Pese pyykki oikein

Haiskahtaako pyykkisi? Siihen on usein syynä matalissa lämpötiloissa pesty pyykki ja likainen kone.

Nykyään suositut pyykinpesuaineet ovat tiivisteitä. Niiden annostelussa kannattaa noudattaa tarkasti pakkausohjeita.

Monet aineet sisältävät zeoliittia, jota käytetään veden pehmentimenä. Se vaatii kuitenkin runsaasti vettä huuhtoutuakseen pois pyykistä ja koneesta. Huuhtoutuminen ei enää ole itsestään selvää, sillä nykyään koneet säästävät vettä tehokkaasti.

Varsinkin alhaisissa lämpötiloissa zeoliitti kerääntyy ja kivettyy koneen rakenteisiin. Tekstiileissä se kyllästyy liitumaiseksi ja näkyy vaatteiden pinnalla harmaana pölynä.

Saostumat voi estää pesemällä pyykin välillä korkeissa lämpötiloissa ja käyttämällä nestemäisiä, zeoliitittomia pesuaineita.

Konetta ei saa sulloa myöskään liian täyteen. Ohjenuora on, että pyykkimäärä on sopiva, kun käsi sopii rumpuun rannetta myöden.

Pidennä pesukoneen käyttöikää

Puhdista säännöllisesti pesu- ja huuhteluainelokerot sekä koneen täyttöaukon kumikaulustiiviste esimerkiksi astianpesuharjalla ja vedellä. Kuivaa huolellisesti.

Pyykinpesukoneeseen kannattaa tehdä tyhjäpesu 90 asteessa normaalin pesuaineen kanssa pari kertaa vuodessa. Voit käyttää puhdistusaineena myös sitruunahappoa.

Puhdista pesukoneen nukkasihti noin kolmesti vuodessa sekä kuivausrummun nukkasihti ja vesikaukalo aina käytön jälkeen. Jätä luukku aina raolleen, jotta sisäosat kuivuvat.

Lue lisää pyykinpesusta:
Pyykinpesu ja lajittelu
Pyykinpesukoneen putsaus
Kymmenen vinkkiä tahranpoistoon
Villavaatteen pesu ja hoito

Kuva: Tommi Tuomi

Avainsanat

Keskustelu

Pesukoneen nukkasihti pitää puhdistaa ehdottomasti useammin kuin kolme kertaa vuodessa! Mihinkähän noin harva puhdistusväli perustuu vai onko artikkeliin tullut kirotusvire?
Itse pesen pyykkiä noin 4 koneellista viikossa ja kyllä nukkasihti pitää sillä pyykkäyksellä tarkistaa kerran kahdessa viikossa. Eihän siihen siinä ajassa ehdi aina kerty juurikaan mitään, mutta pointti onkin puhdistaa sihti senverran usein ettei se pääsekään menemään tukkoon asti. Meilläkin on kissaa ja koiraa talossa ja likainen ammatti, joten sihtiin kyllä kertyy touhnaa vaikkei nenäliinoja pyykkien taskuihin unohtaisikaan.
Ja pyykkilämpötiloista…. 40 asteen pyykissä eivät työhaalarit lähde vielä miksikään ja sama pätee liinavaatteisiin ja alushousuihin. Nykyään vain on vaikea löytää alusvaatetta (etenkin naistenmallisia), jonka kaikki osat ”kestäisivät ” valmistajan antamien tietojen mukaan 60 asteen pyykin -pöksy kuin pöksy haluaa 30-40 asteen pesun. Veritahra toki tarvitsee kylmän pesun, mutta tämän tahranpoisto-operaation jälkeen pitää voida pestä pöksynsä kyllin kuumassa. Naisten alushousujen kuminauhat ovat myös usein epäkäytännöllisesti ommeltu suoraan housunreunaan kiinni. Vanhanajan nauhakujalliset vyötäröt ovat suosiossani, koska silloin kuminauhan vaihtaminen uuteen käy kädenkäänteessä samalla kun katsoo puoli yhdeksän iltauutisia.
Kummeksun toisaalta henkilöitä, jotka käyttävät pesuveden ottoon kuumavesiliitäntää. Joissain tapauksissa tuo tietysti vuoden mittaan joitakin euroja säästöä, kun kone ei kuluta itse energiaa veden lämmitykseen ja jos käyttöveden lämmitys on toisella keinolla edullista. Kuumavesiliitännän vesi vain on helposti liian kuumaa aremmille konepesunkestäville kuiduille (villa, silkki, elastaani yms.) Itse ajastan pesukoneen yösähkölle ja arvelen saavani siinä saman säästön. Nykyään nuo aurinkopaneelit ja -keräimet ovat yleistymässä kotitaloussähkön lähteenä, ehkäpä niiden avulla saadaan lähiaikoina säästöä myös näihin pyykkihommiin.

Maajaanalle: Puuvillaiset alusvaatteet kestävät kyllä pesun kuudessakymmenessä asteessa, vaikka pesulapun merkintä muuta väittääkin! Itse pesen aina alusvaatteet kuudessakympissä eivätkä ne ole siitä kärsineet tai kutistuneet. Pesulappuun merkitään usein varmuuden vuoksi tarvittavaa matalampi pesulämpötila; näin valmistaja välttyy vastuusta, jos kuitenkin kyseinen vaatekappale kärsisi pesussa jotenkin. Maajaana on oikeassa siinä ettei matalampi pesulämpötila riitä pikkuhousuille tai kalsareille, vaan hygienian kannalta ne kannattaa aina pestä kuudessakympissä.

Kommentoi juttua: Pese pyykki oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X