Puutarha

Herneen viljely ei vaadi kummoista maaperältä eikä tarhurilta - satoa pääsee keräämään jo keskikesällä

Miedonmakuinen herne kuuluu kesähetkien yksinkertaisiin nautintoihin. Herneen viljely sopii aloittelijallekin, sillä herneelle riittävät hyvin vaatimattomat kasvuolot.

Herneen viljely palkitsee puutarhurin rapeilla paloilla ja makeilla herneillä keskikesällä. Moni muistaa jo lapsuudesta tukia pitkin kiipeilevät herneiden varret, joiden seasta oli hauska etsiä sitä makeinta sokeriherneen palkoa. Herneen viljely on helppoa, kunhan muistaa muutaman vinkin.

Lue myös: Johanna taiteili muovipulloista taimille näppärät suojat – katso helppo ohje ja tee oma pullokasvihuone

Herneen viljely: Silpoherne ’Blauwschokker’ tekee sinivioletteja palkoja, jotka voi nauttia sokeriherneen tapaan tai antaa niiden kasvaa kokoa ja nauttia tuoreena tai kypsennettynä.
Herneen viljely: Silpoherne ’Blauwschokker’ tekee sinivioletteja palkoja, jotka voi nauttia sokeriherneen tapaan tai antaa niiden kasvaa kokoa ja nauttia tuoreena tai kypsennettynä.

1. Herneen viljeljy onnistuu melkein paikalla kuin paikalla

Kotipuutarhoissa kasvatetaan sokeri-, taitto-, silpo- ja silpoydinherneitä. Herne on helppo kasvatettava. Se ei ole vaatelias maaperän ja kasvupaikan suhteen, mutta parhaan sadon saa vettä läpäisevällä valoisalla kasvupaikalla, huokoisessa ja multavassa maassa.

Silpoherne ’Blauwschokker’ kukkii kaksivärisin kukin.
Silpoherne ’Blauwschokker’ kukkii kaksivärisin kukin.

Maan ei tarvitse olla kovinkaan ravinteikas ja typpipitoinen, sillä herne kykenee hyödyntämään ja sitomaan juuri-nystyröillään ilmakehän typpeä papujen tapaan. Juuristobakteerien kerryttämä typpi hyödyttää myös kasvupaikan seuraavia kasveja, jos jätät herneen juuriston maahan. Kalkitse maa ennen kylvöä, pH:n on hyvä olla noin 6–7.

Hernekasvusto voi kasvaa korkeaksi ja reheväksi, jolloin se kaipaa tukea. Tukemiseen voi käyttää keppejä, kanaverkkoa tai korkeam­mille lajikkeille erilaisia köynnöstukia. Herneen viljely ja palkojen kerääminen on helppoa tuetuista viljelylaatikoista. 
Hernekasvusto voi kasvaa korkeaksi ja reheväksi, jolloin se kaipaa tukea. Tukemiseen voi käyttää keppejä, kanaverkkoa tai korkeam­mille lajikkeille erilaisia köynnöstukia. Herneen viljely ja palkojen kerääminen on helppoa tuetuista viljelylaatikoista.

2. Kylvä herneet lämpimään maahan

Kylvä herneet suoraan avomaalle touko-kesäkuussa. Maan olisi hyvä olla +10 astetta, vaikka herne voi itää viileämmässäkin maassa. Kylmässä ja märässä maassa siemenet voivat mädäntyä.

Liota siemenet yön yli ja kylvä ne kosteaan maahan 2–3 cm syvyiseen vakoon, noin 5 cm välein. Kylvöksen voi peittää hallaharsolla, mikä nopeuttaa itämistä. Harso suojaa siemeniä myös linnuilta, jotka saattavat nokkia herneensiemeniä maan uumenista.

Liota herneet ennen kylvöä. Herneen kasvatus onnistuu myös versoina ympäri vuoden. Versojen kasvatukseen riittää laakea, matala vati ja muutaman sentin paksuinen multakerros. Liotuksen jälkeen siemenestä työntyy esiin kuvassa näkyvä sirkkajuuri.
Liota herneet ennen kylvöä. Herneitä voi kasvattaa versokasvatuksessa ympäri vuoden. Versojen kasvatukseen riittää laakea, matala vati ja muutaman sentin paksuinen multakerros. Liotuksen jälkeen siemenestä työntyy esiin kuvassa näkyvä sirkkajuuri.

