Lemmikit

Sinilevämyrkytys voi viedä koiralta hengen – eläinlääkäri kertoo, mitä koiranomistajan pitää tietää sinilevästä

Uskaltaako koiran päästää uimaan kesällä? Kysyimme eläinlääkäriltä, mitä kaikkea koiranomistajan kannattaa sinilevästä tietää.

Sinilevä, tuo viheliäs jokakesäinen riesa. Sen lisäksi, että sinileväiset vedet vievät uimaintoa ihmisiltä, ne ovat haitallisia myös koirille.

”Sinilevät ovat syanobakteereja, ja ne voivat tuottaa toksiineja, jotka ovat haitallisia niin ihmisille kuin koirillekin. Niitä esiintyy merien lisäksi myös järvissä”, kertoo eläinlääkäri Maria Konkonen Omaeläinklinikka Ehelistä.

Eri sinilevälajeja on valtavasti, ja osa niistä ei ole myrkkyjä tuottavia kantoja. Silmämääräisesti vedestä ei kuitenkaan voi sanoa, onko siinä myrkkyjä ja kuinka paljon.

Siksi koiranomistajan kannattaa olla levien suhteen tarkka. Vaikka koira ei vettä itse edes joisi, se saa sitä aina uidessaan suuhunsa. Seurauksena voi olla vaarallinen sinilevämyrkytys, joka voi tuoda mökkimatkalle ikävän lopun.

Lue myös: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

Sinilevä ja koira – kohtalokas yhdistelmä?

Sinilevän voimakkaat myrkyt voivat aiheuttaa koiralle maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Myrkytys etenee nopeasti. Oireet alkavat noin puolessa tunnissa, ja niihin voi kuulua runsasta kuolaamista, tärinää, oksentelua ja tasapainohäiriöitä. Koira menee usein heikoksi, ja sen limakalvot ovat kalpeat.

Pahimmillaan sinilevämyrkytys voi viedä koiran hengen. Sinilevämyrkytykseen ei ole olemassa vastalääkettä, eikä myrkkyä useinkaan pystytä poistamaan koiran elimistöstä. Hoito koostuu siksi tukihoidosta, kuten pahoinvoinnin ja kramppien helpottamisesta.

Sinilevämyrkytys on Konkosen mukaan onneksi suhteellisen harvinainen.

”Päivystyksessä sinilevämyrkytykseen törmää kyllä. Yllättävän harvinaista se kuitenkin on siihen nähden, kuinka paljon vesissämme on sinilevää.”

Uskaltaako koiraa päästää uimaan luonnonvesissä?

Konkosen mukaan koiran uskaltaa kesähelteilläkin päästää uimaan järviin ja mereen.

”Hysteeriseksi ei kannata ryhtyä. Mutta toki kannattaa aina käydä tarkistamassa vedenlaatu, ennen kuin koiran päästää sinne uimaan.”

Alueen sinilevätilanteen voi tarkistaa useilta nettisivuilta, esimerkiksi Vesi.fi:stä tai Järvi-meri wikistä. Kotonakin levätilanteen voi tarkistaa parilla helpolla testillä.

  1. Juomalasitesti. Ota kirkkaaseen lasiin vettä ja anna sen seistä rauhassa pöydällä noin tunnin ajan. Jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä.
  2. Keppitesti. Mene vedenrantaan ja yritä nostaa levämassaa kepillä. Jos levää ei voi nostaa kepillä, vaan se hajoaa veteen pieniksi hiukkasiksi, se on sinilevää. Jos levä jää roikkumaan rihmamaisesti keppiin, se on vaaratonta.

Jos tietää, että vedessä on sinilevää, uintipaikaksi tulee valita toinen kohde.

”Tarkkaavaisuutta tarvitaan. Eihän ihmistenkään kannata uida sinilevässä. Sama sääntö pätee koiriin.”

Juomavedeksi Konkonen ei suosittele merivettä minään vuodenaikana. Sinilevää tai ei, suolainen merivesi ei tee hyvää karvaisille perheenjäsenille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinilevämyrkytys voi viedä koiralta hengen – eläinlääkäri kertoo, mitä koiranomistajan pitää tietää sinilevästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.