Kodinhoito

Lukijoiden parhaat siivousvinkit

Lukijamme vastasivat Kotiliesi.fi:n siivouskyselyyn ja tässä poimintoja neuvoista, joilla koti pysyy siistinä ja siivous sujuu mieluisasti:

”Meillä on vanhat hirsiseinät tuvassa, liuhdon ne katajaluudalla. Siihen tarttuvat hämähäkin seitit ja pölyt myös. Siitä jää myös raikas tuoksu.”

”Öljymoppi on ehdottomasti paras siivousväline. Se on lisäksi hiljainen, joten siivouksen voit hoitaa, vaikka muu perhe olisi untenmailla.”

’”Siivoamisesta tulee raikas tuoksu. Talvella jätän matot yöksi ulos ja moppaan lattian.”

”Ei pidä koskaan antaa sotkun äityä äärettömäksi.”

Pientä siivousta joka päivä

”Valitsen hyvää musiikkia ja kuuntelen, kun siivouspyyhkeellä huiskaan menemään. Imurilla saa pölytöntä jälkeä ja se onkin paras kaverini siivotessani. Käytän vain yleispuhdistusainetta, jolla saa koko kodin puhtaaksi.”

”Siivoan säännöllisesti ja jos ei ole tarpeeksi aikaa koko kodille, siivoan yhden huoneen kerrallaan. Putsaan liedet ja uunit heti, ettei lika pääse kerääntymään.”

”Ongelmakohdat puhdistuu ihmesienellä, muuten koti pysyy järjestyksessä tekemällä pieniä asioita joka päivä. Lisäksi meillä on kotona tarkka työnjako siitä, kuka tekee mitäkin.”

”Puhdistan päivittäin pesutilojen ja keittiön pinnat Lidlin li

inoilla, joissa on puhdistusaine valmiina. Pinnat hohtavat puhtautta – aivan mahtava tuote.”

”En omista pölyä kerääviä turhia koriste-esineitä, joten järjestys- ja puhdistusongelmilta iloisesti vältyn. Ja näin rahaakin säästyy.”

”Järjestän iltaisin paikat kuntoon niin aamulla on mukavampi nousta ylös. Kun joka päivä siivoaa vähäsen, suursiivouksetkin ovat helpompia. WC:ssä toimii hyvin Kiillon suihkutettava puhdistusaine!”

Robotti auttaa

”Siivoaminen on kivaa ja vähän voimia vaativaa, kun sen tekee usein. Imuroin huushollin joka toinen päivä. Ravistelen petivaatteet kolme kertaa viikossa. Jos lattia vaatii kostealla pyyhkäisyä teen sen. Tuuletan mattoja vähän säiden mukaan. Kodin pitää näyttää mielestäni aina siistiltä, jotta siellä on kaikilla viihtyisää olla. En ole kuitenkaan mikään niuhottaja, ja välillä voi olla vähän laiskuuttakin työhön ryhtymisessä. Silloin voi sattua vähän riman alituksiakin!”

”Siivoamme mieheni kanssa viikoittain. Meillä on myös robotti, joka siivoaa, kun ei itseä huvita. Pölyt pyyhin mikroliinalla joka viikko. Siivoan aina yhden kohdan paremmin, mitään suursiivousta meillä ei tehdä.”

”Vien lehdet, lasit ja pienmetallit kierrätykseen lähes sitä mukaan kuin niitä tulee. Yritän pitää paikat järjestyksessä, ettei yhtenä päivänä huomaan vain kaikkialla olevan paljon tavaraa ja siivottavaa.”

”Jos siivoan joka päivä vähän, ei muodostu täydellistä kaaosta. Hyvä keino on myös kutsua naapuri tai tuttava kylään, silloin on jopa minunkin pakko siivota.”

Vapaapäivänä on aikaa siivota

”Pidän vapaapäivän siivousta varten. Varaan pikkupurtavaa ja musiikkia. Siivouksen jälkeen hemmottelen itseäni saunalla ja kasvonaamioilla. Löylyjen jälkeen nautin näin talvisin puhtaasta kodista illalla kynttilän valossa… Huh huh, tulipa taas tehtyä!”

”Koti pysyy siistinä, kun laitan tarvitsemani esineet aina samalle paikalle takaisin. Ongelmakohtiin vinkiksi: pyydä hyvä ystävä, joka osaa siivota talkoisiin ja tarjoa kunnon ruoka siivouksen päälle.”

”Siivo ei pysy tekemällä, vaan pitämällä ja paikka kaikilla ja kaikki paikalla! Siivoan joka päivä jotakin: ylimääräiset lehdet pois, vaatteet paikoilleen ja tiskit koneeseen. Suihkepullo tiskipöydällä on aivan ehdoton juttu, sitä jopa miehetkin käyttävät! Ja meillä ainakin estää rappusilla ja eteisessä kunnon kuramatot kaiken hiekan ja kuran tulemisen tupaan asti.”

”Hammastahna voi joskus korvata siivouksessa voimakkaan aineen. Käytän sitä hyvin pienellä likaisella alueella, joka tietysti kestää vesipesua ja huuhtelua.”

”Laimennan pesuaineet sumutinpulloihin. Jokaiselle pesuaineelle on oma pullo oikeassa paikassa. Tiskiaine on kuivauskaapissa, samoin wc:ssä oma pesuaine. Laimennetut pesuaineet säästävät ympäristöä, rahaa ja vaivaa.”

