Lemmikit

Kun labradorinnoutaja Sylvin omistaja sai lenkillä sairaskohtauksen, koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen

2-vuotias Sylvi-koira lähti omistajansa mukaan lenkille eräänä kohtalokkaana helmikuisena iltana. Nyt Sylvistä tulee sankarikoira jo toisessa sukupolvessa. 

Oli kylmä helmikuinen ilta, eikä haapajärveläisellä syrjäseudulla ollut edes katuvaloja valaisemassa peltoja ja metsäteitä. Marja Tiiton, 55, mies Seppo lähti sinä iltana lenkille. Yleensä mies kävi lenkeillä yksin, mutta nyt mukaan halusi myös 2-vuotias labradorinnoutaja Sylvi.

Marja jäi lämmittämään saunaa tyttärensä kanssa. Kun parin tunnin päästä parivaljakkoa ei vieläkään kuulunut, mieleen alkoi hiipiä huoli.

”Silloin tyttäreni puhelimeen tuli soitto mieheltä. Hän kuulosti niin oudolta, että nyt on varmasti jokin hätänä, tyttäreni sanoi heti, kun lopetti puhelun”, Marja muistelee nyt.

Talvivaatteet päälle, otsalamput päähän ja ulos etsimään. Seppo oli löydettävä, vaikka kukaan ei tiennyt minne päin hän oli Sylvi-koiran kanssa lähtenyt. Etsijät hajaantuivat ja haravoivat lääniä otsalampun valossa. Ei merkkiäkään miehestä ja Sylvistä.

Jostain kaukaisuudesta alkoi lopulta kuulua ääniä. Koiran haukuntaa. Sen oli oltava Sylvi.

”Lähdimme heti haukkua kohden. Sieltä löysimme Sepon. Mies makasi ojassa, yltä päältä kastuneissa vaatteissa, kylmissään.”

Lue myös: Unilääkkeen ottanut Sari ei herännyt savun hajuun – Nelli-koira pelasti omistajansa rajusta tulipalosta, jossa koko talo tuhoutui

Sylvin ansiosta Tiiton perhe selvisi säikähdyksellä

Marjan mies saatiin nopeasti kuiviin vaatteisiin ja ambulanssikyydillä sairaalaan. Selvisi, että hän oli saanut aivoverenkierron häiriön.

”Myöhemmin mies kertoi, että hän oli ojassa koko ajan meinannut vaipua uneen. Sylvi oli kuitenkin pitänyt häntä hereillä nuolemalla häntä naamasta”, Marja kertoo.

Sairaalassa Marjalle kerrottiin, kuinka lähellä hengenlähtö oli. Pakkaskelissä hypotermia olisi tullut nopeasti. Sylvin toiminnan ansiosta mies saatiin hoitoon ajoissa.

”Yleensä Sylvi ei koskaan lähde miehen mukaan lenkeille. Tällä kertaa se kuitenkin päätti, että lähtee. Koirathan saattavat aavistaa ja vaistota sairaskohtauksia. Ehkä Sylvi aavisti”, Marja pohtii.

Lue myös Anna.fi: Räyhähaukkua, raavittuja ovenkarmeja ja rakkautta – rescue-koira Vieno muutti Romaniasta Suomeen ja mullisti uuden perheensä arjen

Sylvi palkitaan sankarikoiran arvonimellä

Nyt Sylvi on saanut uroteostaan palkinnoksi sankarikoiran arvon, jonka Kennelliitto jakaa tänä vuonna yhteensä 22 koiralle. Virallinen palkinto jaetaan joulukuussa Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Sylvin suvulle arvonimi on jo toinen. Myös Sylvin emän sisko on palkittu sankarikoiran arvolla, koska se pelasti perheensä tulipalosta. Sankaruus taitaakin kulkea Sylvin veressä.

”Sylvi on muutenkin luonteeltaan sellainen, että se vahtii tarkasti koko ajan. Kun lapsenlapset tulevat käymään, Sylvi kulkee heidän perässään ja vahtii, ettei heille käy mitään.”

Joulukuun palkintoseremoniaa odotellessa Sylvi saa kotiväeltään oman palkinnon: kakun, joka on tehty maksalaatikosta ja kanalla kuorrutetuista luista.

”Ne ovat Sylvin herkkuja”, Marja naurahtaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun labradorinnoutaja Sylvin omistaja sai lenkillä sairaskohtauksen, koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.