Puutarha

Venähtävätkö itse kasvatetut taimet liian pitkiksi? Näin ehkäiset ongelman ja pelastat jo hontelot taimet!

Itse kasvatetut taimet kasvavat helposti liian pitkiksi. Lue, miten sen voi estää – ja miten hontelot taimet voi pelastaa.

Esikasvatetuista taimista tulee vahvat, kun ne saavat sopivasti lämpöä, valoa ja kosteutta sekä ravinteita. Jos kasvatuspaikka on lämmin mutta hämärä, ei ole ihme, että taimet venyvät liian pitkiksi kurkotellessaan kohti valoa. Tuloksena on hontelot taimet.

Lue myös: Tee itse taimiruukut sanomalehdestä – katso helpot ohjeet!

Mitä liian pitkille ja honteloille taimille voi sitten tehdä? Voiko taimien varsia vahvistaa, vai onko peli menetetty?

Hontelot taimet kärsivät todennäköisesti valon puutteesta

Multaan istutetut siemenet idätetään useimmiten lämpimässä, +20–24 asteen lämpötilassa. Itämiseen tarvittava valon määrä riippuu lajista.

Jos taimet unohdetaan itämisen jälkeen edes muutamaksi päiväksi lämpimään ja hämärään paikkaan, ne venyvät nopeasti pituutta ja muodostuvat honteloiksi.

Kylvökset tuleekin siirtää taimien noustua mullan pinnalle paikkaan, joka on valoisa ja muutamia asteita viileämpi kuin idätyspaikka.

Kasvilamppu ehkäisee hontelot taimet

Kasvilamput auttavat parantamaan valon ja lämmön suhdetta. Kun taimet saavat kasvilampuista lisävaloa, ne kasvavat vahvoiksi huoneenlämmössä.

Taimikasvatuksessa käytetään valonlähteitä, jotka säteilevät yhteyttämistä vahvistavia aallonpituuksia, eli sinistä ja punaista valoa.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

Karaise taimet valoisassa ja viileässä

Pimeässä itäneet taimet ovat kellertäviä, mutta valoisaan paikkaan siirretyttynä ne vihertyvät nopeasti. Taimet alkavat tukevoitua, kun valo lisääntyy ja lämpötila alenee.

Valo-oloja parantaa myös taimien harventaminen: hajakylvetyt taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa tai pikkuruukkuihin kylvetyt taimet ruukutetaan isompiin astioihin.

Pikkutaimia vahvistaa myös lannoitus. Kylvömullan ravinteet eivät riitä alkukasvua pidempään. Jo muutaman viikon jälkeen taimia kannattaa alkaa lannoittaa laimealla lannoiteliuoksella.

Karaisu auttaa vahvistamaan esikasvatettuja taimia. Ennen maahan istuttamista taimia pidetään lasiterassilla, lasitetulla parvekkeella, kasvihuoneessa tai pihalla suojaisassa paikassa aluksi vain lämpiminä päivinä.

Kun taimet ovat karaistuneet, ne kestävät istutuksen rasitukset.

Jos hennot taimet viedään lämpimästä kasvihuoneesta tai sisältä suoraan ulos kasvupaikalle, niiden kasvu kärsii äkillisestä olosuhteiden muutoksesta, auringosta, kylmyydestä ja tuulesta. Kasvu pysähtyy, ja kaikkein hennoimmat taimet saattavat jopa kuolla.

Liian pitkästä taimesta voi ottaa pistokkaan

Jos taimi on päässyt venähtämään siten, että nivelvälit ovat hyvin pitkät ja varsi hento, voi joistain lajeista ottaa pistokkaan ja juurruttaa sen taimeksi.

Hyötykasveista nopeasti juurtuvat esimerkiksi tomaatit ja yrtit, kuten mintut, basilika ja mäkimeirami.

Hitaasti pistokkaista juurtuvia ovat laventeli ja rosmariini.

Juurruta pistokas hennosta taimesta

tomaatin taimet

Tomaatin taimilla alkukasvu on usein honteloa, joten taimet kannattaa istuttaa maahan niin syvälle, että venähtänyt varsi jää mullan sisään. Rungollisen tomaatintaimen latvan tai amppelitomaatin oksan voi juurruttaa uudeksi taimeksi. Jos runkotomaatti ehtii tehdä vahvan varkaan, eli sivuhaaran, senkin voi juurruttaa uudeksi taimeksi. Pistoajankohdasta, kesän säistä ja kasvuoloista riippuu, ehtivätkö pistokkaista kasvatetut tomaatintaimet tuottaa satoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Venähtävätkö itse kasvatetut taimet liian pitkiksi? Näin ehkäiset ongelman ja pelastat jo hontelot taimet!

oululainen

Laatikot olen jo parvekkeelle tehnyt ja multaa on 3 eri lajia ja veljen vaimo toi kanankakkaa. Oulussa on vain liian kylmää ja jos maa ei ole lämmin, istutus ei mitään hyövää. Sama, kuin pussissa on siemenet. Vaikiaa on pientilallisen viljely, vaikka maatalosta olen kotoisin, toki siitä on aikaa. Varmaan siinä vika, että ohjeita tuppaa liikaa luettua. Silmänilon vuoksi ne tulee, mukava kasvua seurata. Viime kesänä istutin potut suoraan niiden muovipussien sisään reikien kautti. Katos kehveliä, tuli niitä pottuja, toki vartta puski liikaa. Varmaan mullassa oli liikaa lannoitteita. Nyt käytän mullan pohjalle, päälle muita multia ja ykskakkaa.

Paula Ritanen-Närhi

Kokeileminen on parasta! Tänä keväänä erityisen paljon iloa tuottaa kasvun seuraaminen.

Taimi

Suosittelen taimille ja myös kukitusvaiheen kasvatuksessa Led Finland:in 60x5W kasvivalaisinta.
Valaisin säästää huomattavasti sähköä, verrattuna perinteisiin kasvivaloihin.
Omakohtaiset kasvatuskokemukset Led Finland valaisimista on ollut kiitettävää, jo vuosien ajan. Myös kasvit ovat kiittäneet hyvästä valosta.

Vihreäpeukalo

Kiitos vinkistä, pitääpä istuttaa nuo hontelot tomaatintaimet syvään, meinasin jo ettei niistä mitään tule ja että heitän pois.

Paula Ritanen-Närhi

Tee niin! Jos taimesi ovat vielä hyvin pieniä, hanki niiden lisäksi joku taimi puutarhalta. Jos saat oikein hyvät ja tanakat, ensimmäisen sadon saat niistä ja myöhemmin omista taimista. Yhtään itse kasvatettua tainta ei kannata hukkaan heittää!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.