Puutarha

Talveta daaliat ja nauti kukkaloistosta jälleen ensi kesänä – näillä ohjeilla onnistut!

Daalian talvetus onnistuu todennäköisimmin, kun mukulat ovat vanhoja ja muhkeita. Pienetkin mukulat voivat selvitä talven yli, kun talvettamisen suorittaa oikeaoppisesti.

Daaliat eivät ole kaikista helppohoitoisimpia kasveja, koska ne ovat pakkasherkkiä. Jos daalioita ei nosta talveksi ylös maasta, ne eivät todennäköisesti enää nouse seuraavana kesänä.

Kaikki daaliat eivät selviä talvetuksesta huolimatta seuraavaan vuoteen. Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo, mitkä daaliat talvehtivat varmimmin ja miten daalian talvetus tehdään.

Lue myös: Löytyykö pihaltasi daalia? Katso kuvat ja tunnista harvinaisuudet – näiden ohjeiden avulla daaliasi menestyvät!

Mitä daalioita voi talvettaa?

Jotta daalian talvetus onnistuu, pitäisi taimessa olla ainakin muutama muhkea mukula. Jos koko juurakko on pelkkää juurta, ei talvettaminen kannata, koska se ei todennäköisesti onnistu.

Kaikista parhaimpia talvehtijoita ovat maatiaslajikkeet, joriinit, joilla on usein runsaasti muhkeita mukuloita. Vanhasta, jopa satavuotiaasta, kannasta ajan saatossa jaetut joriinit ovat tottuneet Suomen kasvuoloihin. Ne ovat kehittyneet sitkeiksi, runsaiksi ja korkeakasvuisiksi.

Joriineja ei myydä puutarhamyymälöissä. Sen sijaan puutarhamyymälöistä voi ostaa daalian mukuloita reiällisissä pusseissa. Nämä ovat lähes poikkeuksetta ulkomailla jalostettuja daalialajikkeita. Niitä voi talvettaa onnistuneesti, vaikka ne eivät olisi ehtineet kukkia tai kasvaa reheviksi ensimmäisenä kesänä.

Puutarhamyymälöissä myydään myös erilaisia daalian taimia. Taimia ostaessa kannattaa tarkistaa, onko kyseessä pienessä taimiruukussa myytävä pistokkaasta lisätty kesädaalia vai isommassa taimiruukussa myytävä siemenistä tai juurimukuloista lisätty tarhadaalia.

Kesädaalioita on yleensä vaikea talvettaa, koska niissä ei ole mukuloita juuri lainkaan, eikä mukuloita tahdo ehtiä muodostua kesän aikana.

Tarhadaaliat ovat vahvempia, ja muodostavat todennäköisemmin mukuloita, joita on mahdollista talvettaa. Juurakon vahvuus on kuitenkin hyvin taimikohtaista ja lajikeriippuvaista.

Lue myös: Puutarhan syystyöt: Muista nämä 8 tärkeää asiaa, kun laitat pihaa talvikuntoon!

Daalian talvetus
Tarhadaalian (vasemmalla) talvetus onnistuu varmemmin kuin kesädaalian (oikealla). Kuva: Anni Reenpää

Daalian talvetus vaihe vaiheelta

Seuraa videolta toimittaja Anni Reenpään daalioiden nostoa:

1. Nosta daaliat maasta

Ihanteellinen aika daalioiden nostamiselle maasta on ensimmäisten pakkasten jälkeen, kun hallat ovat kuihduttaneet versot. Daaliat kukkivat yleensä myöhään syksyllä, ja kukinnasta kannattaa nauttia viimeiseen asti. Kun pakkanen on nipistänyt lehtiä, on aika nostaa daaliat.

Daaliat nostetaan varovasti talikolla tai lapiolla kasvin ulkokehältä kaivaen. Jos lapion iskee liian lähelle kasvia, voi vahingossa vahingoittaa juurakkoa. Kun juurakko on löytynyt, kasvi nostetaan ylös alapuolelta kannatellen, ei kasvin varresta vetäen.

Kun daalia on nostettu, sen varsi katkaistaan noin kymmensenttiseksi tyngäksi puutarhasaksilla ja juurakkosta ravistetaan varovasti suuri osa mullasta pois.

