellolle oli kyhätty koiratarha verkosta, laudoista ja kuormalavoista. Häkeissä asui yli 300 koditonta koiraa. Tarhalla oli myös Antero, romanialainen katukoira. Sen tassu oli livennyt kuormalavan rakoon ja murtunut.

Nyt koira nojasi etutassuillaan Sallaan, ja asia oli selvä.

”Siinä kohtaa päätin, että Antsa tulee minulle”, Salla sanoo.

Elettiin lokakuuta 2013, eikä Salla tiennyt, että edessä olisi monta hankalaa vuotta ennen kuin Anterosta sukeutuisi siivo kotikoira.

Rescuekoira Antero tuli Salla Honkapään luo karuista oloista Romaniasta. ”Monessa kodissa Antero olisi jo lähtenyt kiertoon. Onneksi se tuli juuri minulle.”
Rescuekoira Antero tuli Salla Honkapään luo karuista oloista Romaniasta. ”Monessa kodissa Antero olisi jo lähtenyt kiertoon. Onneksi se tuli juuri minulle.”

Romaniassa koiria kohdellaan kaltoin

Romaniasta Suomeen pelastetut koirat tulevat tilanteesta, jota on vaikea käsittää. Maassa on arviolta yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa.

Kunnallisilla koiratarhoilla koiran perustarpeet, kuten riittävä tila, siisteys ja ravinto, täyttyvät harvemmin. Myös kadulla ihmisten seassa kulkevia koiria kohdellaan kaltoin.

”Romanian eläinsuojelussa kohtaa asioita, joita ei haluaisi katsoa”, ­Salla sanoo.

Hän on työssään Rescueyhdistys Kulkurien toiminnanjohtajana nähnyt, kuinka koira, jolta on amputoitu kaksi jalkaa, pomppii häkin seinille kauhun vallassa. Ja miehen, joka hylkäsi kaksi koiraansa tarhalle jalat ja kuonot nippuun sidottuina.

Huhut kertovat vielä paljon karmivammasta kohtelusta.

Lue myös: Eläinlääkärimaksut ovat liian kalliita köyhille – eläinlääkäriliitto ei suunnittele tilanteen helpottamista

Yksin jätetty pentu

Suomessa koiria hylätään vain harvakseltaan. Täällä ongelmana ovat kissat. Niitä hylätään tai lopetetaan muista kuin terveydellisistä syistä vuosittain arviolta 20 000.

Yksi tällainen kissa, pieni pentu, pelastettiin Pirkanmaalla heinäkuisena päivänä, kun erään mökin asukkaat alkoivat ihmettelllä kissan itkua. Mou, mou, mouuu.

Kolmeviikkoinen kissanpentu oli hädissään piharakennuksen katolla. Emo ja sisarukset olivat teillä tietämättömillä, ja nälkä kurni vatsassa.

Löytöeläintalossa eläintenhoitaja syötti kissalle pullosta lämmintä kissanmaidonkorviketta, ja kun pentu vahvistui, sille tarjoiltiin kiinteää kissanruokaa.

”Tämmöisiä ehti tänäänkin tulla ja huomenna lisää”, Kiikoisten löytöeläinpalvelun työntekijä kirjoitti Facebookissa pennun kuvan yhteyteen.

Kun Tiia Koskinen näki kuvan heiveröisestä kissanpennusta, hän ­otti yhteyttä löytöeläinpalveluun. Siitä alkoi Mochi-kissan elämä kotikissana.

Koditon kissa on yleinen näky maaseudulla. Kissojen kodittomuus on suuri ongelma Suomessa.
Piippa (vas.) on pelastettu kerrostalopopulaatiosta ja Mochi (oik.) löytyi hylättynä piharakennuksen katolta. Kissojen kodittomuus on suuri ongelma Suomessa.

Kodittomia kissalaumoja

Kodittomia kissoja on erityisesti maaseudulla. Eläinsuojeluyhdistykset pelastavat jatkuvasti kissapopulaatioita eli kodittomia kissalaumoja.

Kissapopulaatio syntyy helposti. Leikkaamaton naaraskissa kulkee vapaasti ulkona ja palaa kotiin tiineenä. Jos pentujakaan ei leikata, yhdellä kissalla on pian 30 sisäsiittoista jälkeläistä.

Myös kaupungeissa elää kissapopulaatioita. Sellaisia on syntynyt esimerkiksi kerrostaloon.

