Puutarha

Ekologinen puutarha on helppo perustaa: 10 vinkkiä luonnonystävälle

Ekologinen puutarha sallii rönsyilyä niin hoidon kuin lajikkeidenkin osalta. Avainasemassa on monipuolisuus!

Ekologinen puutarha ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden niin kasvien, ravinteiden kuin eliöstönkin kannalta. Pelkän nurmimaan sijaan voi suosia pölyttäjille tärkeitä niittykukka-alueita ja laittaa pihalleen hyönteishotellin. Samoin kannattaa etsiä tasapaino luonnonkukkien ja istutettujen kukkien välille.

Lue myös: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

Luonto pyrkii aina tasapainottamaan itseään, ja tätä kannattaakin hyödyntää puutarhan perustamisessa ja ylläpidossa. Ekologinen puutarha antaa puutarhan muotoutua hieman erilaisena vuodesta toiseen. Permakulttuurissa puutarhanhoito ottaa mahdollisimman pitkälle mallia villistä luonnosta. Ei kuitenkaan tarvitse perehtyä permakulttuuriin, sillä jo helpoilla keinoilla omasta kotipuutarhasta voi saada hieman ekologisemman.

Lue myös: Nokkosvesi ja 7 muuta vinkkiä luonnonmukaiseen torjuntaan puutarhassa – katso vinkit, miten torjut homeen ja tuholaiset!

Lajien runsaus antaa puutarhaan vaihtelevuutta, koska joku laji voi menestyä toisena vuotena paremmin kuin toinen ja tuoda puutarhaan kukoistusta.
Lajien runsaus antaa puutarhaan vaihtelevuutta, koska joku laji voi menestyä toisena vuotena paremmin kuin toinen ja tuoda puutarhaan kukoistusta. © Roope Permanto

 

Ekologinen puutarha – näin onnistut:

1. Käytä korkealaatuista rikkakasveista puhdistettua multaa. Peltomullassa on paljon peltorikkakasvien siemeniä ja juolavehnää, jonka pois saaminen on istuttamisen jälkeen vaikeaa.

2. Suosi istutuksissa monilajisuutta. Kesät ovat erilaisia, joten eri vuosina loistavat eri lajit. Jos monilajisessa penkissä yksi laji voi huonosti, se ei haittaa.

3. Peitä maa istutuksesta saakka. Kylvä yksivuotisia lajeja perennojen väleihin niin kauan, kunnes istutetut perennat ovat voimistuneet.

4. Kasvata taimet itse. Istuta ensin muutamia kappaleita lajiaan. Jaa niistä myöhemmin kasvustoja. Näin saat taimia edullisesti.

5. Käytä luonnonkasveja ja maatiaisperennoja. Luo pihalle turvapaikkoja luonnossa harvinaiseksi käyneille kasveille ja eläimille.

Helppohoitoinen hunajakukka houkuttelee hyönteisiä.
Ekologinen puutarha ei unohda pörriäisiä. Helppohoitoinen hunajakukka houkuttelee hyönteisiä. © Teija Tuisku

6. Pidä huolta luonnon tasapainosta. Monipuolisessa kasvustossa ei ole tarvetta tuholaisten torjuntaan, koska luonnossa valitsee tasapaino.

7. Kompostoi kasvit paikalla. Perennojen versot jätetään maatumaan talven alle. Kasvijäte luo talvehtimispaikkoja pikkueläimille.

8. Minimoi kasteluntarve. Istutusvuonna täytyy taimia kastella, mutta myöhemmin mahdollisimman vähän. Valitse kasvit paikalla viihtyvistä lajeista.

9. Hyödynnä pihan sade ja sulamisvedet. Kerää sadevettä astioihin ja hyödynnä veden virtailut maanpinnan muotoiluissa.

10. Hyväksy luonnon oma lisäys ja karsinta kasveissa, pääset itse helpommalla. Puutarha ei ole pysyvä tila, vaan muuttuu koko ajan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekologinen puutarha on helppo perustaa: 10 vinkkiä luonnonystävälle

Maajaana

11. ohje. Suosi mehiläiskasveja. Mehiläiskasvit kutsuvat luokseen mehiläisten lisäksi myös kukkakärpäsiä, perhosia ja kimalaisia. Hyönteiset ovat tärkeä osa ekosysteemiä.

ekopiha

Hyvä tapa pitää ekologista puutarhaa on pitää luontopihaa, siitä oli juttua tuolla http://www.luontopiha.fi. Riku Cajanderilla on kanssa kirja aiheesta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.