Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!

Basilika (Ocimum basilicum) on suosittu keittiöyrtti, josta käytetään lehtiä ja latvaruusukkeita. Katso vinkit, joiden avulla basilikan kasvatus onnistuu!

Basilikan kasvatus vaatii lämpöä, valoa ja kosteutta. Kasvi viihtyy myös avomaalla, kunhan paikka on lämmin.

Lue myös: Itse tehty pesto sopii joka tilanteeseen – poimi 5 nerokasta ideaa

Basilikan kasvatus

Basilikan kylväminen

Kylvä maalis–huhtikuussa 3–4 siementä per ruukku. Peitä siemenet hyvin ohuesti mullalla tai hiekalla. Kastele multa kosteaksi suihkepullolla. Muista sumuttaa kylvöstä säännöllisesti itämisen ajan, sillä multa ei saa kuivua.

Laita ruukku valoisaan ja vedottomaan paikkaan ikkunalaudalle. Suojaa suoralta auringonpaahteelta.

Latvo taimet ensimmäisen kerran, kun versoissa on muutama pari kasvulehtiä. Anna kasvaa muutama sentti ja latvo uudelleen.

Kastele basilikaa säännöllisesti. Voit lannoittaa yrttiä lisäämällä multaan hitaasti liukenevia kanankakkarakeita tai lannoitepuikkoja tai sekoittaa kasteluveteen liuoslannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Lue myös: Tiesitkö, että jo yhdestä kaupan inkivääristä voi kasvattaa omat inkiväärit? Hortonomi jakaa 5 vinkkiä, joilla inkiväärin kasvatus onnistuu

basilikan kasvatus

Seppo Saarentola

Basilikan istutus

Istuta yrtti avomaalle vasta, kun hallan vaara on varmasti ohi. Suojaa tarvittaessa hallaharsolla.

Istuta yrtti aurinkoisella ja lämpimälle kasvupaikalle. Basilika pitää ravinteikkaasta mullasta. Istutusväli on 15–25 cm.

Lue myös: Tee itse helpot yrttimerkit

Basilikan hoito

Pidä yrtin kasvualusta tasaisen kosteana, älä kuitenkaan jatkuvasti märkänä.

Basilika on arka kylmälle, joten siirrä se sisälle tai suojaa harsolla, jos lämpötila laskee.

Basilikan satoa voi korjata koko kasvukauden. Leikkaa yrtin versonkärkiä ja lehtiä jatkuvasti tarpeen mukaan. Näin kasvusto tuuhistuu. Jos leikkaat versoja kerralla paljon, anna versojen kasvaa sadonkorjuukertojen välillä.

Poista kukkanuput ja latvo basilikaa ahkerasti, sillä kukinta kitkeröittää basilikan makua ja vähentää lehtien määrää.

Lue myös: Perunan kasvatus ämpärissä – katso vinkit!

Basilikan kasvatus kaupan ruukusta

Basilikan ruukkutaimia saa puutarhamyymälästä. Jos käyttää vihannestiskin yrttiruukkuja, kannattaa varmistaa, että niiden juuristo on istutettaessa kunnossa.

Lähteet: Kekkilä ja Martat

Avainsanat

Keskustelu

Voi ehtiä kylvää myös myöhemminkin lisää. Itse kylvin kesä-heinäkuun vaihteessa lisää erilaisia basilikoita, ja sitruunabasilika näyttää tuottaneen muutamassa viikossa jo viisisenttisiä taimia. Elokuussa niistä voisi odottaa saavansa siis satoa. Lisäksi kylvin thai-ja pyhäbasilikaa, jotka ovat olleet hitaampia, ja säiden tilapäisesti kylmettyä siirsinkin koko viljelmän nopeasti kasvihuoneeseen. Kannattaa liottaa basilikansiemeniä yli yön (koosta riippuen, sillä pyhäbasilikan siemenet olivat vähän liian pieniä, mutta huomasin sen liian myöhään).

Kommentoi juttua: Basilikan kasvatus: Näin kasvatat herkullisen basilikan itse – katso vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X