Daalian kukan väri ja lajike kannattaa pistää muistiin, jos ne ovat tiedossa. Kierrä esimerkiksi juurakon varren tynkään kuminauhalla nimilappu tai laita samanlaiset daaliat omiin merkittyihin ämpäreihinsä.

2. Anna juurakoiden kuivahtaa

Kun juurakot ovat nostettu maasta, anna niiden kuivua vuorokauden ajan ulkotilassa, noin 5–10 asteessa ja sateensuojassa. Sopiva paikka on terassi, katos, viileä kuisti tai eteinen. Varmista, ettei yöksi ole luvattu pakkasia.

Tämä vaihe on erityisen tärkeä, jos syksy on ollut sateinen. Mukuloiden pintaan ei saisi jäädä märkyyttä. Märät mukulat mätänevät.

Daalian juurakot
Juurakot ovat erikokoisia erilaisilla daalioilla. Ylärivissä on kolme puutarhakaupasta mukuloina ostettua daaliaa, keskimmäisessä rivissä on kaksi kesädaaliaa ja kolmannessa rivissä alimpana on kolme tarhadaaliaa. Kuva: Anni Reenpää

3. Peitä turpeella tai hiekalla ja vie viileään tilaan

Ennen kuin daalioiden juurakot viedään lopulliseen talvisäilöön, ne peitetään hiekalla tai lannoittamattomalla turpeella, jotta mukulat eivät homehtuisi säilössä. Juurakkoja ei kannata peittää mullalla, koska mullassa voi olla haitallisia maaperäbakteereja.

Siirrä juurakot esimerkiksi muovilaatikoissa tai ämpäreissä viileään tilaan, kuten kellariin, autotalliin tai varastoon. Juurakot voivat talvehtia lasitetulla parvekkeella tai kuistilla, jos käyttää pakkasvahtia ja suojaa juurakot sanomalehdillä. Juurakkoja on talvetettu myös jääkaapin vihanneslokerossa. Sopiva lämpötila on +/- 10 astetta. Pakkasen puolelle lämpötila ei saa painua.

Daalioiden talvetus
Kun juurakot ovat kuivahtaneet sateensuojassa, ne voi peittää turpeella ja siirtää esimerkiksi kellariin talvehtimaan. Nämä daaliat ovat jaettu isoihin nimettyihin muoviruukkuihin. Kuva: Anni Reenpää

4. Kostuta talven mittaan

Kun daalioiden juurakot ovat talvisäilössä, niitä ei saisi unohtaa kokonaan. Etenkin kuivassa kellarissa mukulat menettävät nestettä talven aikana ja muuttuvat nahkeiksi ja ryppyisiksi kuin rusinat. Kuivuessaan mukuloiden elinvoima heikkenee.

Käy katsomassa juurakkoja kuukauden välein ja kostuta niitä tarvittaessa kevyesti suihkepullolla tai kastelukannulla. Etenkin ohuet ja hennot mukulat kuivuvat herkästi ja vaativat säännöllistä kostutusta.

Jos mukulat kaikesta huolimatta talven aikana kuivuvat, niitä voi elvyttää liottamalla vedessä ennen istuttamista.

5. Istuta maahan keväällä ja jaa halutessasi

Mukulat voi istuttaa suoraan maahan Etelä-Suomessa toukokuun puolivälissä. Daalia viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Alussa istutukset kannattaa peittää suojaharsolla pakkasten varalta.

Daaliat voi esikasvattaa ruukussa jo maalis- tai huhtikuussa. Daaliat ovat hidaskasvuisia ja esikasvatus voi aikaistaa kukintaa. Ruukkua voi pitää sisätiloissa ja pakkasten väistyttyä kasvia voi karaista pikku hiljaa viemällä sen ajoittain ulos kevätaurinkoon.

Kevät on hyvä aika jakaa daalian juurakkoa, jos siihen on kertynyt paljon mukuloita. Lue lisää daalian jakamisesta tästä jutusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Talveta daaliat ja nauti kukkaloistosta jälleen ensi kesänä – näillä ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.