Puutarha

Ekologisuus ja itse tekeminen näkyvät nyt puutarhoissa

Puutarha ei ole enää näyttelypaikka, jossa kasviharrastajat esittelevät muodikkaimpia istutuksiaan. Trendien noudattamisen sijaan nyt keskitytään pääasiassa oman persoonallisuuden heijastamiseen ja luonnollisuuteen.

puutarha


Kuva: Kristiina Kurronen/OM-arkisto

Viime vuosina ekologisuus on yleistynyt kovaa vauhtia. Maisemasuunnittelu ForSeasons Oy:n pääsuunnittelija Eva Wuite kertoo, että luonnonmukaisuus näkyy esimerkiksi sekaistutuksena ja koristeiden materiaaleissa. Myös pölyttäjien suojelu ja lintujen ruokinta otetaan nykyään vakavasti.

Wuite kertoo, että puutarhojen ilmeessä näkyy perheiden yhdessä tekemisen maku. Elintyyli ja yksilöllisyys tulevat ilmi selkeästi. Paljon ostettuja kasveja ovat kuitenkin luonnonkasvit ja kosteikkokasvit, ja monikerroksisuutta suositaan. Väreistä eniten näkyy turkoosia, oranssia ja kellertäviä sävyjä.

kukkaruukku


Kuva: Jorma Marstio/OM-arkisto

Harvoista puutarhoista löytyy perinteisiä pihatonttuja ja patsaita. Luonnollisuus ja itse tekeminen jatkuvat koristelussa. Käsintehdyt huonekalut, askellaatat ja kukkaruukut tuovat puutarhaan omaperäistä tuntua, ja luonnolliset materiaalit näkyvät pihakivissä ja terasseissa. Harmaantuneet puupinnat, ruoste ja kuluneet kivet ovat tämän hetken suosituimpia trendejä.

Klassisten ja hyvin satoa tuottavien hyötykasvien, kuten perusjuuresten ja salaattien suosio jatkuu vuodesta toiseen. Suomalaistenkin keittiöt valloittanut superruoka lehtikaali löytyy tänä vuonna monen kotipuutarhasta. Terveys näkyy muutenkin hyötykasvien valinnassa, sillä smoothieihin sopivat pinaatin kaltaiset lehtikasvit ovat suosittuja. Uusia makuja haetaan myös esimerkiksi Aasiasta.

Lue lisää:
Aloita pihasuunnittelu ajoissa
Perhoset ihastuttavat luonnossa ja puutarhassa
Tomaatti viihtyy viljelylaatikossa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekologisuus ja itse tekeminen näkyvät nyt puutarhoissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.