Ekologinen puutarha on helppo perustaa

Luonto pyrkii aina tasapainottamaan itseään, ja tätä kannattaakin hyödyntää puutarhan perustamisessa ja ylläpidossa.

Akileijat

Keräsimme ohjeet ekologisen puutarhan perustamiseksi.

1. Käytä korkealaatuista rikkakasveista puhdistettua multaa. Peltomullassa on paljon peltorikkakasvien siemeniä ja juolavehnää, jonka pois saaminen on istuttamisen jälkeen vaikeaa.

2. Suosi istutuksissa monilajisuutta. Kesät ovat erilaisia, joten eri vuosina loistavat eri lajit. Jos monilajisessa penkissä yksi laji voi huonosti, se ei haittaa.

3. Peitä maa istutuksesta saakka. Kylvä yksivuotisia lajeja perennojen väleihin niin kauan, kunnes istutetut perennat ovat voimistuneet.

4. Kasvata taimet itse. Istuta ensin muutamia kappaleita lajiaan. Jaa niistä myöhemmin kasvustoja. Näin saat taimia edullisesti.

5. Käytä luonnonkasveja ja maatiaisperennoja. Luo pihalle turvapaikkoja luonnossa harvinaiseksi käyneille kasveille ja eläimille.

6. Pidä huolta luonnon tasapainosta. Monipuolisessa kasvustossa ei ole tarvetta tuholaisten torjuntaan, koska luonnossa valitsee tasapaino.

7. Kompostoi kasvit paikalla. Perennojen versot jätetään maatumaan talven alle. Kasvinjäte luo talvehtimispaikkoja pikkueläimille.

8. Minimoi kasteluntarve. Istutusvuonna täytyy taimia kastella, mutta myöhemmin mahdollisimman vähän. Valitse kasvit paikalla viihtyvistä lajeista.

9. Hyödynnä pihan sade ja sulamisvedet. Kerää sadevettä astioihin ja hyödynnä veden virtailut maanpinnan muotoiluissa.

10. Hyväksy luonnon oma lisäys ja karsinta kasveissa, pääset itse helpommalla. Puutarha ei ole pysyvä tila, vaan muuttuu koko ajan.

Kuva: Elvi Rista

Avainsanat

Keskustelu

11. ohje. Suosi mehiläiskasveja. Mehiläiskasvit kutsuvat luokseen mehiläisten lisäksi myös kukkakärpäsiä, perhosia ja kimalaisia. Hyönteiset ovat tärkeä osa ekosysteemiä.

Kommentoi juttua: Ekologinen puutarha on helppo perustaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X