Avoimet puutarhat

Avoimet puutarhat -päivä lähestyy: 10 tärppiä vuoden ihanimpaan puutarhapäivään

Avoimet puutarhat -tapahtuma järjestetään jälleen sunnuntaina 5.7.2020. Kokosimme yhteen 10 vierailun arvoista puutarhaa ympäri Suomen.

Sadat puutarhaportit avautuvat jälleen vierailijoille heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina 5.7.2020. Avoimet puutarhat -tapahtuma tarjoaa jokaiselle kotipuutarhurille mahdollisuuden päästä ihailemaan toinen toistaan hurmaavampia puutarhoja ympäri Suomen.

Lue myös: Hannan kukkapenkit pursuavat pioneja! Katso kuvat puutarhasta, joka kukkii keväästä syksyyn

Tänä vuonna puutarhat tulevat myös kotisohvalle! Virtuaalikierroksella pääset nauttimaan kasvien lumosta, vaikka paikanpäälle reissaaminen ei olisikaan mahdollista.

Avoimet puutarhat -teemapäivään voi osallistua ilman ilmoittautumista. Puutarhat ovat avoinna klo 12–17, osa sopimuksen mukaan. Virtuaalikohteet löytyvät täältä, ja niitä voi ihailla 5.–31.7. välisenä aikana.

Avoimet puutarhat -teemapäivä

Listasimme 10 tärppiä Avoimet puutarhat -tapahtumaan. Nämä puutarhat kannattaa käydä katsomassa!

1. Kotipuutarha Aarninkenttä Ylitorniossa

VI-kasvuvyöhykkeellä sijaitseva kotipuutarha Aarninkenttä on täynnä luonnonkiviä, vesiaiheita, puita, pensaita ja perennoja sekä hyötykasveja. Väreillä leikittelevä puutarha on rakennettu viimeisen 30 vuoden aikana entiselle peltoalueelle, ja se uudistuu lähes vuosittain uusien kukkien ja penkkien muodossa.

2. Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla

Jokilaakson matkailupuutarha on yli 100-vuotiaan entisen emäntäkoulun alueella sijaitseva upea puutarhamatkailukohde, josta löytyy jopa yli 60 000 kasvia puista pensaisiin ja tavallisimmista kesäkukista harvinaisuuksiin. Lasten ilona alueella asustaa lampaita, kaniperhe, silkkikanoja ja luonnonvaraisia sorsia. Alueella voi piipahtaa myös kahvilassa.

3. Tiedetila Keuruulla

Kaupungin hulina vaihtuu hiljaisuuteen Tiedetilan puutarhassa. Tiedetila on Keuruun Pihlajavedellä sijaitseva entinen koulukiinteistö kirjaimellisesti keskellä ei mitään – Pihlajavedellä asuu noin yksi henkilö neliökilometrin alueella. Puutarha koostuu luonnonkukista, niityistä, yrteistä ja kokeiluista, sisätiloissa toimii mikrotietokonemuseo.

4. Karjalanruusu M. Halosen kukkapelto Rääkkylässä

Perhosten ystävät hoi! Karjalanruusu M. Halosen kukkapelto on lähes hehtaarin kokoinen leikko- ja kuivakukkaviljelmä, jonka keskellä voi hyvän sään salliessa ihailla kukkameren lisäksi perhospaljoutta. Pellolta on laskettu parhaina loppukesän päivinä jopa yli tuhat perhosta!

Pellolta voi poimia kukkia pientä maksua vastaan. Samalla voi tehdä tuttavuutta alueella asusteleviin hauskoihin maatiaiskanoihin.

Lue myös Anna.fi: Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

5. Arboretum Lönneberga Maskussa

Arboretum Lönneberga kokoaa yhteen puita kaikista maapallon maanosista. Erilaisia puuvartisia lajeja on noin 750! Mukana on myös tulppaanipuun ja mulperinpuun kaltaisia harvinaisuuksia.

Alueelta löytyy myös Kalevalassa mainittu ”kultakuusi kirjokansi” – ja lammenrantakoivun telkänpöntössä on asustanut jo usean vuoden ajan sotka.

6. Bollstad Gård Raaseporissa

Bollstad Gårdin vanhan kantatilan juuret juontavat 1400-luvulle saakka. Puutarhan kunnostus on aloitettu keväällä 2020, ja viilliintyneestä heinikosta kaivetaan esille niin liljoja, ruusupensaita kuin pioneitakin, vanhoja omenapuita ja upeita saarnia sekä villiintynyt kirsikkametsä.

Kunnostusta pyritään tekemään luonnon ehdoilla – alueelta löytyy useampia lahopuutarhoja ja pörriäisille omia vesipisteitä.

7. Villi piha Iitissä

Villissä pihassa puutarhanhoidon johtoajatuksena on vain kauneus. Etelärinnetontilla kukoistava perennapuutarha leikittelee runsaudellaan – pioneita on yli 70 lajiketta, kuunliljoja, kärhöjä ja muita perennoja lukematon määrä. Kesä-heinäkuun vaihteessa puutarha loistaa parhaimmillaan.

Perheen pienimpiä ilahduttavat pihamaan hevoset, koirat, kissat ja kanat. Sään salliessa alueella on myös ulkokahvila ja pihamyymälä.

8. Patruunan puutarha Kouvolassa

Patruuna Gottlieb Kreidl perusti 1800-luvun lopulla asuntonsa ympärille värikkään puiston. Nyt patruunan puutarha koostuu Verlan tehdasmiljöön pihan puistosta ja hyödykepuutarhasta. Yli 150 vuotiaan puutarhan kukkaloisto on huipussaan loppukesästä.

Puutarhassa järjestetään opastettuja kierroksia tehdasmuseon puutarhurin johdolla. Tänä kesänä Verlassa voi ihailla myös pöriseviä mehiläistarhoja.

9. Muistojen kivipuutarha Loviisassa

Keväisin japanilaistyylinen kivipiha, kesäisin kukoistava keidas. Muistojen kivipuutarha on kasvanut alun perin ankeasta asfalttipihasta koko perheen lempipaikaksi. Puutarha on täynnä monia suosikkikasveja pioneista kelloköynnöksiin ja alppiruusuista maanpeittokasveihin. Puutarhassa on otettu huomioon linnut ja siilit tarjoamalla niille vettä sekä kylpemis- ja ruokapaikkoja.

10. Kohti syötävää metsäpuutarhaa Helsingissä

Helsingin Kumpulassa sijaitsevan 1930-luvulla rakennetun talon pihasta on vähitellen muotoutumassa pienoiskokoinen syötävä metsäpuutarha. Hedelmäpuiden ympärille on koottu kasvikiltoja ja kohopenkkejä, ja erityisenä mielenkiinnon kohteena ovat monivuotiset syötävät kasvit. Avoimet puutarhat -teemapäivänä puutarhassa pidetään tasatunnein lyhyitä tietoiskuja permakulttuurisista aiheista.

Maksuttoman, valtakunnallisen tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto, Kotipuutarha-lehti ja Svenska Trädgårdsförbundet.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Avoimet puutarhat -päivä lähestyy: 10 tärppiä vuoden ihanimpaan puutarhapäivään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X