Puutarha

Eikö bokashi-komposti toimi? Asiantuntija paljastaa 5 yleistä virhettä, joihin moni sortuu

Bokashi-kompostointi on helppo menetelmä, joka onnistuu vaikka kerrostalossa. Japanista lähtöisin oleva bokashi-komposti tekee biojätteestä ravinteikasta multaa, mutta menetelmä vaatii muutaman jipon onnistuakseen. Asiantuntija auttaa aloittelijan alkuun ja kertoo, miten vältät viisi yleisintä virhettä.

Biojäte, bokashirouhe ja ilmatiivis ämpäri on kaikki, mitä japanilaisen bokashi-komposti tarvitsee alkaakseen toimimaan. Katso täältä tarkemmat ohjeet, kuinka aloitat suosiota kasvattavan bokashi-kompostoinnin vaihe vaiheelta.

Lue myös: Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit helposti läpi vuoden kuin japanilaiset

Jotta välttäisit pahimmat kompostoinnin karikot, pyysimme Bokashi Suomi Facebook-ryhmän toista perustajaa Linda Wirtasta kertomaan viisi yleisintä bokashiin liittyvää virhettä. Kun pidät mielessä nämä, saat runsasravinteista multaa ja kasvisi kiittävät.

1. Bokashi-komposti vaatii pilkkomista, älä heitä kompostiin kokonaista vihannesta

Pilko kaikki bokashiin menevät jätteet noin kahden senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Pieneksi pilkotut jätteet tarjoavat mikrobeille paljon pinta-alaa työskentelyyn, jolloin jätteet multaantuvat paremmin.

Kokonainen tomaatti todennäköisesti vain mädäntyy ämpärissä eikä kosteus pysy tasaisena.

Lue myös: Näin aloitat bokashi-kompostoinnin – kompostointi onnistuu jopa kerrostalossa!

2. Älä päästä liikaa ilmaa bokashi-ämpäriin

Biojätteet tyhjennetään vain kerran päivässä bokashiämpäriin. Muuten ämpäriin pääsee ylimääräistä ilmaa, joka haittaa kompostointiprosessia. Muista myös tiivistää jäte painelemalla, ettei ämpäriin jää ilmataskuja ja sulje kansi kunnolla, jotta ämpäri pysyy ilmatiiviinä.

3. Annostele bokashirouheen määrä oikein

Bokashi ei synny ilman mikrobeja. Mikrobeja sisältävää bokashirouheita on saatavilla erilaisia. Säilyvyyttä parantavaa kuivaa bokashirouhetta annostellaan noin yksi ruokalusikka litraan biojätettä. Kosteaa bokashirouhetta tarvitaan enemmän. Ohjeet voivat vaihdella eri valmistajien välillä, joten varminta on tarkistaa käytössäsi olevasta rouheesta oikea annostelu.

Eläinperäinen jäte tarvitsee normaalia enemmän rouhetta, sillä mikrobit eivät pysty hyödyntämään proteiineja yhtä tehokkaasti ravinnokseen kuin kasvisjätteiden hiilihydraatteja. Jos jätteissä on paljon eläinperäistä jätettä, laita tuplasti enemmän rouhetta.

4. Muista valuttaa neste bokashiämpäristä – näin vältät myös hajut

Bokashiämpäristä valutetaan nesteet ulos joka 3–5 päivän välein, myös silloin kun ämpäri on täynnä ja laitettu kahdeksi viikoksi hapattumaan. Ämpäriin jäänyt neste aiheuttaa kosteutta ja mädäntymisvaaran.

Jos ämpäri tuntuu nesteiden valuttamisen jälkeen vielä liian kostealta, lisää siihen hieman bokashirouhetta.

Liika kosteus voi olla myös epämiellyttävien hajujen syy. Normaalisti bokashi haisee makean happamalta.

Lue myös: Ekologinen puutarha on helppo perustaa – lue vinkit!

5. Bokashi-komposti vaatii vähintään kaksi ämpäriä – yksi ei koskaan riitä

Bokashia varten tarvitset vähintään kaksi ämpäriä, sillä täyden ämpärin annetaan seisoa kaksi viikkoa hapattumassa ennen kuin ämpärin sisältö sekoitetaan multaan.

Älä pihistele mullan määrässä, kun sekoitat bokashin ja mullan. Multaantuminen ei lähde kunnolla käyntiin, jos multaa on liian vähän. Varmista myös, etteivät eläimet pääse multaantuvan bokashin kimppuun.

