Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 1.7.2018.

Avoimet puutarhat -päivä tulee taas – 10 tärppiä tapahtumaan

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 1.7.2018. Kokosimme 10 vierailun arvoista puutarhaa ympäri Suomen.

Heinäkuun ensimmäinen sunnuntai on puutarhaharrastajien ja miksei muidenkin vehreydestä nauttivien lempipäivä. Seitsemättä kertaa järjestettävässä Avoimet puutarhat -tapahtumassa on mukana useita satoja puutarhoja ympäri Suomen.

Vierailijat pääsevät tutustumaan kotipuutarhoihin, yleisökohteisiin ja kauppapuutarhoihin. Vuodesta 2012 järjestetyssä tapahtumassa on kävijöitä vuosittain noin 50 000.

Maksuttoman, valtakunnallisen tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto, Kotipuutarha-lehti ja Svenska Trädgårdsförbundet.

Avoimet puutarhat -tapahtuma tulee taas

© Pauliina Salonen

Tapahtuman sivulla pääset tutustumaan mukana oleviin puutarhoihin, ja löydät vierailukohteiden tiedot ja aukioloajat.

Tänä vuonna puutarhat ovat avoinna 1.7. kello 12–17. Vierailuille ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Osa puutarhoista on myös auki sopimuksen mukaan.

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet kotimaassa: tunnetko jo nämä 7 upeaa puistoa ja puutarhaa?

Listasimme 10 tärppiä Avoimet puutarhat -tapahtumaan. Nämä puutarhat kannattaa käydä katsomassa!

1. Kohti syötävää metsäpuutarhaa Helsingissä

Helsingin Kumpulasta löytyy hedelmäpuiden ympärille koottuja kasvikiltoja, kohopenkkejä, monenlaista ravinteiden kierrätystä huussista bokashikompostointiin sekä kasvihuone, jossa on aurinkolämpöakku. Pienelle tontille on kertynyt monipuolinen lajisto, erityisenä mielenkiinnon kohteena monivuotiset syötävät kasvit. Metsäpuutarhassa pääsee kuulemaan ajatuksia permakulttuurisesta suunnittelumenetelmästä ja puutarhassa pidetään lyhyitä tietoiskuja tasatunnein.

Lue myös: 60 asiaa, jotka voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi

2. Rauni Lavinkosken puutarha Espoossa

Rauni Lavinkosken puutarha sijaitsee Espoon Iirislahden pientaloalueella vanhojen omenapuiden syleilyssä. Jo neljäs sukupolvi vaalii puutarhaa. Sodan jälkeen tontti oli perunamaana. Nyt tunnelmaa luovat vanhat puut ja keväisten sipulikukkien loisto sekä syksyisin talon korkuisten syyshortensioiden valkoisuus. Väriloistoa lisäävät runsaat ruukkuistutukset. Noin 1000 neliön kokoinen puutarha on osittain luonnontilainen.

3. Heinin puutarha ja citykanat Tampereella

Heinin puutarha ja citykanat sijaitsevat rintamamiestalon pihalla Linnainmaalla Tampereella. Puutarhasta löytyy pieni hyötytarhanurkkaus, perennoja, kanoja ja pupuja. Puutarhaa on rakennettu neljä kesää, ja nyt on menossa viides.

Lue myös: Haavena omat kanat? Näin perustat kesäkanalan

4. Bohemian Lulle Vantaalla

Bohemian Lulle on Gaudin innoittamana muotoutunut boheemi puutarha. Kasvit, tontin koko, sijainti ja vanhat perennat saivat omistajan alun perin rakastumaan paikkaan, josta on vuosien saatossa muokkaantunut uniikki piha.

Lue myös: Inspiroidu ja nappaa vinkit: näin perustat amppelipuutarhan

5. Pikku Ainola Oulussa

Pikku Ainolan puutarhan rakentaminen on aloitettu täysin käsipelillä ja pienellä budjetilla vuonna 2002. Puutarhasta löytyy paljon perennoja. Vedenpidätykseen on kiinnitetty huomiota, koska pohjamaana on keskikarkea kuiva hiekka. Puutarhassa kierrätetään materiaaleja ja kompostoidaan. Puutarhaan valmistuu 2018 iso vesiaihe.

Lue myös: Haluatko helppohoitoisen puutarhan? Nämä 7 vinkkiä auttavat pihasuunnittelussa

6. Ritvan tomaattitarha Turussa

Ritvan tomaattitarha on noin 800 neliön kaupunkitontti, jossa kasvaa kesällä 2018 noin 110 tomaattilajiketta. Tomaatteja löytyy kahdeksan neliöisestä kasvihuoneesta, seinänvieruskasvihuoneesta, terassilta, seinustoilta ja lavoista. Tomaattitarhassa voi tutkia etenkin pohjoisia, lyhyen kasvukauden tomaatteja.

Lue myös: Kotipuutarhurin tomaattilajikkeet

7. Taivaanrannan piha Jyväskylässä

Taivaanrannan pihassa parasta on oma rauha ja viihtyisä piha sekä kauniit maisemat korkealta mäeltä, kuvailevat asukkaat. Kesällä 2017 piha sai vihreän peitteen ja istutusryhmiä, joissa oli ajatuksena kauneus, selkeys ja helppohoitoisuus. Pihalla on myös pieni kasvi- ja mansikkamaa, 20 neliön kasvihuone, leikkimökki ja nuotiopaikka.

8. Koiskalan kartano Lahdessa

Koiskalan Kartano on toimiva, nykyaikainen luomutila, jonka päätuotantosuunta on viljan ja palkokasvien viljely sekä suomenlampaiden kasvatus. Kartanon piha-alueen muotopuutarhan palauttaminen alkuperäiseen asuunsa on työn alla.

Lue myös: Testaa, kuinka hyvin tunnet luonnonkukat

9. Kukkolan näytepuutarha Joensuussa

Kukkolan näytepuutarha on perustettu 2002 havainne- ja näytepuutarhaksi. Puutarha jakautuu kolmeen eri teemaan; koriste-, yrtti- ja mauste- sekä hyötykasvit. Puutarhassa on yksi- ja monivuotisia kasveja, yksivuotisten kasvien määrä ja lajikkeet vaihtelevat vuosittain. Kukkolan tilalla on myös Antin arboretum, joka on noin 1,5 ha kokoinen puulajipuisto.

10. Sainion puutarha Porissa

Sainion puutarhassa on yhdistetty Aasiaa ja suomalaisuutta. Suuri, 50-luvulla perustettu piha on pääosin suomalaistyyppinen perennoineen, kesäkukkineen ja pensaineen, mutta sieltä pääsee myös aasialainen kivipuutarhaan, jossa voi nähdä esimerkiksi vesiaiheita, japanilaisia lyhtyjä ja viehättäviä polkuja.

Lähde: Avoimetpuutarhat.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Avoimet puutarhat -päivä tulee taas – 10 tärppiä tapahtumaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X