Kodinhoito

Pöytäliinat sileiksi

Pöytäliinat kannattaa pesun jälkeen kuivattaa oikein, jotta ne saa sileiksi. Mankeloidessa luonnonkuituiseen tekstiiliin syntyy hieman kiiltävä, likaa hylkivä pinta.

Tai kokeile rullausta: vedetyt liinat taitetaan kaksinkerroin ja taitoksen sisään laitetaan paksu muoviputki, jonka ympärille liina kääritään tiukasti. Kun pinta on kuiva, kääre avataan ja annetaan kuivua loppuun.

Vedetyt, kosteat liinat voi myös taitella pinoon, jolloin päällimmäiset suoristavat painollaan alimmaisia muutaman tunnin ajan ennen lopullista kuivatusta. Sileytetyt pöytäliinat säilytetään rullattuina, jolloin niihin ei jää ylimääräisiä taitosjälkiä.

Kirjotut liinat silitetään nurjalta puolelta, muut oikealta. Lämpötila valitaan materiaalin mukaan. Pitsiliinat kannattaa tärkätä. Helpoiten tärkkäys onnistuu sumutettavalla silityksen apuaineella tai tärkillä.

Tärkin voi valmistaa myös itse: keitä 0,5 l vettä, 1 tl suolaa ja 2 tl perunajauhoja kiisseliksi. Huuhtele liina kiisselissä ja silitä kuivaksi.

Teksti: Elisa Johansson

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pöytäliinat sileiksi

minttuh

Puuvillaiset, pellavaiset tai muut poppanakaitaliinat on usein vaikea saada halutun sileiksi. Taitoksia ja ryppyjä jää, jos liina on päässyt liiaksi kuivumaan. Nykyään mankeloin liinat kosteina suoraan pesukoneesta. Ripustan ne sitten kuivumaan. Liinat ovat sileitä ja rypyttömiä.

kerkai

Joskus käytin rullaukseen salaojaputkenpätkiä. Mistähän löytäisin
ihan oikeita pyykinkuivausrullia? Ostaisin heti.

Leila Hannele

Työtehoseura osaa neuvoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.