Bokashi-komposti tekee ravinteikasta multaa.

Valmiissa bokashimullassa ei näy enää biojätteitä.

Lue myös Anna.fi:stä: Kompostista kurpitsapenkki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö bokashi-komposti toimi? Asiantuntija paljastaa 5 yleistä virhettä, joihin moni sortuu

merikaari

Aloittelijana ensimmäinen kysymys tähän juttuun liittyen; mikä on riittävä määrä multaa bokashin sekaan?

sanna

”Kaada pohjalle kerros vanhaa multaa ja sen päälle bokashi. Bokashia ja multaa tulee olla yhtä paljon. Sekoita multa ja bokashi kunnolla, jotta mikrobit pääsevät kosketuksiin jätteen kanssa. Laita seoksen päälle vielä noin 10–15 senttimetriä multaa.”

”Bokashi on itsessään hapanta. sen pH arvo on alle neljä, mutta mullan bakteerit muuttavat bokashin neutraaliksi. Voimakas multa kannattaa kuitenkin laimentaa ennen käyttöä. Noin yksi kolmasosa bokashimultaa sekoitettuna kahteen kolmasosaan tavallista multaa on hyvä suhde melkein kaikille kasveille. Ravinteikkaammasta mullasta pitäville kasveille, kuten tomaateille, multaa ei tarvitse laimentaa yhtä paljon.”

https://kotiliesi.fi/koti-ja-puutarha/puutarha/nain-aloitat-bokashi-kompostoinnin-kompostointi-onnistuu-jopa-kerrostalossa/

Löytyy tuolta, niinkuin muutkin ohjeet aloittelijoille ja meille kaikille aiheesta kiinnostuneille 🙂
Eli valmistusvaiheessa näköjään puolet ja puolet, viljelyyn laitetaan noin kolmasosa bokashia (kasvista riippuen).

Bogashiämpärit odottamassa

Mikä on hyvä astia, jossa bogashi ja multa sekoitetaan. En ole uskaltanut enää tehdä tätä, kun taloyhtiössä ja meidänkin rivarin pihassa on ollut rottia. Millä estetään rottien pääsy mullassa maatuvan bigashin kimppuun?

Harrastelija

Jyrsijäsuojattu kompostori?

Itse sekoittelen mullan ja bokashin kottikärryissä ja laitan sen jälkeen jyrsijäsuojaverkoilla suojattuun lavakauluskompostiin ja laitan multaa reilusti alle ja päälle.

Fanitar

Kokeilen bokashoida muovisäkissä, jossa oli multaa. Paikkasin reiät ilmastointiteipillä. Pohjalle laitoin biohiiltä kosteutta imemään. En laittanut kuin 5 litraa, mutta voihan sitäkin lisätä. Lisään biojätettä enintään kerran päivässä. Laitan bokashirouhetta. Purista n ilman pois ja sidon pussin suun nauhalla. Saa nähdä miten onnistuu hapatus näin. Mun mielestä tää vaikuttaa hyvältä idealta.

Anu

Olen ihka uusi bokashoija. Aloitin toukokuussa. Tavaraa tulee meillä hiljakseen, kun koira syö melkein kaiken biojätteen. Kesäkuun alussa tyhjensin isomman määrän tavaraa jääkaapista, kun lähdimme loppukuuksi mökille. Ämpäri tuli vaille puolilleen. Laitoin rouhittua silloin n. 1,5 dl, kun tavaraa tuli kerralla paljon. Tulimme mökiltä heinäkuun alussa. Valutin heti nesteet n. 0,5 dl. Bokashissa oli hyvin hapan haju, kuin hapantunut juusto. Olen nyt täytellyt ämpäriä säännöllisesti viikon ajan ja liruttanut nesteitäkin aina täytön yhteydessä illalla. Nestettä ei enää ole tullut kuin tippanen, mutta ”mäski” haisee edelleen happamelle. Lisäsin muutaman päivän päästä rouhettakin reilusti, mutta silti haju on epämiellyttävä. Ei onneksi tule ulos ämpärissä kuin avatessa. Kansi ei pullistele, että ei mössö ole käymään ainakaan alkanut.
Tavaraa kertyy niin hitaasti, että pääsen multaamaan mössön varmaan vasta elo-syyskuussa. Onkohan pitkästä keruuajasta haittaa?
Mistähän noin voimakas juustomainen haju johtuu?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.