kausivalot ulos

Kausivalot ulos – tarkista nämä asiat, ennen kuin ripustat

Loppusyksyn loputtomalta tuntuvaan pimeyteen lohtua tuovat kausivalot. Valokoristeet voit rakennella itsekin, mutta tee se aina turvallisuudesta tinkimättä.

Hämärinä loppusyksyn päivinä valoisat hetket ovat lyhyet, joten kausivalot loistavat puutarhassa päivälläkin. Valoketjut, -köydet, -verkot sekä koristevalaisimet tuovat joulumielen. Voit suunnitella valmiista vaihtoehdoista tai rakentaa itse kausivalot ulos.

Lue myös: Valaise kulkuväylät kauniisti

kausivalot ulos

Kukkien joukkoon kieputettiin ulkokäyttöön hyväksytty LED-lamppusarja.

Kausivalot ulos: käytä vain hyväksyttyjä valosarjoja

Ulkokäyttöön sopivat vain valosarjat, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Valosarjan tulee olla vähintään sateenkestävä, mieluiten suojausluokkaa IP44, joka kerrotaan tuotetiedoissa. Pakkauksessa tulee lisäksi olla CE-merkintä, maahantuoja ja yhteystiedot. Säilytä pakkaus, jotta tiedot pysyvät tallessa.

Tavallisimpia ovat nykyisin pienoisjännitteellä toimivat LED-valosarjat, jotka kuluttavat vähän virtaa, ovat pitkäikäisiä, eivätkä rikkoudu helposti. Jos valosarjan lamppu kuitenkin sammuu, vaihda se heti samanlaiseen.

Turvallisimmat kausivalot ulos ovat muuntajalla varustetut pienoisjännitteellä toimivat valosarjat. Helppokäyttöisintä, jos muuntajakin on ulkokäyttöön tarkoitettu. Mikäli näin ei ole, muuntaja täytyy sijoittaa sisälle ja johtaa valosarja ulos johtoja vahingoittamatta. Jos johtoa taivutetaan liikaa tai se jää puristuksiin, sen eristeet vahingoittuvat ja aiheuttavat palonvaaran.

Noudata aina valmistajan ohjeita asentaessasi valosarjaa

Ulkopistorasiassa, johon valosarja kytketään, tulee olla vikavirtasuojakytkin. Muuntajaan ei saa kytkeä enemmän valosarjoja kuin ohjeessa on kerrottu. Ole varovainen, että muuntajat ja valosarjat eivät sekoitu toisiinsa kesävarastoinnin aikana. Kokeile uutta valosarjaa vasta, kun olet purkanut sen pakkauksesta.

Puutarhuriopiskelija Päivi Kokkonen valmisti joulun tähden villiviinin versoista ja valaisi sen patterivalosarjalla.

Paristoilla toimivat kausivalot ulos ovat pitkäikäisiä

Kokeile myös ulkokäyttöön hyväksyttyjä paristoilla toimivia valosarjoja. Vaikka niiden lamput eivät olisi vaihdettavissa, paloaika voi olla vaikkapa 20 000 tuntia. Valoketjuja on saatavilla usean metrin pituisina. Käyttöaikaa lisää ajastimien käyttö.

Arveluttaako valosarjan turvallisuus?

Varastoi valosarjat käyttöajan ulkopuolella kuivassa varastossa mieluiten alkuperäispakkauksissaan, jolloin tuotteet eivät mene sekaisin. Jos vanhan valosarjan kunto yhtään arveluttaa, jätä se käyttämättä, ja vie se käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita vastaanottavaan SER-jätteen keräyspisteeseen.

Tukesin ylläpitämä Markkinavalvontarekisteri sisältää tiedot tuotteista, joiden myyntiä on rajoitettu Tukesin hallintopäätöksillä.  Rekisteriin kootaan myös yritysten vapaaehtoisesti tekemät vaarallisia ja merkittävästi vaatimustenvastaisia tuotteita koskevat takaisinvedot, markkinoilta poistamiset ja turvallisuustiedotteet.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kausivalot ulos – tarkista nämä asiat, ennen kuin ripustat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X