Tarpeettomat tavarat tuovat epäjärjestystä

”Kuljetan aika ajoin jätesäkkiä parin päivän ajan huoneesta toiseen: säkissä paperikassi ekojätteille, toinen kassi paperiroskille, pussi UFF-tavaroille ja muovikassi roskille. Hyvä tehdä muutaman kerran vuodessa kiireettömästi kierrätellen, kriittisesti kotia katsellen. Helpompi siivota ja tuloksena selkeämpi, kauniimpi koti.”

”Tavaroita on ympärillä mahdollisimman vähän. Suuri osa on kanakopeissa, jotka ovat hyvässä järjestyksessä ja luetteloitu. Kanakoppeihin on mukava mennä kun siellä on hyllyt hyvässä järjestyksessä.”

”Tarpeeton tavara heti kierrätykseen. Eteisessä olevaan paperikassiin sujahtavat heti luetut lehdet, kääreet ja muut. Esillä ovat vain kausivaatteet. Keittiön ja kylpyhuoneen kiiltävyys vie huomion muutamilta pölypalleroilta. Jos on kiire, kiillotan hanat ja peilit häikäiseviksi…”

”Käytön jälkeen tavarat paikoilleen. Kerran viikossa tai tarpeen mukaan imurointi ja moppaus. Vaikea lika lähtee luonnonmukaisella Universal Stone puhdistus- ja kiillotusaineella.”

”En ota mitään paineita siivoamisesta, enkä pidä sitä minään erityisenä työnä. Järjestyksessä kaikki on, kun pistän käyttämäni tavarat heti paikoilleen.”

 

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lukijoiden parhaat siivousvinkit

minttuh

Mieleen jääneitä toimivia siivousvinkkejä, joita olen elämän varrella saanut:

– tiskiharjan käyttäminen lavuaarien ja etenkin hanojen tyven pesussa. Sen jälkeen kiillotus pehmeällä pyyhkeellä. Hanat ovat kuin uudet, eikä hanan tyveen kerry saippuasakkaa.

– Takan lasiluukun saa helposti ja myrkyttömästi puhtaaksi, kun hieroo lasiin tuhkaa kostutetulla sanomalehdellä.

– Sokerinpala tekee ihmeitä! Hiero sillä hellan levyjen reunamia. Irrottaa lian näppärästi.

Frouva

Ottaisin mieluusti itselleni kotisiivoojan kerran, pari kuukaudessa, jos hän pystyisi lajittelemaan paperinkeräykseen ne postit mitä ei enää lueta, hän laittaisi likapyykit koneeseseen ja lajittelisi puhtaat vaatteet kaappeihin, järjestelisi ylipäätään tavarat paikoilleen, tamppaisi matot, tuulettaisi vuodevaatteet, vaihtaisi lakanat jne. Sellaisen siivouksen jälkeen olisikin todella helppoa itse imuroida ja pyyhkiä lattiat. Sillä niin se vain on, että todella työläs vaihe siivouksessa on juuri nuo hommat joita luettelin. Kun ne kaikki on tehty, onkin jo ilta pitkällä ja niin väsyksissä, ettei jaksa tehdä enää sitä mikä siivouksessa on tavallaan selkein työvaihe.
Mutta eihän se kotisiivooja tiedä, mitkä postit olen jo lukenut, mitkä puolipitoiset vielä aion pukea ylleni jne. Ja miksi sitten ylipäätään ottaisi kotisiivoojan, kun kuitenkin itse joutuu hoitamaan siivouksen kurjimman osan? 🙂
Vanahn ajan kotiapulainen olisi ihan kiva, mutta eri asia kuka haluaa olla siinä työssä.

Annah

Olen ajatuksineni Frouvan kanssa samoilla linjoilla.
Ruuhkajunassa tänään keksin, että on kuitenkin tapa, jolla helpotan siivoushommia. Voisin maksaa pari kertaa vuodessa perusteellisesta siivouksesta. Silloin, kun itse olen jo tehnyt Frouvankin luettelemat järjestelytoimenpiteet, tyhjentänyt kaikki lattiat roinasta ja laitellut tavarat paikoilleen, joku muu saa:
-imuroida ja pestä lattiat
-kuurata vessan ja kylppärin pinnat katonrajasta lattiaan
-pestä kaikki keittiön kaappien ovet ja tasot
-pyyhkiä lasiovisten kirjakaappien ovet sisältä ja ulkoa (ehkä myös imuroida kirjat)
-pestä sisäovet ja ovenpielet
-kuurata tuulikaapin seinistä kuraroiskeet
-pyyhkiä pölyt kaikkien korkeiden kaappien päältä

Ehkä mieleeni juolahtaa vielä lisää ”harvoin tehtäviä” juttuja – siis niitä, jotka yleensä tekee pikku osan kerrallaan, jos on akuutti tarve tai ei tee ollenkaan, kun voimat jo loppuivat.

kerkai

Järkeviä siivoajia nämä Kotilieden lukijat. Haluaisin kuulua heidän ahkeraan joukkoon !

!

sanokaa edes jotain millä siivoaminen menee nopeammin!

!

niin en ymmärrä mitään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.