Puutarha

Daalioiden esikasvatus aikaistaa kukkasatoa – näiden vinkkien avulla onnistut!

Ilman esikasvatusta daalian kukinta voi siirtyä loppusyksyyn ja kukkaloistosta nauttiminen jää vähemmälle. Liian aikaisin esikasvatusta ei kuitenkaan kannata aloittaa.

Daalioiden esikasvatus on hyvä aloittaa huhtikuun puolenvälin tai lopun tienoilla, sillä sopiva esikasvatusaika on 3–6 viikkoa.

Esikasvatusta ei kannata aloittaa aikaisemmin, koska taimet on hyvä saada tietyssä kasvuvaiheessa ulos aurinkoon, muuten varsista kasvaa honteloita ja ylipitkiä.

Joskus mukuloiden pusseissa daalioiden esikasvatus neuvotaan aloittamaan esimerkiksi jo maaliskuun alussa. Kannattaa huomioida, että ohjetta ei välttämättä ole tarkoitettu Suomen oloihin, vaan se on räätälöity Keski-Euroopan olosuhteisiin.

Täällä Pohjolassa kesä alkaa myöhemmin ja daaliat voi istuttaa ulos vasta kesäkuun alkupuolella, kun pakkaset ja yöhallat ovat väistyneet.

Tarkasta mukuloiden kunto ennen daalioiden esikasvatusta

Osta mukuloita, jotka ovat napakoita ja muhkeita. Nahistuneista mukuloista kasvattaminen on onnenkauppaa eikä välttämättä onnistu.

Mukuloiden tilaamisessa ja ostamisessa kannattaa säilyttää maltti eikä hätäillä, sillä mitä vähemmän aikaa mukuloita säilyttää kotioloissa, sitä paremmassa kunnossa ne esikasvatusvaiheessa ovat.

Ostetut mukulat kannattaa ennen esikasvatusta säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapissa, sillä huoneenlämmössä ne nahistuvat helposti.

Itse talvetetut mukulat pidetään esikasvatukseen asti kellarissa tai muussa talvisäilytyspaikassa, jossa lämpötila ei laske pakkaselle.

Joskus mukuloiden pinnalle on muodostunut säilytyksen aikana hometta. Jos mukula on muuten hyvässä kunnossa, homeen voi rapsuttaa ennen istutusta pois.

Daalian juurakko.
Hyvälaatuiset mukulat ovat kiinteitä ja muhkeita. © iStockPhoto

Ravinteikas multa on mukuloille hyvä pohja

Daalian mukulat istutetaan hyvään, ravinteikkaaseen ja kostutettuun multaan siten, että edellisen vuoden kasvuvarren tynkä on ylöspäin.

Multaa pannaan juurakon päälle, niin että se kunnolla peittyy. Edellisvuoden kukkavarsien tyngät jäävät näkymään multapinnan yläpuolelle. 

Hyvin kuivia mukuloita voi ennen istutusta liottaa reilun tunnin lämpimässä vedessä, mutta se ei ole välttämätöntä – mukula saa kyllä tarvitsemansa kosteuden istutusmullastakin.

Esikasvatusruukut asetetaan valoisaan paikkaan, mielellään 15–17 asteeseen, mutta normaali sisälämpötilakin käy. Jos kasvupaikka on liian pimeä, varret kasvavat pitkiksi ja honteloiksi eikä kukinta onnistu kunnolla.

Multaa ei kannata kastella liikaa, vaan antaa sen kuivahtaa välillä. Niin kauan kun vihreää kasvustoa ei näy, ei haihtuminenkaan ole suurta. Kastelutarve kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän kasvissa on lehtiä.

Esikasvatusvaiheessa ei lannoitusta tarvita, koska hyvä puutarhamulta sisältää itsessään lannoitteita ja kalkkia. Vasta kasvun päästyä kunnolla vauhtiin daalioita voi alkaa lannoittaa, silloinkin riippuen mullan laadusta.

Katso videolta, miten daalia esikasvatetaan

Latvominen tuuheuttaa daaliaa, mutta myöhäistää kukintaa

Latvominen – lehtien haaroittumiskohdan yläpuolelta leikkaaminen – haarauttaa ja tuuheuttaa daalioita, mutta voi myöhästyttää kukintaa. Latvominen kannattaakin tehdä heti, kun lehtihaaran yläpuolelle on kasvanut pieni pätkä kasvia. Näin kasvuaikaa ei mene hukkaan.

Latvoessa etenkin pitkät, hontelot versot kannattaa leikata pois. Muuten latvominen riippuu mukulan koosta – kuinka tiheään se esimerkiksi työntää varsia – sekä siitä, mitä daalialta hakee. Jos haluaa sen kasvavan korkeutta, latvotaan vähemmän, ja jos tuuheutta, latvotaan enemmän.

Ei kannata kuitenkaan innostua latvomaan liikaa: kukinta viivästyy aina, kun haaroittumiseen ja uuden kukkavanan kasvattamiseen menee aikaa. Pahimmillaan kukinta saattaa siirtyä syksyyn ja halla viedä kukat.

Lue myös Anna.fi:stä: Näin syntyy upeita kukkakimppuja kotiin – kukkia rakastavat naiset näyttävät, miten materiaalia löytyy luonnosta myöhään syksylläkin

Istuta daaliat aurinkoiselle paikalle

Ennen ulosistutusta daalioita voi pikkuhiljaa karaista viemällä ne päivällä muutamaksi tunniksi ulos suojaisaan, lämpimään paikkaan patiolle tai parvekkeelle.

Maahan daaliat voi istuttaa yöpakkasten ja -hallojen mentyä. Muista aurinkoinen paikka, siinä daaliat kukkivat kauneimmin. Jos halla kuitenkin uhkaa jo istutettuja daalioita, ne voi pelastaa suojaamalla ne  hallaharsolla.

Istuttamisen jälkeen daalioita kastellaan tarpeen mukaan. Ne eivät pidä jatkuvasta märkyydestä, vaan pintamaa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Kasvukaudella daalioita tulee lannoittaa säännöllisesti. Lannoitteeksi kannattaa valita sellainen, jossa on fosforia ja kaliumia, koska ne antavat voimaa kukkien tuottamiseen. Typpipitoinen lannoite kasvattaa enemmän lehtiä.

Daaliat sopivat myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ne kuitenkin kuivuvat helposti, joten kastelun kanssa saa olla tarkempi.

Daalioiden esikasvatus aikaistaa daalian kukintaa
Esikasvatetut daaliat kukkivat aiemmin kuin suoraan maahan istutetut. © Otavamedia

Juttussa asiantuntijana Puutarhaliike Muhevaisen puutarhaneuvoja Marja Kärki.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Daalioiden esikasvatus aikaistaa kukkasatoa – näiden vinkkien avulla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.