Puutarha

Biojätteen kompostointi onnistuu omalla pihalla – näin muutat ruoantähteet mullaksi

Puutarhan istutukset kiittävät, kun muutat biojätteet lämpökompostorissa muhevaksi mullaksi. Biojätteen kompostointi ei ole vaikeaa.

Biojätteen kompostointi onnistuu sekä omakoti-, pari- että rivitalossa.

Tarkista oman kuntasi kompostointia koskevat säädökset ympäristösuojeluviranomaiselta tai jätehuoltoa hoitavalta taholta ennen aloittamista.

Biojätteen kompostoinnille on asetettu vaatimuksia, esimerkiksi haittaeläimet eivät saa päästä kompostiin ja kompostoinnin tulee olla ympäristölle haitatonta.

Lämpökompostorit ovat hyviä biojätteen kompostointiin, sillä niissä maatuminen on nopeaa ja kompostoituminen on mahdollista talvellakin.

Sijoita komposti paikkaan, johon aurinko ei porota. Helppo ja lyhyt reitti kompostille tekee sen käyttämisestä miellyttävää jopa talvella. Naapurisovun ylläpitämiseksi kompostori kannattaa sijoittaa sivummalle, jos mahdollista.

Kompostorin sopiva koko riippuu siitä, kuinka monta ihmistä taloudessa asuu ja kuinka paljon biojätettä syntyy. Esimerkiksi kahden henkilön taloudessa sopiva koko on noin 200 litran vetoinen kompostori. Suuremmissa talouksissa tai jos biojätettä kertyy runsaasti voi kaksi kompostoria olla hyvä valinta.

Yhden henkilön taloudessa biojätettä ei synny välttämättä tarpeeksi, jotta kompostori toimii parhaalla tavalla. Kesämökillä jätettä ei puolestaan synny säännöllisesti, mikä voi hidastaa kompostorin toimintaa.

Lämpökompostori
Kompostori kannattaa sijoittaa paikkaan, jonne on helppo kulkea. © Tommi Tuomi

Varaa biojätteelle oma astia keittiöön

Keittiössä biojätteille on hyvä varata oma kannellinen astia, jonka pohjalle voi laittaa kananmunakennoa tai sanomalehteä imemään mahdolliset valuvat nesteet.

Kompostoriin voi laittaa

Kompostoriin voi laittaa puutarhasta syntynyttä kasvijätettä. Kasvijätteelle voi myös perustaa oman puutarhajätekompostin.

Biojätteen kompostointi.
Jos keittiön kaapissa ei ole tilaa erilliselle kompostiastialle, voi pöydälle hankkia pienen kannellisen astian, johon biojätteet laitetaan. © Pekka Holmström

Biojätteen kompostointi vaatii säännöllisyyttä

Kun keittiön bioastia on täynnä, sen sisältö tyhjennetään kompostoriin. Kompostorin säännöllinen täyttö pitää kompostointiprosessin aktiivisena.

Laita biojätteen lisäämisen jälkeen massan päälle kerros kuivaa seosainetta, kuten kompostikuiviketta, oksahaketta tai kuivia lehtiä.

Yleensä sentin parin kerros riittää, mutta jos massa on kosteaa, kannattaa kuiviketta käyttää reilummin.

Tämä tasapainottaa kosteustilannetta, toimii kompostin kuohkeuttajana ja ehkäisee hajuhaittoja. Kun massa on kuohkeaa ja ilmavaa, kompostin eliöstö saa happea ja maatumista tapahtuu.

Biojätekompostorin yleisin ongelma on liian märkä massa.

Märkä massa on hapetonta, mätänee ja aiheuttaa hajuhaittoja. Jos kuivikkeen käytöstä huolimatta massa on märkää, lisää kuivikeainesta ja sekoita massaa tarvittaessa.

Biojätteen kompostointi.
Kompostoriin tyhjennetty biojäte peitetään kauttaaltaan kuivikkeella. © Tommi Tuomi

Lämpötila nousee, kun kompostoituminen käynnistyy

Kompostorin lämpötila alkaa nousta, kun jätteen maatuminen alkaa. Kuumimmillaan lämpötila nousee 40–70 asteeseen. Vähitellen massa jäähtyy ja mikrobitoiminta hidastuu. Tällöin maatuminen on loppusuoralla.

Kovina ja pitkinä pakkasjaksoina lämpökompostorien lämpötila voi laskea ja massa jäätyä, eikä maatumista tapahdu. Jäätynyttä kompostia voi täyttää, eikä sitä ole pakko sulattaa, jos jäte mahtuu kompostoriin.

Kompostiheräte vauhdittaa kompostorin toimintaa. Kompostiherätteen sijaan voi käyttää ureaa, lapiollista multaa, nokkosen tai rohtoraunioyrtin lehtiä tai kanankakkarakeita.

Lue myös Anna.fi: Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

Biojätteen kompostointi tuottaa multaa puutarhaan

Kompostoitumiseen menevä aika riippuu muun muassa kompostorista, sinne laitetusta jätteestä ja seosaineesta.

Kypsä komposti on tummanruskeaa, multaista, mutta siitä voi vielä erottaa karkeampaa ainesta.  Kypsä komposti ei haise, vaan sen tuoksu on maanomainen, multamainen.

Puolimaatunutta kompostia voi jälkikypsyttää puutarhakompostissa.

Kompostimultaa voi käyttää maanparannukseen. Katteeksi levitetty 3–5 cm kerros maatunutta kompostia ravitsee ja elävöittää maata.

Kypsästä kompostimullasta, turpeesta ja hiekasta voi tehdä oman multaseoksen lisäämällä kaikkea samassa suhteessa. Multaseos sopii käytettäväksi keittiöpuutarhassa ja istutukseen kaikille puutarhakasveille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Biojätteen kompostointi onnistuu omalla pihalla – näin muutat ruoantähteet mullaksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.