Herne kasvaa hyvin myös ruukussa, jossa kasvuston voi tukea köynnöstuella tai bambukepeistä tehdyllä obeliskilla. Myös avomaan tai viljelylaatikon rivistössä kasvavat herneet kannattaa tukea, vaikka herneen taimet tukeutuvatkin toisiinsa kärhien avulla. Optimaalinen kasvulämpötila on noin +20 asteen tietämillä.

Lue myös: Milloin maanparannus on tarpeen ja miten se tehdään? Näin teet kasviksille ja kukille otollisen kasvualustan

Ristikkäin asetellut kepit toimivat hyvin matalille ja keskikorkeille lajikkeille. Työnnä kepit ristikkäin maahan. Herne tarttuu tukeen kärhien avulla.
Ristikkäin asetellut kepit toimivat hyvin matalille ja keskikorkeille lajikkeille. Työnnä kepit ristikkäin maahan. Herne tarttuu tukeen kärhien avulla.

3. Herneen viljely antaa satoa jo keskikesällä

Kastele taimivaiheessa ja palkojen kasvun aikaan kasvustoa säännöllisesti. Pitkät hellekaudet voivat heikentää satoa ja kellastuttaa kasvustoa.

Herneet eivät ole herkimpiä kasveja tuholaisille, mutta hernekääriäinen saattaa käydä herkuttelemassa palkojen herneillä. Aikainen kylvö voi auttaa vähentämään tuhoja.

Satoa pääsee yleensä korjaamaan heinäkuulta syyskuulle, lajikkeiden välillä voi olla eroja.

Lue myös: Pavun kasvatus onnistuu jopa ruukussa – näin kasvatat oman papusadon

Sokeriherneet nautitaan litteinä palkoineen. Maku on makea ja rapea. Nauti sellaisenaan, lisää salaatteihin ja wokkiruokiin.
Sokeriherneet nautitaan litteinä palkoineen. Maku on makea ja rapea. Nauti sellaisenaan, lisää salaatteihin ja wokkiruokiin.

4. Herneet ovat herkkua kuorineen päivineen

Älä anna palkojen kasvaa ylisuuriksi, jolloin niiden ­makeus vähenee ja maku muuttuu puisevaksi.

Silpo- ja silpoydinherneistä syödään palon sisältä pyöreät siemenet. Sokeri- ja taittoherne herkutellaan palkoineen, palkojen ollessa litteitä ja herneiden keskenkasvuisia. Kun sokeriherneen palon sisällä olevat herneet alkavat kasvaa kokoa, heikkenee sokeriherneen makeus. Jos et ole varma, kokeile maistaa palkoa. Jos palko on rapsakka ja makea, voi sen nauttia palon kera. Silpo- ja silpoydinherneitä suojaa sitkeä kalvo.

Kerää silpoherneen ja silpoydinherneen palot pulleina, mutta älä anna niiden kasvaa liiaksi kokoa. Maku heikkenee, jos herneet pääsevät kasvamaan suuriksi.
Kerää silpoherneen ja silpoydinherneen palot pulleina, mutta älä anna niiden kasvaa liiaksi kokoa. Maku heikkenee, jos herneet pääsevät kasvamaan suuriksi.

Oletko maistanut apposia? Kokeile kiehauttaa herneet palkoineen, kasta voisulaan ja vedä palko hampaiden välistä siten, että herneet jäävät suuhun.

Lue myös: Ruohosipulin kasvatus: Näin saat oman mättään, josta voit saksia maustetta ruokiin

Herneen viljely antaa satoa jo keskikesällä. Herkuttele uunissa paahdetuilla sokeriherneillä. Sekoita parmesaanista, korppujauhoista ja valkosipulista seos, jonka maustat persiljalla, suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele palot seoksessa ja paahda uunissa 15 minuutin ajan.
Herneen viljely antaa satoa jo keskikesällä. Herkuttele uunissa paahdetuilla sokeriherneillä. Sekoita parmesaanista, korppujauhoista ja valkosipulista seos, jonka maustat persiljalla, suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele palot seoksessa ja paahda uunissa 15 minuutin ajan.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/21.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herneen viljely ei vaadi kummoista maaperältä eikä tarhurilta - satoa pääsee keräämään jo keskikesällä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.