Puutarha

Älä leikkaa puita ja pensaita väärin – puutarhuri paljastaa pahimmat virheet

Repsottavatko puutarhan puut ja pensaat villeinä? Ennen kuin kaivat sahat ja oksasakset esiin, lue puutarhuri Juha Toikan vinkit, miten vältät pahimmat virheet puiden ja pensaiden leikkaamisessa.

Vaurioituneet ja kuolleet oksat voi poistaa milloin vain. Jos suunnittelet puille ja pensaille suurempaa leikkausoperaatiota, ole tarkkana.

”Mittaa kahdesti, sahaa vain kerran on vanhan puusepän ohje kisällipojalle ja se pätee yhtä hyvin puiden ja pensaiden leikkauksessa”, neuvoo puutarhuri Juha Toikka.

Toikka paljastaa viisi pahinta virhettä, joita puita ja pensaita leikkaava voi tehdä. Älä siis sorru näihin erheisiin!

1. Leikkaat puita tai pensaita vain leikkaamisen ilosta

Moni kaivaa oksasakset ja sahat esiin keväällä. Kevät ei kuitenkaan automaattisesti ole oikea aika leikata juuri oman puutarhan pensaita tai puita. Oikea leikkausaika riippuu lajista ja toisaalta puita ei ole pakko leikata joka vuosi. Juha Toikka kehottaa leikkaamaan vain, kun sille on oikeasti tarvetta. Ja silloinkin vain vähän kerrallaan.

”Leikkaaminen on pitkäjänteistä hommaa eikä kerralla tule valmista vanhemmilla puilla tai puilla, joita ole leikattu vuosiin. Mieti ensin, minkä näköisen lopputuloksen haluat ja jaa leikkaaminen vähintään kolmelle vuodelle”, Toikka sanoo.

Lue myös: Käytännön vinkit: hoida puutarhaa kuukalenterin mukaan

2. Leikkaat kasveja liian rajusti

Leikkaamisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pahimmassa tapauksessa koko kasvi voi kuolla, jos innostut saksimaan puuta liikaa.

Liian rajun leikkaamisen jälkeen omenapuut ja muut hedelmäpuut jättävät sadon tekemättä, sillä ne keskittävät voimansa versojen kasvattamiseen.

Liikut vielä turvallisilla vesillä, kun leikkaat puusta vain alle kolmasosan.

”Leikkaamisessa pitää ajatella puusta poistuvaa lehtimassaa, ei niinkään oksia.”

Älä leikkaa puita ja pensaita väärin – puutarhuri paljastaa pahimmat virheet

3. Leikkaat kasvin teknisesti väärin

Vääränlainen leikkaus voi saada kasvuston repeilemään tai jättää jälkeensä liian pitkiä oksantynkiä. Varo myös, ettet leikkaa liian läheltä runkoa ja huolehdi siitä, että leikkaat oikeanlaisilla välineillä.

Jos oikea leikkaustekniikka mietityttää, pyydä ammattitarhuri paikalle leikkaamaan ja opastamaan ainakin kerran. Myös youtubesta löytyy hyviä ohjevideoita, Juha Toikka vinkkaa.

Lue myös: Omenapuun leikkaus lisää satoisia vuosia – katso kuvat vaihe vaiheelta!

4. Leikkaat mahlaa vuotavat kasvit keväällä

Koivun, luumupuun ja muiden mahlaa vuotavien puiden ja kasvien leikkaus tehdään aina syksyllä, sillä keväällä haava ei pääse umpeutumaan, se vuotaa mahlaa ja leikkaus altistaa puun sienitaudeille.

Lue myös: Omenapuun varttaminen: Katso vinkit ja kuvat vaihe vaiheelta!

5. Toivot leikkauksen olevan oikotie onneen

Leikkaus ei ole ihmelääke, joka parantaa huonosti voivan puun tai pensaan oksasaksia napsauttamalla. Leikkauksella vain autetaan puuta tai pensasta pysymään terveempänä tai silmälle miellyttävämpänä. Leikkaus myös estää puuta tai pensasta leviämästä liikaa.

Kevätleikkaus puutarhassa on tärkeää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä leikkaa puita ja pensaita väärin – puutarhuri paljastaa pahimmat virheet

Luonnosta apu

Erittäin tärkeä tieto, mitä ei useinkaan näe ohjeissa, on kuun vaiheen seuraaminen. Vähenevän kuun aikaan kannattaa tehdä pääsääntöisesti leikkaukset. Silloin kasvinesteet eivät nouse ylöspäin, eikä kasvi voi vuotaa kuiviin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.