Nessa-koira pysähtyi sillan kupeeseen, alkoi murista, ja pian kaislikosta paljastui kaatunut mies – tarkkanenäinen terrieri palkittiin sankarikoiran arvolla  

Ilman sankarikoira-Nessaa marraskuinen ilta vuonna 2019 olisi voinut päättyä murheellisesti. Nyt tarkkanenäinen vehnäterrieri on palkittu Kennelliiton sankarikoiran arvolla.

Vuoden takainen marraskuun ilta oli kylmän kostea. Hanna Vehviläinen, 39, oli lähtenyt miesystävänsä ja silloin 6-vuotiaan vehnäterrierin Nessan kanssa tavalliselle iltakävelylle. Matkalla voisi poiketa myös lähikaupassa ja ostaa eväitä maanantain työpäivää varten, Hanna muistaa miettineensä.

Lue myös: Unilääkkeen ottanut Sari ei herännyt savun hajuun – Nelli-koira pelasti omistajansa rajusta tulipalosta, jossa koko talo tuhoutui

Kolmikon kauppareissu kuitenkin katkesi. Nessa pysähtyi Vuosaaren lammen rannassa olevan sillan kupeeseen. Koira nuuski ja kurotteli sillan alle murahdellen.

”Nessa tarkkailee aina ympäristöään ja haistelee paljon, joten hoputtelin sitä jo vähän ärtyneenä”, Hanna kertoo.

Mennään jo, kaikkia rehuja ei tarvitse jäädä haistelemaan, Hanna ajatteli. Nessan määrätietoinen nuuskiminen sai omistajan kuitenkin kurkistamaan sillan alle. Pimeydessä, mutaisen kaislikon keskellä näkyi jotain.

Ehkäpä eläin?

”Sitten tajusin, että herranjestas, se onkin ihminen.”

Mitä olisi käynyt ilman Nessaa?

Mudassa makaavan miehen ostoskorin sisältö oli levinnyt maahan. Hannan miesystävä sai kaatuneen miehen kuivalle maalle yhdessä paikalle sattuneen ohikulkijan kanssa. Samalla Hanna piteli tilannetta ihmettelevää Nessaa ja näytti kännykästään taskulampun valoa.

Miehen jalat eivät kantaneet ja toinen käsi oli täysin veltto. Lopulta hänet saatiin istumaan läheiselle penkille, ja Hanna soitti paikalle ambulanssin.

Sankarikoira-Nessa omistajansa Hannan kanssa tapahtumapaikalla.

Sankarikoira-Nessa omistajansa Hannan kanssa tapahtumapaikalla.

Hanna ei vieläkään tiedä, mitä kaatuneelle miehelle tapahtui ambulanssin valojen kadottua kaukaisuuteen. Ilman Nessaa hyinen marraskuun sunnuntai-ilta olisi voinut päättyä murheellisesti.

”Kumpikaan meistä ei olisi huomannut miestä ilman Nessaa, eikä siihen aikaan juurikaan liiku ihmisiä. Tuossa tilanteessa Nessa saattoi olla miehen pelastus. Marraskuun kylmässä illassa voisi paleltua”, Hanna pohtii.

”Toisaalta ei tätä kannata jossitella. On hyvä, että näin kävi.”

Lue myös Seura: Kaipaatko helpotusta lapsiperheen flunssa- ja sairastelukierteisiin? Koira lemmikkinä vähentää kissaa tehokkaammin pikkulasten hengitystieinfektioita

Sankarikoira sai palkinnoksi herkkuluun

Nessa palkittiin tarkkanenäisyydestään sankarikoiran arvolla, jonka Kennelliitto on tänä vuonna jakanut yhteensä 22 koiralle. Virallinen palkinto jaetaan poikkeusolojen vuoksi vasta keväällä. Nessa on kuitenkin saanut kotiväeltä jo etukäteispalkinnon: ison herkkuluun.

Hanna sanoo olevansa luonnollisestikin ylpeä koirastaan. Vehnäterrierin tarkkaavaisuus ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä.

”Jos jollekin koiralle tällaista sattuu niin Nessalle. Se tutkii ja haistelee ympäristöään niin paljon. Mutta on hienoa, ettei se vain kävele ohitse, jos se haistaa ja aistii jotain erikoista.”

Sankarikoira 2020

Tarkkanenäinen karvakorva sai palkinnoksi herkkuluun.

Hanna toivookin, että myös muut koiranomistajat olisivat lenkeillään tarkkaavaisia – ja jättäisivät musiikin pois ja puhelimen taskuun. Koiranulkoiluttaja voi nähdä paljon sellaista, joka jää muilta huomaamatta.

”Jos on kuulokkeet korvilla hirveän keskittynyt johonkin aivan muuhun, voi jäädä koiran erittäin hyvät aistit ja erilaiset reaktiot huomaamatta. Olisi tärkeää nimenomaan ulkoilla koiran kanssa, eikä vain lähteä ulkoiluttamaan koiraa.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nessa-koira pysähtyi sillan kupeeseen, alkoi murista, ja pian kaislikosta paljastui kaatunut mies – tarkkanenäinen terrieri palkittiin sankarikoiran arvolla  

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X