Puutarha

Fritillaria eli pikarililja on runsaan kukka-asetelman tähti – tue sommitelma kanaverkolla

Fritillaria Persica eli persianpikarililja on kevään varhaisia kukkijoita. Ota se kookkaan asetelman päätähdeksi ja tee näyttävä kokonaisuus suureen maljakkoon tai ruukkuun.

Fritillaria eli pikarililja on sipulikasvi, jonka lajeja tunnetaan noin 100. Persianpikarililja on yksi suurimmista ja näyttävimmistä lajeista. Pikarililjat ovat kotoisin Aasiasta, mutta niitä kasvaa luonnonvaraisesti myös Euroopassa ja jopa Ahvenanmaalla tavataan kirjopikarililjaa.

Syksyisin istutettavat sipulit nousevat maanpinnalle keväällä. Siksi näyttävä persianpikarililja sopii hyvin keväiseen asetelmaan.

Lue myös: Roikkuva kukka-asetelma x 3: Näin toteutat juhlien trendikoristeen

Fritillaria Persica on näyttävä violettikukkainen kasvi.
Fritillaria Persica on näyttävä violettikukkainen kasvi. Kuva: iStockphotos

Tarvitset: maljakon, pinnoitettua kananverkkoa, sivuleikkurit, kukkasakset, puhdasta haalaa vettä sekä tulppaaneja, Ranunculuksia sekä Fritillaria Persicasia

Fritillaria asetelmassa – tee se näin:

Valitse sommitelmaa varten maljakko, jonka suun on hyvä olla vähintään 8 cm, jotta kananverkko mahtuu maljakkoon. Leikkaa sivuleikkureilla kananverkosta hieman maljakon suuta leveämpi pala, joka on 2,5–5 kertaa maljakon suun kokoinen. Palan pituus riippuu maljakon syvyydestä. On hyvä, että verkko ulottuu maljakon pohjaan asti. Tee kananverkosta kolmikerroksinen pallo. Taivuta kananverkkopallon päät sisään vain sen verran, että se mahtuu maljakkoon. Tärkeintä pallossa ei ole muoto vaan se, että siitä löytyy kerroksia, jotka auttavat asettelemaan kukat mahdollisimman moneen kulmaan.

Kun kananverkkopallo on maljakossa varmista, että sen alin kerros on pohjassa, sinulla on välikerroksia ja että ylin kerros on lähellä astian suuta. Voit ankkuroida kananverkon teippaamalla kaksi teippiä ristiin astian suulle kapealla teipillä, mutta tämä ei ole välttämätöntä, jos astia on syvä. Kaada puhdas haalea vesi astiaan.

Tee asetelma kolmen kukan ryhmittelyperiaatteella ja kolmiomuodon avulla. Asettele kolme samanlaista kukkaa niin, että ne muodostavat epäsäännöllisen kolmion. Aloita isoimmista kukista, kuten vaalea Ranunculus ja tulppaanit sekä Fritillaria Persica eli persianpikarililja.

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma

Fritillaria Persica eli Persianpikarililja saa voimaa valkoisista ja oransseista kukista. Ne saavat rönsyillä maljakossa rennosti joka suuntaan.
Fritillaria Persica eli persianpikarililja saa voimaa valkoisista ja oransseista kukista. Ne saavat rönsyillä maljakossa rennosti joka suuntaan.

Leikkaa jokainen kukka eri pituiseksi, jotta ne sijoittuvat eri korkeudelle ja etäisyydelle maljakosta. Käytä isojen kukkien – kuten Fritillaria Persica, isokokoinen Ranunculs ja tulppaani – kanssa pieniä kukkia isoina ryppäinä tasapainottamaan asetelmaa. Muista, että poikkeukset ja kokeilut ovat toki aina sallittuja ja antavat lisää rytmiä työlle!

Vinkki! Voit myös tehdä paljon yksinkertaisemman teoksen ja käyttää vähemmän kukkia asetelmaasi, kunhan kananverkko ei näy maljakon suusta. Voit myös yhdistää kuivaa kukkaa asetelmaan mutta ne on hyvä lisätä työn loppuvaiheessa. Niiden ei myöskään tarvitse yltää veteen asti.

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Fritillaria eli pikarililja on runsaan kukka-asetelman tähti – tue sommitelma kanaverkolla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.