Auringonkukat loistamaan kimpuissa, ruukuissa ja pihamaalla – nappaa vinkit!

Keltaisesta auringonkukkamerestä pääsee nauttimaan loppukesästä. Näiden neuvojen avulla saat auringonkukat kukoistamaan kimpuissa, ruukuissa ja puutarhassa.

Auringonkukkapellolla korkeiden kukkavarsien lomassa kävellessä valtava kukkamäärä ja muhkeat auringonkukat tuntuvat suorastaan epä­todellisilta. Kukkien keskellä olo on kuin Liisalla Ihmemaassa.

Ei ihme, että auringonkukat ovat inspiroineet taiteilijoita jo vuosisatojen ajan. Kuuluisimpiin auringonkukkia esittäviin maalauksiin lukeutuu ­Vincent van Goghin teos Auringonkukkia. Myös taidemaalarit Paul Gauguin ja Georgia O’Keeffe ovat ikuistaneet hurmurit teoksiinsa.

Auringonkukat ovat kotoisin Pohjois-­Amerikasta, mistä ne ovat levinneet Etelä-Amerikkaan. Perussa auringon­kukasta tuli auringonjumalan vertaus­kuva. Kukan kuvia on löydetty muun muassa inkojen temppeleiden seinistä ja esineistöstä. Eurooppaan ­auringonkukat saapuivat löytöretkeilijöiden matkassa.

Auringonkukan tieteellinen nimi Helianthus tulee kreikan kielestä. Helios tarkoittaa aurinkoa, anthos kukkaa.

Suuret ja iloiset kukkaset innostavat asetelmien ja kimppujen tekoon. Jo yksikin auringonkukka piristää – iso nippu kukkia se vasta tuokin kotiin aurinkoisen tunnelman.

Lue myös: Löytyykö pihaltasi daalia? Katso kuvat ja tunnista harvinaisuudet – näiden ohjeiden avulla daaliasi menestyvät!

Auringokukka

Kuva: Annabelle Antas

Kerää auringonkukat maljakkoon

Monissa kunnissa on eri tahojen viljelemiä auringonkukkapeltoja, joista kukkia voi luvallisesti kerätä omaan käyttöön ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan. Vinkkejä tällaisista pelloista kannattaa etsiä esimerkiksi paikallislehdistä ja sosiaalisesta mediasta.

  •  Kevyesti nuppuinen, juuri aukeamaisillaan oleva kukka antaa maljakossa pisimmän ilon, mutta yhtä lailla maljakkoon voi poimia lakastuneen kukkavarren, nyppiä terälehdet pois ja ihailla siementen koristamaa kukkapohjaa.
  • Runsas nippu auringonkukkia ei välttämättä muuta kukkaa rinnalleen tarvitse. Jos kaipaat kukille kaveria, sopivat erilaiset heinät ja yksivuotisina kasvatettavat kesäkukat asetelmaan.
  • Kukat kestävät pidempään, kun muistat vaihtaa veden riittävän usein ja säilytät kimpun viileässä. Kesällä ja alkusyksystä kukkia voi ostaa myös kukkakaupoista.
Auringonkukat kimpussa

Revonhäntä ja sinipiikki­putki sopivat hyvin loisteliaan auringonkukan kavereiksi. Jo muutama heinä tuo kimppuun rentoutta. Kuva: Annabelle Antas

Kasvata auringonkukkia itse

Siemenet voi kylvää suoraan lämmenneeseen maahan. Esikasvatus aikaistaa kukintaa. Muutaman viikon esikasvatus riittää. Siemenet kannattaa kylvää multaan huhtikuun lopulta lähtien. Liian aikaisin kasvatetuista taimista voi kasvaa honteloita.

Taimet kukkivat yleensä heinäkuun lopulta syyskuulle. Kesällä matalia auringonkukkalajikkeita myydään taimiruukuissa. Ne sopivat myös ruukkukasvatukseen.

Matalilla lajikkeilla korkeus on noin 30–60 cm. Korkeat lajikkeet voivat kurotella jopa kolmen metrin korkeuteen. Korkeat lajikkeet voi sitoa narulla nipuksi, jos ne uhkaavat lamota eli kasvaa pitkin maata. Yksittäisille kukkavarsille voi työntää bambukepin tueksi.

Aurinkoisen keltainen on yleisin väri, mutta vaaleankeltaisia, miltei valkoisia ja tummanpunaisia lajikkeitakin on saatavilla. ’Red Sun’ ilahduttaa punaisin kukin, ’Teddy’ kukkii pörhein kerrannaisin kukin.

Auringonkukka

Yksittäinen kukka laakealla vadilla kerää katseet. Herkkään asetelmaan voi hyödyntää kimpusta puretun kukan, joka saa vesimaljassa jatkoaikaa. Kuva: Annabelle Antas

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 16/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Auringonkukat loistamaan kimpuissa, ruukuissa ja pihamaalla – nappaa vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X