Puutarha

Puutarhapiireissä kohkataan nyt biohiilestä – ja syystä! Näin käytät "mustaa kultaa", jolla on monia hyödyllisiä vaikutuksia

Eloperäisistä aineksista valmistettu biohiili on puutarhurille arvokasta mustaa kultaa, sillä hiilen ansiosta maa pidättää entistä enemmän kosteutta ja ravinteita, mikä saa kasvit kukoistamaan.  

Biohiilestä puhutaan puutarhanhoidon uutena ihmeaineena, maata mullistavana mustana kultana, mutta oikeasti hiiltä on hyödynnetty viljelyssä jo ammoisista ajoista lähtien. Jo muinaiset Etelä-Amerikan Amazonin alueen alkuperäiskansat muokkasivat sademetsän köyhästä maasta kelpoa viljelymaata lisäämällä siihen hiiltä.

Hiili on käytännössä lähes ikuista, joten kerran maahan sekoitettu hiili jatkaa maan kunnon kohentamista vuosisatojen tai jopa -tuhansien ajan.

Lue myös: Kannattaako tuhkan levitys puutarhaan? Katso vinkit, joiden avulla tuhka toimii lannoitteena parhaiten

Monia hyödyllisiä vaikutuksia

Biohiili on ladattava ennen käyttöä

Ennen maahan sekoittamista biohiili pitää ladata eli imeyttää siihen ravinteita. Muuten voi käydä niin, että maahan lisätty huokoinen biohiili imee itseensä siinä jo olevia ravinteita, ja kasvit jäävät ilman.

Biohiilen voi ladata vaikkapa niin, että käyttää sitä kompostin kuivikkeena. Samalla kun komposti tekeytyy, biohiili lataa siellä itseensä ravinteita. Biohiilen lisäys kompostiin on muutenkin hyvä idea, sillä sen ansiosta komposti valmistuu nopeammin. Biohiili hillitsee myös kompostin hajuja.

Pikaisemmin biohiilen voi ladata liottamalla sitä muutaman päivän verran lannoitelitkussa, kuten ämpärillisessä nokkoskäytettä tai virtsassa.

Hiili on hyvä sekoittaa maahan lataamisen jälkeen. Sopiva määrä biohiiltä on noin ämpärillinen neliötä kohden.

Lue myös: Ilmainen lannoite omasta takaa: Näin käytät virtsaa lannoitteena puutarhan ja kodin kasveille

Valmista biohiili itse tai hanki valmiina

Puutarhamyymälöistä ja markettien puutarhaosastoilta voi ostaa biohiiltä valmiina, mutta sitä voi valmistaa myös itse esimerkiksi kartiohiilettimellä, jonka alaspäin kapeneva muoto on ihanteellinen biohiilen tekoon. Yhtä hyvin valmistus onnistuu maahan kaivetussa kartion mallisessa kuopassa.

Biohiiltä valmistetaan niin, että eloperäisiä aineksia poltetaan kerroksittain niin, että kartiohiilettimen tai kuopan pohjakerrokseen jää kytemään hiillos, joka ei saa happea. Se alkaa muuttua biohiileksi.

Hiilettimen pohjalle sytytetään tuli ja liekkeihin lisätään vähitellen lisää aineksia. Jotta palaminen on mahdollisimman puhdasta, hiiletettävät ainekset pitää asetella ilmavasti. Kun hiiletin alkaa täyttyä, on aika tukahduttaa tuli runsaalla vedellä. Näin hiillos sammuu, eivätkä ainekset ehdi palaa tuhkaksi.

Oikea ajoitus voi vaatia hieman harjoittelua. Jos sammutuksessa hoppuilee, osa aineksista ei ehdi muuttua biohiileksi. Liian myöhäisen tulen tukahduttaminen seurauksena suuri osa aineksista ehtii palaa tuhkaksi.

Jäähtyvää hiillosta on hyvä pöyhiä ja varmistaa, ettei siihen ole jäänyt palopesäkkeitä. Lopuksi jäähtyneet hiilet murskataan käsin puristelemalla tai lapion avulla hienoksi noin 10 mm murskeeksi.

Biohiili
.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puutarhapiireissä kohkataan nyt biohiilestä – ja syystä! Näin käytät "mustaa kultaa", jolla on monia hyödyllisiä vaikutuksia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.