Nappisilmäinen Unto valittiin vuoden vankilakoiraksi – tällaista on työkseen nuuskivan labradorinnoutajan arki

Vuoden vankilakoira 2020 on virkaintoinen Unto. Työkseen nuuskiva labradorinnoutaja odottaa innoissaan eteisessä jokaisen työvuoron alkua.

Kun Mikkelin vankilassa kuuluu määrätietoista nuuskutusta, se on todennäköisesti vain virkaintoinen vankilakoira Unto työssään. Unto sai Kennelliitolta Vuoden vankilakoira 2020 -tittelin kiitokseksi ahkerasta ja tarkkanenäisestä työstään.

Lue myös: Nessa-koira pysähtyi sillan kupeeseen, alkoi murista, ja pian kaislikosta paljastui kaatunut mies – tarkkanenäinen terrieri palkittiin sankarikoiran arvolla

Labradorinnoutajan työpäiviin kuuluu huumausaineiden ja ampuma-aseiden etsiminen vankilaympäristöstä. Unton ja Unton ohjaajan Mari Törösen tehtävänä on varmistaa, ettei vankilaan pääse mitään kiellettyä.

”Unto on töissä aina, kun minäkin olen. Päivän mittaan tarkistamme tavaraliikennettä, teemme erilaisia etsintöjä, käymme selleissä, tarkistamme postit ja paketit sekä vierailijat ja vierailijoiden tavarat. Välillä saattaa myös tulla jotain yllättäviä tehtäviä”, Törönen listaa.

Ahkera Unto luottaa työssään tarkkaan nenäänsä. Löytöpalkkiona toimii lelu – ja sitten leikitään villisti.

Nappisilmäinen Unto on tuttu näky Mikkelin vankilassa.

Nappisilmäinen Unto on tuttu näky Mikkelin vankilassa.

Vuoden vankilakoira 2020 on kiltti ja rauhallinen kaveri

Unto on asustanut Mari Törösen luona kahdeksanviikkoisesta pikkupennusta saakka. Kotona Unto nauttii omasta rauhastaan ja vetäytyy mielellään omiin oloihinsa.

”Unto on todella kiltti ja melko rauhallinen. Kotona sitä ei näy muuta kuin ruoka-aikaan ja ulos mennessä. Mutta kun työvaatteet menevät päälle, se on heti tuulikaapissa odottamassa. Jippii, mennään!” Törönen naurahtaa.

”Unto on kolmas työkoirani. Kaikki ovat olleet ihan erilaisia, mutta Untoa nenä kuljettaa kyllä täysin mukana. Työ on sille kaikki kaikessa, se on tosi innokas työntekijä.”

Vankilakoiran statuksesta huolimatta hurmaava Unto on varsin pidetty karvakorva myös vankien keskuudessa.

”Monilla heistä on itselläänkin koira. Vaikka huumekoira on tietyllä lailla ikävä juttu, silti Untoon suhtaudutaan pääosin yllättävän mukavasti”, Törönen kertoo.

Lue myös Seura.fi: Jutta-beagle oli koe-eläin, joka sopeutui nenätyön avulla kotikoiraksi – Mari-omistaja iloitsee: ”Meidän tynnyrissä kasvaneesta tytöstä tuli oman elämänsä sankari”

Kokenut Unto on jo suomenmestari

Vuoden vankilakoira 2020 ei suinkaan ole Unton uran ensimmäinen maineikas kohokohta. Vuonna 2019 Unto voitti myös virkakoirien suomenmestaruuden. Kennelliiton mukaan aiempi kilpailumenestys ja lukuisat onnistumiset työtehtävissä ovat vaikuttaneet Unton tämänvuotiseen voittoon.

”Todella hienoltahan tämä tuntuu”, Törönen kehuu Unton saavutusta.

Huumekoirat jatkavat työssään keskimäärin kahdeksasta kymmeneen vuotta, kunnon ja voinnin mukaan. Nyt viisi- ja puolivuotiaalla Untolla on hyvässä tapauksessa vielä monta virkavuotta jäljellä.

”Se vain nauttii tekemisestä ja nuuskimisesta”, Törönen sanoo.

”Minusta pääasia onkin se, että koiralla on hauskaa, että siitä on mukava tehdä töitä ja että se on onnellinen.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nappisilmäinen Unto valittiin vuoden vankilakoiraksi – tällaista on työkseen nuuskivan labradorinnoutajan arki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X