Miten Antero ja Mochi sopeutuivat elämään kotieläiminä? Minkälaisia riskejä rescuekoirien tuomiseen liittyy? Lue Kotiliedestä 27/2019 artikkeli romanialaisista katukoirista ja kissojen kodittomuudesta Suomessa. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rescuekoira Antero pääsi Romanian kaduilta lämpimään syliin Toijalaan – Olisitko sinä valmis auttamaan kodittomia eläimiä?

Koiraystävä

Erittäin vastuutonta julkaista juttu ilman rabiesriskin kertomista. Esimerkiksi Norja on juuri rabiesriskin vuoksi kieltänyt Rescue Dog toiminnan.

Mustan kissan omistaja

Samaa mieltä! Älkää mainostako tätä koirien pelastusta ulkomailta
! Järjetöntä touhua!

Koirulainen

Parahin koiraystävä, erittäin vastuutonta julkaista kommentteja asioista mistä ei tiedä yhtään mitään, mikäli osaat lukea Suomen kieltä oikein niin kaikissa uutisoinnissa ulkomailta tuotujen koirien kohdalla on aina rabies EPÄILY. Yhtäkään VAHVISTETTUA rabiesta ei ole tullut viranomaisten tietoihin virallista kautta adoptoitujen koirien kohdalla(eri asia jos povitaskussa pentu tulee ilman papereita rajan yli tai muu vastaava laiton eläimen maahan tuominen) meillä on romaniasta koira ja enemmän testejä ja rokotuksia on tehty kuin täällä Suomessa syntyneille koirille joten meidän hurtalla ei ole hätää vaikka rabiesta kantava luonnossa esiintyvä supikoira kävis päälle.

kirsi

Ihana tarina. Meillä on rescuekoira Bulgariasta.Maailman ihanin koira.Rescuekoiriin liittyy paljon vääriä tietoja ja uskomuksia.Koirat tarkistetaan ja testataan ennekuin pääsev’t edes rescueohjelmaan.Kukaan ei todella tienaa tällä toiminnalla,vaan monet rescuetoiminnassa olevat vapaaehtosiet tekevät työtä palkatta ja maksavat reissuja kohdemaihin omasta pussista.Kohdemaissa tehdään myös valistustyötä eli että ihmiset oppisivat kohtelemaan elämiä hyvin ja ymmärtäisivät elämiä paremmin.
-kirsi-

Adopt, don’t shop.

Sinulle Koiraystävä: lukisitko Rescueyhdistys Kulkurit ry:n sivuilta mm. yhdistyksen toiminnasta, koirien adoptioista, rabieksen yleisyydestä Romaniassa ja miten sen mahdollista leviämistä estetään tehokkaasti (syöttirokotteiden lentolevitys)? Sivuilta löytyy myös vastine Suomen eläinläökäriliiton tiedotteeseen 11.12.2019. Olisi hienoa, jos itse kukin meistä jaksaisi vaivautua tutustumaan asiaan ja tarkistamaan taustoja, ennen kuin suin päin ilman syytä tyrmätään jokin toiminto (yhdistystoiminta, lehtiartikkeli tms.) vastuuttomaksi tai myös päinvastoin: ilman mitään perusteluita todistellaan jonkun toiminnan tai ilmiön vastuullisuutta.

Ennaltaehkäisy arvokkainta

Moni eläinsuojelija tekee omalla kustannuksellaan arvokasta työtä maissa, joissa kissoja ja koiria kohdellaan kuin jätettä. Eläimiä otetaan kiinni, kastroidaan ja sterilisoidaan eläinsuojeluyhdistysten varoin, tehdään valistustyötä. Lapset, jotka kasvavat empaattisuuteen eläimiä kohtaan, ovat useimmiten empaattisia myös ihmisiä kohtaan – tämä on tosiasia, joka unohtuu usein meiltä suomalaisilta. Joitakin koiria tai kissoja, jotka eivät jostain syystä pärjäisi kaduilla, tuodaan myös hyvinvoiviin maihin uusiin koteihin – kun tämä tehdään vastuullisesti, ei tautivaaraa ole. Itselläni on ollut tällainen koira, samoin monella ystävälläni, ja kokemukset ovat yksinomaan positiivisia. Tietenkin eläinten kustannuksella käydään vastuutonta kauppaa rahanhimo silmissä, kuten kaikilla yhteiskunnan alueilla, ja sen vuoksi eläimen ottajalla on vastuu eläimen alkuperästä ja terveydentilasta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.